Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hospodští rádi sáhnou po levné zvěřině, ohrožují tím zdraví strávníků

  16:37aktualizováno  16:37
Myslivcům začíná období honů. Největším nepřítelem jsou pro ně pytláci vybavení zbraněmi s nočním viděním, kteří střílí na vše, co se kolem nich pohne. Někteří pak dodávají skolenou zvěř i do restaurací.
Pytláctví je podle myslivců v kraji stále problém a policie se ročně dozví jen o minimu případů. (Ilustrační snímek)

Pytláctví je podle myslivců v kraji stále problém a policie se ročně dozví jen o minimu případů. (Ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Kančí guláš, zajíc na rožni, jelení ragú v jalovcové omáčce. Lidé, kteří si na zvěřině rádi pochutnají v restauracích, by měli být obezřetní, zda si nedali upytlačené zvíře.

"Zeptejte se číšníka, odkud maso je. Pokud začne koktat, je to minimálně podezřelé," radí Aleš Rosol ze společnosti Zvěřina Berbera, který na pomezí Chebska a Tachovska vybudoval jednu z největších zpracovatelských firem v republice.

Nebezpečné choroby

V případě zaječího masa je to hlavně tularémie. Podle ředitelky je nebezpečné nejen požití nakaženého masa, ale také samotná manipulace s nemocným zajícem. Stačí totiž, aby člověk vdechnul infikovaný prach. Tularémie se projevuje hlavně slabostí, vysokými horečkami a záněty mízních uzlin.

"Velká rizika pro člověka představuje také trichinelóza, která se objevuje u černé zvěře. Je to závažná nemoc, která může skončit až smrtí," říká Mária Slepičková. Při nákaze totiž putuje parazit do lidských svalů, v nichž pak roste.

Nemocný člověk má vysoké horečky a bolesti. "Ačkoli se trichinelóza u zvěře již úplně běžně nevyskytuje, v posledním roce byly na území České republiky zjištěny tři případy. Většinou na Moravě. Ovšem zvěř migruje, takže se může stát, že dorazí také na západ Čech," říká ředitelka.

Pytláctví je podle myslivců v kraji stále problém a policie se ročně dozví jen o minimu případů. Pokud ale budou některé restaurace stále brát maso od pytláků, problém nezmizí.

Hospodští podle lidí z krajské veterinární správy dost riskují, protože o zvířeti, z nějž zákazníkům připravují jídla, vůbec nic nevědí. Nemají jistotu, zda bylo zastřelené v plné síle, nebo zda pytlák narazil na kus v posledním tažení, který má několik dní vnitřní zranění kvůli srážce s autem.

Podobné je to s chorobami, které se mohou z nakaženého zvířete přenést na člověka. Pokud ulovený kus nezkontroluje odborník, může kančí guláš k obědu strávníkům pěkně zkomplikovat život.

"Zvěřina podléhá ze zákona povinné kontrole, neboť existuje řada nemocí, které jsou ze zvěře přenosné na člověka," říká ředitelka Krajské veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková.

Někdo nakoupí zvěřinu legálně, až když tuší kontrolu

Všechny restaurace, které svým zákazníkům zvěřinu nabízí, musí mít podle zákona schválenou registrovanou zpracovnu zvěřiny. Jinak porušují nařízení. Podle trestního zákoníku je porušením zákona nejen nepovolený lov, ale i přechovávání neoprávněně ulovené zvěře či ryb.

Podle Aleše Rosola nejsou výjimečné ani případy, kdy si u nich narychlo objednávají restaurace balíčky s masem ze zvěřiny. Většinou to bývá v době, kdy se k nim dopředu ohlásí kontrola, a oni potřebují mít lidově řečeno papíry k masu, které nabízejí v jídelním lístku.

Legálně ulovené maso přitom musí být opatřené speciální plombou, kterou na každý odstřelený kus umístí myslivec. V řádu desítek minut prohlédne zvěřinu vyškolený člověk, který rozezná příznaky možného onemocnění. Vyvržené zvíře se musí rychle dostat do chladu, a než ho koupí zpracovatelský závod, je znovu pohlédnuté a testované.

Každá plomba je unikátní a dá se z ní vyčíst, kdy a kde bylo zvíře odstřeleno.

Ne všichni kuchaři v restauracích však o takové informace stojí. A důvod? Cena. Podle předsedy karlovarského okresního mysliveckého spolku Evžena Krejčího je u upytlačené zvěře daleko nižší, než cena divočiny z legálního odstřelu. "Je to věc nabídky a poptávky," říká.

Ani Karlovarsku se pytláci nevyhýbají. Největším nepřítelem zvěře jsou hlavně nelegální lovci vybavení zbraněmi s nočním viděním. "Zvěř kvůli nim nemá klid," zlobí se Evžen Krejčí. Vybavit si zbraň nočním viděním přitom není podle myslivců zrovna levná záležitost.





Nejčtenější

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Další z rubriky

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.