Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jádroviny řezejte až v předjaří, jinak neodolají mrazu, radí odborník

aktualizováno 
Předjaří je typickým termínem pro řez jádrovin. Totéž platí i pro rybíz, lísku či angrešt. Pozdní zimní řez je pro tyto druhy dřevin základním řezem.

Zasouvací pilku je možné nosit i na opasku. | foto: Fiskars

"U jádrovin by podzimní řez znamenal snížení odolnosti proti mrazu, proto bych u těchto dřevin doporučoval začít až někdy v únoru," tvrdí Josef Sus z České zemědělské univerzity v Praze a spoluautor knihy Řez ovocných dřevin (GRADA). "A to přesto, že někteří praktici řez provádějí na podzim nebo na začátku zimy," upřesňuje.

Zároveň přiznává, že někteří velkoproducenti kvůli nedostatku lidí s řezem začínají již brzy po sklizni a končí až v březnu těsně před tím, než začnou stromy rašit. "Ale i v těchto případech se ovocnáři snaží, aby se definitivní řezy, tedy až u kmene či na hlavních větvích, nechaly až na předjaří.

Ať už se rozhodnete řezat kdykoliv, je podle Suse nejdůležitější hlavně rány větší než 30 milimetrů ošetřit. "Vyhlaďte je nožem a natřete štěpařským voskem, stromovým balzámem nebo latexem. Dříve někteří sadaři používali i fermežovou barvu a výsledky taky nebyly špatné," doporučuje.

Ošetření ran se dělá hlavně proto, aby nezůstaly otevřené pro zárodky chorob a bakterií, které by pak mohly strom napadnout a ubírat mu životaschopnost.

Sus otevřeně přiznává, že si netroufne podat jednoduchý návod na vlastní prořezávku. "To není téma na krátký článek, o tom bychom mohli hovořit hodiny nebo týdny, ale stejně by chyběla letitá praxe. Neexistuje jednoduchý návod, každý strom se chová jinak," říká.

Řez jednoletého výhonu na pupen. Vlevo správně, uprostřed chybně, vpravo chybně

Řez jednoletého výhonu na pupen. Vlevo správně, uprostřed chybně, vpravo chybně - příliš nízko.

A zároveň připomíná jen hlavní zásady. "Základem je řez na pupen. Řezejte jen mírně šikmo nad pupenem. Chybou je řezat příliš vysoko, ani ho nepodřízněte příliš šikmým řezem," doporučuje.

Předpokladem úspěchu úspěšného řezu stromů je kvalitní nářadí. Používá se nůž, nůžky či pila. Podle odborníků je potřeba dbát na to, aby byly co nejostřejší, aby se rány nezhmoždily a bylo možné je dokonale ošetřit voskem.

Doporučuje se pořídit si dvoje obouruční nůžky. "Na měkčí dřevo jsou ideální nůžky se dvěma čepelemi, pro tvrdší zase nůžky s jednou čepelí s protilehlou plochou, které se říká kovadlinka," radí František Turek ze společnosti Mountfield, která prodává zahradní nářadí u nás zřejmě nejprestižnějšího výrobce Fiskars.

Jako alternativa k nůžkám se jako novinka objevila malá akumulátorová pilka Flexo Trim, která je schopná řezat větve do síly 30 milimetrů. Je určená těm, kdo si chtějí ušetřit manuální práci a dávají přednost moderním vychytávkám.

Elektrická pila s teleskopickou rukojetí

Elektrická pila s teleskopickou rukojetí

Malá lehká motorová pila určená pro prořez stromů

Malá lehká motorová pila určená pro prořez stromů

Akumulátorová prořezávací pilka snese až 30 minut provozu.

Akumulátorová prořezávací pilka snese až 30 minut provozu.

Pro řezy větších průměrů je třeba využít pilku. U ručních pilek se opět doporučuje použít dva typy: pro tvrdší dřevo pilky s menší roztečí zubů, pro měkké s větší. To vše kvůli kvalitě řezu.

Asi jen profesionálové sáhnou po motorové nebo elektrické specializované pile určené pro prořez stromů. Bývají lehké, aby umožnily práci jednou rukou a mívají lištu dlouhou 20–30 centimetrů. Ve verzi s teleskopickou rukojetí (u elektrického provedení) je však možné prořezávat ze země, což je pohodlnější než balancovat na žebříku.

Autor:




Nejčtenější

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Přestěhovali jste se?
Přestěhovali jste se?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.