Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Restaurace v podzemí hotelu nadchla i Madonnu, jí se tu mezi hrnci a pánvemi

aktualizováno 
Nekonvenční nápad založit restauraci ve zrušené podzemní kuchyni proslavil varšavský podnik U Kucharzy po celém světě. V centru velké místnosti úřadují kuchaři, hosté hodují po obvodu. A sledují koncert rukou a nožů.

"Chtěli jsme dát lidem možnost sledovat, jak se jídlo v kuchyni připravuje. A když jsme našli zrušenou podzemní hotelovou kuchyň hotelu Europejski na ulici Ossolińskich, který zavřeli v roce 2005, věděli jsme, že tady to půjde realizovat," vzpomíná spolumajitel restaurace Marek Gessler na počátky historie jedné z nejvyhlášenějších polských restaurací (viz video).

"Nejoblíbenějším jídlem je tu asi tatarský biftek, toho jsme od otevření restaurace prodali asi dva a půl milionů porcí," libuje si Gessler. "Ale jídelníček se tu hodně mění, každý den máme jinou specialitu dne."

Typický cvrkot

Koncept restaurace je jasný. Má otevřeno dlouho do noci, takže hodně hostů přichází i v době, kdy už jinde mají zavřeno. "Kuchaři jsou tu skoro pořád. Nemají to jednoduché, obvykle uvaříme 500 až 700 jídel denně, z toho 300 v noci," vypočítává spolumajitel.

Restaurace U Kucharzy si už získala takový věhlas, že se tu mohou chlubit i návštěvou známých osobností. Jedli tu Zidane, Platini i další. Snad každý, kdo se dostane do Varšavy a chce se dobře v noci najíst. "Nedávno třeba přišla Madonna. V jedenáct, po koncertě."

Věhlas restaurace již přerostl hranice města, bez rezervace se tu už neobejdete. Málokteré restauraci se například povede, aby recenzi přinesla nejen národní média, ale i takové listy jako New York Times nebo Guardian či Newsweek.

Kuchařům můžete nahlížet do jejich dílny

Kuchařům můžete nahlížet do jejich dílny

"Kuchař do precizně zpracovaného masa na tatarák hodí vejce s takovou přesností, že by mohl míchat barvy na mistrovské fresky," rozplývá se recenzent New York Times. "Hraje se tu Gershwin, obsluha je možná neformálnější než obvykle a je jaksi příkřejší, ale přesto se tu dobře sedí. Je to prostě jiný zážitek než v běžné restauraci. Když jsem se ptal kuchaře, zda byl králík rozdělený na dvě stejné půlky, odpověděl mi s humorem, že možná. Motorovou pilou," dodává recenzent, který udělil podniku 4,5 bodu z pěti možných.

Recenzenti často mohou mít názor odlišný od běžných hostů. V tomto případě se ale běžní návštěvníci s odborníkem shodují a tvrdí: "Návštěva v této restauraci je prostě show. Stojí za to zajít a pojíst."

Autor:




Hlavní zprávy

ARMEX ENERGY, a.s.
Konzultant v energetice (Liberec, Slaný, Mělník, Mladá Boleslav, Znojmo

ARMEX ENERGY, a.s.
Středočeský kraj, Liberecký kraj, Jihomoravský kraj
nabízený plat: 17 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.