Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


PORADNA: S tlakem v domácí vodárně to nepřehánějte, zničíte si baterie

aktualizováno 
U domácí vodárny máme spínač, který řídí tlak v domácím rozvodu. Jenže ten tlak, který dává vodárna, je tak nízký, že to nesepne ani průtokový plynový ohřívač, stěžuje si čtenář. Tlak si může každý sám nařídit, ale instalatéři radí „všeho s mírou“. Přílišným tlakem byste si mohli poškodit baterie a spotřebiče.

Sestava tlakoměru s odkrytovaným tlakovým spínačem | foto: Marek Burza

Podle instalatéra Miloše Borovičky ze stejnojmenného instalatérství je ideální do tlakového spínače moc nesahat. „Nejběžnější typy mívají nastavené rozpětí tlaků od 1,5 do 3 atmosfér. To je ideální,“ říká.

Tento tlak se mírně upravuje podle toho, jak vysoko je potřeba vodu vytlačit. Pokud to bude přízemní domek, není třeba do ničeho vrtat, pokud jde o vícepodlažní dům, je možné na hodnotách trochu přidat.

Fotogalerie

„V první řadě bych si ale zkontroloval, zda máte čistá sítka v bateriích a před plynovým kotlem. Hodně lidí si stěžuje na tlak a přitom mají sítka v bateriích úplně zarostlá vodním kamenem. Bodejť by jim tekla voda,“ popisuje Borovička nejběžnější příčinu závady. Ideální je sítka vymontovat a nechat vyvařit v octu nebo je v něm máčet přes noc. Pak budou zase jako nová. 

Kdyby tohle nepomohlo, zkuste začít regulovat tlak. Avšak jen opatrně. „Když to přeženete, budete si ničit zařízení - gumičky v bateriích i různé pojistné ventily, které jsou v pračkách nebo myčkách. Zkracujete tím jejich životnost,“ varuje instalatér.

Nemá cenu pokoušet se snižovat rozpětí tlaku vody třeba jen na půl atmosféry. Hodně lidí mívá tuto tendenci, protože by nejraději eliminovali změny tlaku vody při pouštění kohoutku. To je daň majitelů malých vodáren za to, že nejsou připojeni na obecní vodovod. Pokud snížíte rozpětí tlaků, bude pak čerpadlo spínat tak často, že by to motor nemusel vydržet. A k tomu se pak připojí další faktory jako velikost tlakové nádoby i výkonnost čerpadla.

Podívejte se do galerie, kde máte podrobný návod krok za krokem, jak upravit tlak na nejběžnějším spínači TSA. 

Autor:




Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.