Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Expu v Miláně se bude podávat zvěřina, ale také smažák a utopenci

  20:00aktualizováno  20:00
Restaurace na Expu vždycky nabízí kus naší domoviny. Zatímco v minulých letech se menu soustřeďovalo na obecně českou kuchyni, letos se ještě více specializuje. Bude vařit zvěřinu.

To je výborný nápad, protože české úpravy zvěřiny jsou opravdu nezaměnitelné. „Máme na starosti kompletní návrh, výrobu, instalaci interiérů restauračních provozů, logistiku a financování a pak i provoz restaurace na milánském výstavišti,“ říká jednatel firmy Arteo Bohumil Bochňák, který si už prošel Expy v roce 2005 a 2010.

Fotogalerie

Je pochopitelné, že když si už kuchař úspěšně vyzkoušel předchozí Expa, získané zkušenosti přispějí ke zdárnému průběhu. „My nejsme ve výstavnictví žádní nováčci a v předchozích letech jsme si na italských veletrzích nanečisto zkoušeli, které české pokrmy Italům budou chutnat. A proto jsme nakonec i výběrové řízení na provozovatele české restaurace v Miláně vyhráli,“ vysvětluje Bochňák. „Já osobně považuji za českou specialitu také smažený sýr, utopence a zavináče,“ tvrdí.

K hladkému průběhu by měl přispět i fakt, že český pavilon je už ve zkušebním provozu, aby se do zahájení 1. května vychytaly mouchy. „Například jsme zjistili, že Italové nám přehodili vstupy pro užitkovou a pitnou vodu a podobných věcí se tam musí dořešit spousta,“ říká Jiří Potužník, generální komisař české národní účasti. Neměli bychom proto dopadnout jako některá zastoupení, která budou zprovozňovat pavilony až postupně během trvání výstavy.

Restaurace bude hned na ráně

Česká restaurace získala vynikající strategickou pozici. Je umístěna přímo proti vchodu do areálu, takže je šance, že návštěvníci se zastaví na ranní kávu a večer, až půjdou unavení a hladoví domů, přijdou na pivo a jídlo.

V pavilonu budou vlastně dvě restaurace. V přízemí to bude samoobslužná jídelna Tankovna vhodná na rychlé občerstvení, kde najdete hotovky a nápoje, její specialitou bude plzeňské pivo z tanku. 

Umístění pavilonu v areálu

V prvním patře pak klasická restaurace s obsluhou. Provozovatel ji pojmenoval La Baita Del Caciatore (Lovecká chata) a bude mít kapacitu 52 míst. Část pokrmů bude společná, například srnčí na šípkové omáčce, ale najdete i guláš, svíčkovou na smetaně (viz menu v galerii).

Provozovatel předpokládá, že třetinka piva bude stát tři až čtyři eura, polévky kolem pěti eur a druhá jídla 10 až 20 eur podle typu pokrmu. V tomto okamžiku je spuštěn web Exporestaurant.cz, kde je možné najít další informace, které budou přibývat s tím, jak se bude zahájení výstavy blížit. Už teď si tam můžete rezervovat stůl, kdybyste se do Milána na Všeobecnou světovou výstavu Expo 2015 chystali.

Zkušení kuchaři nepanikaří

Jádro kuchyňského personálu tvoří kuchaři z podniku Stará myslivna v Konopišti u Benešova (hned u zámku). „Je tu už stará zkušená parta, kde mnozí tak jako já absolvovali Expo v Japonsku i Číně,“ říká šéfkuchař Pavel Vrbka. Jsou mezi nimi takoví, kteří si vzali například ve svých „rodných“ restauracích neplacené volno a pustili se do dobrodružství trvajícího od 1. května až do konce října. 

Kuchaři se na zkoušku převlékli do reprezentačních rondonů.

Kuchaři se na zkoušku převlékli do reprezentačních rondonů.

Klobásky

Klobásky

Zvěřinová paštika

Zvěřinová paštika

Vařit budou například Miloslav Kodera z restaurace Havana v Praze, Lukáš Vokrouhlík, který prošel Čínou i Japonskem, specialista na nakládání masa Filip Bárta a mnoho dalších.

„V této chvíli nevíme, jak to tam bude vypadat s návštěvníky. Například v Číně byly slabší návštěvy sřídající se s hrozným fofrem. Přijelo najednou několik autobusů lidí, kteří si s sebou nevzali ani svačinu, takže jsme je museli nakrmit. Ale vcelku se toho nebojím. My jsme tu zvyklí, že se u nás nezastavíme, vařit budeme ze stejných surovin, takže není důvod se zneklidňovat,“ bere to s přehledem Vrbka.

Autor:


Témata: Expo 2015, Vaření


Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Další z rubriky

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. - Pavlína Simmerová
Lékař/ka na oddělení léčebny dlouhodobě nemocných

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s. - Pavlína Simmerová
Liberecký kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.