Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rekordně pálivé chilli papričky experti přirovnávají k pojídání žhavého uhlí

  11:00aktualizováno  11:00
Primát pro nejpálivější papričky chilli čerstvě získaly papričky zvané infinity. O 25 000 jednotek pálivosti překonaly oblíbený druh bhut jolokia.

Nové papričky chilli infinity | foto: ČTK

Papričky chilli bhut jolokia dosud v Guinnessově knize rekordů držely primát jako nejpálivější na světě. Nový druh infinity (nekonečno) je překonal podle Scovilleho stupnice o 25 000 jednotek. Test pálivosti podle listu The Sun provedla anglická univerzita ve Warwicku.

Indické papričky bhut jolokia, které používá tamní armáda na výrobu ochromujících granátů, mají podle stupnice pálivosti 1 041 427 bodů. Jejich konkurent infinity, který byl vypěstován ve skleníku ve východoanglickém městě Grantham, má 1 067 286 bodů.

Populární ostré papričky jalapeno za těmito pálivými "zabijáky" zaostávají, podle Scovilleho škály mají od 2 500 do 5 000 bodů. Pepřový sprej používaný k sebeobraně má těchto jednotek dva miliony.

Chilli infinity dostaly podle The Sun jméno kvůli "nikdy nekončící" pálivosti, kterou nezažene ani tradičně nejlepší protilátka - mléko. Nick Woods ze společnosti Fire Foods, která papričky vypěstovala, popsal jejich konzumaci jako pojídání "rozžhaveného uhlí". "Vypěstování tak pálivého chilli v našem klimatu je neuvěřitelné," dodal Woods.

Woods společně s Mattem Simpsonem infinity získal křížením existujících druhů. Dvojice doufá, že ještě letos semínka nového chilli uvede na trh.

Autor:


Témata: Sun, Vaření


Nejčtenější

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.