Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jádroviny řezejte až v předjaří, jinak neodolají mrazu, radí odborník

aktualizováno 
Předjaří je typickým termínem pro řez jádrovin. Totéž platí i pro rybíz, lísku či angrešt. Pozdní zimní řez je pro tyto druhy dřevin základním řezem.

Zasouvací pilku je možné nosit i na opasku. | foto: Fiskars

"U jádrovin by podzimní řez znamenal snížení odolnosti proti mrazu, proto bych u těchto dřevin doporučoval začít až někdy v únoru," tvrdí Josef Sus z České zemědělské univerzity v Praze a spoluautor knihy Řez ovocných dřevin (GRADA). "A to přesto, že někteří praktici řez provádějí na podzim nebo na začátku zimy," upřesňuje.

Zároveň přiznává, že někteří velkoproducenti kvůli nedostatku lidí s řezem začínají již brzy po sklizni a končí až v březnu těsně před tím, než začnou stromy rašit. "Ale i v těchto případech se ovocnáři snaží, aby se definitivní řezy, tedy až u kmene či na hlavních větvích, nechaly až na předjaří.

Ať už se rozhodnete řezat kdykoliv, je podle Suse nejdůležitější hlavně rány větší než 30 milimetrů ošetřit. "Vyhlaďte je nožem a natřete štěpařským voskem, stromovým balzámem nebo latexem. Dříve někteří sadaři používali i fermežovou barvu a výsledky taky nebyly špatné," doporučuje.

Ošetření ran se dělá hlavně proto, aby nezůstaly otevřené pro zárodky chorob a bakterií, které by pak mohly strom napadnout a ubírat mu životaschopnost.

Sus otevřeně přiznává, že si netroufne podat jednoduchý návod na vlastní prořezávku. "To není téma na krátký článek, o tom bychom mohli hovořit hodiny nebo týdny, ale stejně by chyběla letitá praxe. Neexistuje jednoduchý návod, každý strom se chová jinak," říká.

Řez jednoletého výhonu na pupen. Vlevo správně, uprostřed chybně, vpravo chybně

Řez jednoletého výhonu na pupen. Vlevo správně, uprostřed chybně, vpravo chybně - příliš nízko.

A zároveň připomíná jen hlavní zásady. "Základem je řez na pupen. Řezejte jen mírně šikmo nad pupenem. Chybou je řezat příliš vysoko, ani ho nepodřízněte příliš šikmým řezem," doporučuje.

Předpokladem úspěchu úspěšného řezu stromů je kvalitní nářadí. Používá se nůž, nůžky či pila. Podle odborníků je potřeba dbát na to, aby byly co nejostřejší, aby se rány nezhmoždily a bylo možné je dokonale ošetřit voskem.

Doporučuje se pořídit si dvoje obouruční nůžky. "Na měkčí dřevo jsou ideální nůžky se dvěma čepelemi, pro tvrdší zase nůžky s jednou čepelí s protilehlou plochou, které se říká kovadlinka," radí František Turek ze společnosti Mountfield, která prodává zahradní nářadí u nás zřejmě nejprestižnějšího výrobce Fiskars.

Jako alternativa k nůžkám se jako novinka objevila malá akumulátorová pilka Flexo Trim, která je schopná řezat větve do síly 30 milimetrů. Je určená těm, kdo si chtějí ušetřit manuální práci a dávají přednost moderním vychytávkám.

Elektrická pila s teleskopickou rukojetí

Elektrická pila s teleskopickou rukojetí

Malá lehká motorová pila určená pro prořez stromů

Malá lehká motorová pila určená pro prořez stromů

Akumulátorová prořezávací pilka snese až 30 minut provozu.

Akumulátorová prořezávací pilka snese až 30 minut provozu.

Pro řezy větších průměrů je třeba využít pilku. U ručních pilek se opět doporučuje použít dva typy: pro tvrdší dřevo pilky s menší roztečí zubů, pro měkké s větší. To vše kvůli kvalitě řezu.

Asi jen profesionálové sáhnou po motorové nebo elektrické specializované pile určené pro prořez stromů. Bývají lehké, aby umožnily práci jednou rukou a mívají lištu dlouhou 20–30 centimetrů. Ve verzi s teleskopickou rukojetí (u elektrického provedení) je však možné prořezávat ze země, což je pohodlnější než balancovat na žebříku.

Autor:




Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Další z rubriky

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Jezírko před dokončením. Jakmile se osází celá pobřežní zóna, dopustí se voda...
Je běžné, že zahradní jezírko nejprve zezelená, uklidňuje odborník

Jezírko jako přirozeně fungující samočisticí biotop je zahradní prvek k nezaplacení. Alespoň v krajinné zahradě, která by měla volně navazovat na okolní...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.