Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Relaxujte v bylinkách

  10:04aktualizováno  10:04
Velkým hitem se v poslední době stalo přidávání bylin do koupele. A to buď pro zlepšení zdravotních problémů, nebo jen tak pro relaxaci. Bylinky ale s pomocí vody využijete také pro výrobu nálevů či sladkých sirupů.

Z bylinek a vody toho můžete hodně vykouzlit | foto: Blanka Lednická

Nálev

Příprava bylinných nálevů se velmi podobá přípravě čaje - bylinky zalijete vařící vodou a necháte je ve vodě vylouhovat. Množství použitých bylin a doba louhování záleží nejen na druhu a části rostliny, ale také na tom, jaký účinek má mít nálev. Nálev pijte ještě teplý - tehdy působí nejlépe. Rozhodně jej neskladujte pro pozdější použití. S postupem času se totiž v nálevu snižuje podíl léčivých látek.
Pro výrobu nálevu se hodí třeba třezalka (zklidňuje mysl) nebo šalvěj (při krvácení dásní).

Odvar

Podobným způsobem využití bylinek jako nálev je odvar. Bylinky zalijete studenou vodou a přivedete k varu. Směs buď určitou dobu vaříte, nebo ji odstavíte a bylinky vylouhujete. Doba louhování je stejně jako v případě nálevu závislá na druhu a části rostliny. Tento způsob zpracování se používá v případě, že rostlina obsahuje látky, které se do vody uvolňují delší dobu.

. Nezapomeňte

Při použití jakýchkoli bylinek nezapomeňte na opatrnost. Některé rostliny mohou ve větším množství nebo při nesprávném použití způsobit otravu – proto si vždy vyhledejte dostatek informací. 

Z našich nejznámějších bylin je možné pro výrobu odvaru použít heřmánek (např. při péči o vlasy nebo při léčbě lehkých spálenin) či měsíček lékařský (při zánětech nebo ekzémech). 

Macerát

Pro výrobu macerátu stačí studená voda. Bylinky do ní namočíte, necháte je několik hodin odstát při pokojové teplotě a scedíte je přes sítko nebo hustou látku. Používejte ho v případě bylin, jejichž léčivé látky jsou citlivé na teplo – jedná se například o kozlík lékařský (vhodný při nervovém vypětí) nebo arniku (na bolesti svalů a kloubů).
Macerát je lépe skladovatelný než odvar nebo nálev. V uzavřené lahvi v chladničce vydrží maximálně dva dny.

Sirup

Na přípravu sirupu potřebujete jeden z výtažků uvedených výše, a to buď nálev, nebo odvar. Přidáte do nich med nebo přírodní cukr. Směs důkladně promíchejte a následně ji povařte na mírném ohni, aby získala vyšší (sirupovou) hustotu.

. Bylinky do koupele

Do koupele můžete použít širokou řadu bylin. Pro zklidnění těla i mysli je vhodný rozmarýn, pro lepší usínání levandule. Šalvěj vám uvolní namožené svaly, koupel z měsíčku lékařského zase osvěží vaši pleť.

Po vychladnutí sirup přeceďte. Určen je buď pro přímou spotřebu, nebo pro slití do lahví. Ty dobře zazátkujte a uložte do temna. Neskladujte sirup déle než 3 měsíce – i ve správně umístěné a uzavřené láhvi se domácí sirupy kazí.
Bezový sirup je výborný při nachlazení nebo ledvinových obtížích.

Koupel

Velmi oblíbeným způsobem použití bylinek je jejich přidání do koupele. Bylinky spařte vroucí vodou, nechte je 15 minut vylouhovat a sceďte do napuštěné vany. Další možností je použití macerátu. Necháte jej stát přes noc, pak bylinky scedíte, zahřejete a přidáte do vody. Pro koupel můžete využít přesličku rolní (při potížích s ledvinami a močovými cestami) nebo řebříček (koupel rukou nebo nohou při zánětech nervů).

Fóra čtenářů HOBBY.cz

Autoři:




Nejčtenější

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.