Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Konec zašmodrchaných sluchátek? Pomůže obyčejná sponka do vlasů

aktualizováno 
Problém zašmodrchaných kabelů od sluchátek se řeší od doby, kdy byly vynalezeny „špunty“ do uší. Existuje mnoho zaručených návodů, jak tomu zabránit, mnoho firem zbohatlo na zaručených udělátkách. Přitom podle britského vědce Roberta Matthewse stačí jen dvě sponky a problém je vyřešený.

Takto vypadají naše sluchátka, když je vytáhneme z tašky. | foto: Marek Burza

Výsledek výzkumu vidíte na schematickém obrázku. Stačí sevřít jednou sponkou všechny tři volné konce a druhou dva konce se špunty. Dvě sponky do vlasů najdete doma, v drogerii stojí dvacetikorunu, takže to vyzkoušejte. Já jsem sebral sponky dceři a jsem ve fázi testování (viz obrázek v galerii). O výzkumu informoval například server Cnet.com.

Fotogalerie

Matthews vycházel z nedávné studie kolegů z amerického San Diega, kteří vyzkoumali, že uzly se vytvoří v tašce či kapse během několika sekund. Stačí jimi zatřást a dráty bleskově začnou vytvářet cívky, přičemž menší tendence vytvářet chuchvalce mívají tužší dráty. Tento jev pojmenovali jako Murphyho zákon strun.

Matthews začal zkoumat tento zákon a dospěl k témuž názoru - tedy že cokoliv se bude moct zamotat, spolehlivě se zamotá. Mezitím školní děti provedly 12 tisíc pokusů se zašmodrcháním sluchátek. Na konci výzkumu je závěr, který teď vědec pustil do světa: v případě, že zajistíte konce sluchátek, omezíte šanci na zamotání kabelů na minimum.

„Je to vlastně zábava, ale je to příklad, jak věda může pomoci k řešení obyčejných problémů v každodenním životě,“ tvrdí Robert Matthews. Tento výzkum byl jen drobnou odbočkou při zkoumání, kde Matthews řeší, jak příroda tvoří smyčky řetězce DNA.

Jak vy řešíte problémy se svými sluchátky? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:


Témata: Úklid, Zajímavosti


Nejčtenější

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.