Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vzala maso ze země a přidala mi ho do balíčku, píše šokovaná čtenářka

aktualizováno 
Řeznice krájela plátky krkovičky a jeden jí spadl na zem. Klidně ho sebrala a beze slova přidala k ostatním. „Bohužel jsem byla u pultu sama, takže to nikdo jiný neviděl. Nemám žádný důkaz ani svědectví,“ upřesňuje čtenářka. Kuchaři nad příběhem jako z minulého století kroutí hlavou.

Že upadne maso na zem, se může stát každému. Je otázkou etiky prodeje, jak se přitom řezník zachová. | foto: Profimedia.cz

Případ se stal minulý týden v řeznictví na pražském Spořilově. Redakce zná jeho název, ale vzhledem k tomu, že čtenářka nemá obrazový záznam, neuvádíme ho.

Zákaznice se ohradila, že tento plátek nechce, prodavačka se však divila proč, vždyť ho přece stejně bude tepelně upravovat.

Nad kulturou prodeje se zjevně nepozastavila. Překvapivé je, že se podobné případy ještě stále mohou stávat.

Vyjádření Státní veterinární správy

Manipulace s potravinou musí být taková, aby byla dodržena zdravotní nezávadnost potraviny. Postup, který popisujete, znamená, že potravina již nebyla zdravotně nezávadná.

Pokud upadne maso na zem (a je jedno, jestli před zákazníkem nebo v zázemí prodejny), musí být provedena hygienická opatření. 

Pokud je to veliký kus masa (např. celá kýta, půlka apod.), musí být veškerá plocha, která přišla do styku s podlahou, oříznuta a zlikvidována jako nepoživatelné maso. Pokud upadne malý kousek masa, musí se jako nepoživatelný vyřadit celý.

MVDr. Tamara Latini

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy

Oddělení bezpečnosti potravin, odbor veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví

Oslovení řezníci a kuchaři nevěřili, že je to příběh starý jeden týden.

„To, že maso spadne, se může stát každému. Ale normální by bylo vzít ten kousek, umýt ho pod tekoucí vodou a zeptat se zákazníka, zda si ten plátek vezme, anebo bude chtít nový,“ říká František Kšána starší, majitel věhlasného řeznictví na pražském Břevnově.

„Co etika homo sapiens sapiens 21. století, co hygiena?“ kroutí hlavou Roman Vaněk z Pražského kulinárního institutu a jen těžce hledá příměr, kterým by mohl takové selhání prodavače charakterizovat. „To je jako tržiště někde v Asii. Jenže když nejsou svědci, tak se může člověk dodatečně vztekat jak chce a vždycky to bude tvrzení proti tvrzení. Já bych to vyřešil prostě tak, že by tento krám u mne skončil. Protože když je bude člověk pomlouvat, možná by se od nich nakonec mohl dočkat žaloby za pomluvu. Nechal bych si v tu chvíli zavolat majitele obchodu, aby viděl, jak se k zákazníkům chovají jeho zaměstnanci,“ radí.

„Já bych asi řekl paní prodavačce, že si ze mě dělá srandu,“ směje se šéfkuchař z restaurace Podolka Tomáš Vobořil. Myslí si, že tomu masu skutečně nic není a po umytí se může třeba semlít. „Ale chybí mi tu vztah obchodníka ke klientovi v krámě. Pár slov jako omlouvám se, ukrojím jiný kousek,“ popisuje.

Je to možná i obrázek toho, jaký je vztah ve firmě k potravině. Pokud se takto zachází s masem před zákazníkem, lehce vás napadne, co se s ním asi děje v prostorách, kam zákazník nevidí. Není to ostatně dávno, co inspekce odhalila katastrofální nepořádek a špínu ve vyhlášené Paukertově lahůdkářské provozovně. Taky se navenek tvářila, že chlebíčky jako od Paukerta jinde neseženete.

Úklid ve vyhlášeném lahůdkářství Paukert po zásahu hygieniků:

A co vy? Jak byste se zachovali být v kůži čtenářky?

Jak byste se zachovali v podobné situaci?

celkem hlasů: 5594

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 14. dubna 2015. Anketa je uzavřena.

Jsem v klidu, ale všem na potkání povím, jak to tam chodí a do toho obchodu už nejdu 3717
Spustil bych takový křik, že by to slyšeli až venku na ulici 1090
Takové věci neřeším, doma si to omyju 787
Autor:




Nejčtenější

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Další z rubriky

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.