Pražská restaurace Jamie's chtěla zneužít jméno Jamieho Olivera - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražská restaurace Jamie's chtěla zneužít jméno Jamieho Olivera

  15:27
Na Facebooku se objevil profil restaurace Jamie's London Wall - Praha, která by měla nově otevřít na jaře v Praze. Problém je v tom, že do loga zakomponovala postavu Jamieho Olivera. Ten však s restaurací nemá nic společného.

Takto na Facebooku vypadalo logo s "vetknutým" Jamie Oliverem. | foto: Facebook

Facebookový profil měl zřejmě vzbudil dojem, že se jedná o pobočku sítě deseti restaurací Jamies Wine Bar & Restaurant, které fungují v Londýně v oblasti City. Jedna z nich se jmenuje London Wall. A že tato síť otevře pražský podnik, navíc podporovaný Jamiem Oliverem. 

V okamžiku, kdy fanoušci dobrého jídla a pití objevili profil nové restaurace, zaradovali se. Zároveň se začaly objevovat i hlášky typu: "Tohle je buď vtip, nebo obří pecka." Na nový podnik upozornil server Scuk.cz, který se zabývá mapováním zajímavých restaurací v Česku.

Podivné na tom totiž je, že Jamie Oliver není nijak spjatý s londýnskou sítí. Navíc síť má odlišné logo než to použité na Facebooku. To vzbuzuje pocit, že nová restaurace nemá nejenže nic společného s Jamie Oliverem, ale dokonce ani s londýnskou sítí.

"Kontaktoval jsem okamžitě právníky Jamieho Olivera, aby potvrdili, že v případě inzerované pražské restaurace jde o podvod, a ti mi potvrdili, že Oliver skutečně nemá se sítí Jamies nic společného," říká vydavatel českých mutací Oliverových kuchařek Daniel Sládek (recenze posledního českého překladu zde).

Londýnská síť restaurací Jamies

"Je to ostudný případ, kdy se provozovatelé chystané restaurace snažili parazitovat na slavném jménu, zřejmě aby přitáhli ke svému podniku pozornost," tvrdil s tím, že očekává, že se britští právníci budou pokoušet pražské majitele kontaktovat.

To se evidentně stalo. Facebookové profily, které byly ještě v pondělí funkční, jsou už mimo provoz. "To, co se stalo, je pro ně velmi nemilé a není to dobrý začátek. Ale musí si uvědomit, že takto se podnikat nevyplácí," uzavřel Sládek.

Telefon na pražskou restauraci Jamie's zůstal funkční, jeho majitel však hovory nepřijímá. V současné situaci tak není jasné, zda šlo opravdu jen o internetový vtípek, či o skutečné pochybení a neznalost právních pravidel pro podnikání.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025