Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rekordně pálivé chilli papričky experti přirovnávají k pojídání žhavého uhlí

  11:00aktualizováno  11:00
Primát pro nejpálivější papričky chilli čerstvě získaly papričky zvané infinity. O 25 000 jednotek pálivosti překonaly oblíbený druh bhut jolokia.

Nové papričky chilli infinity | foto: ČTK

Papričky chilli bhut jolokia dosud v Guinnessově knize rekordů držely primát jako nejpálivější na světě. Nový druh infinity (nekonečno) je překonal podle Scovilleho stupnice o 25 000 jednotek. Test pálivosti podle listu The Sun provedla anglická univerzita ve Warwicku.

Indické papričky bhut jolokia, které používá tamní armáda na výrobu ochromujících granátů, mají podle stupnice pálivosti 1 041 427 bodů. Jejich konkurent infinity, který byl vypěstován ve skleníku ve východoanglickém městě Grantham, má 1 067 286 bodů.

Populární ostré papričky jalapeno za těmito pálivými "zabijáky" zaostávají, podle Scovilleho škály mají od 2 500 do 5 000 bodů. Pepřový sprej používaný k sebeobraně má těchto jednotek dva miliony.

Chilli infinity dostaly podle The Sun jméno kvůli "nikdy nekončící" pálivosti, kterou nezažene ani tradičně nejlepší protilátka - mléko. Nick Woods ze společnosti Fire Foods, která papričky vypěstovala, popsal jejich konzumaci jako pojídání "rozžhaveného uhlí". "Vypěstování tak pálivého chilli v našem klimatu je neuvěřitelné," dodal Woods.

Woods společně s Mattem Simpsonem infinity získal křížením existujících druhů. Dvojice doufá, že ještě letos semínka nového chilli uvede na trh.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

BONNO GASTRO SERVIS s.r.o. - Pavla Drunecká
OBCHODNÍ ZÁSTUPCE/KYNĚ pro Olomoucký kraj

BONNO GASTRO SERVIS s.r.o. - Pavla Drunecká
Olomoucký kraj
nabízený plat: 18 000 - 40 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.