Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vzala maso ze země a přidala mi ho do balíčku, píše šokovaná čtenářka

aktualizováno 
Řeznice krájela plátky krkovičky a jeden jí spadl na zem. Klidně ho sebrala a beze slova přidala k ostatním. „Bohužel jsem byla u pultu sama, takže to nikdo jiný neviděl. Nemám žádný důkaz ani svědectví,“ upřesňuje čtenářka. Kuchaři nad příběhem jako z minulého století kroutí hlavou.

Že upadne maso na zem, se může stát každému. Je otázkou etiky prodeje, jak se přitom řezník zachová. | foto: Profimedia.cz

Případ se stal minulý týden v řeznictví na pražském Spořilově. Redakce zná jeho název, ale vzhledem k tomu, že čtenářka nemá obrazový záznam, neuvádíme ho.

Zákaznice se ohradila, že tento plátek nechce, prodavačka se však divila proč, vždyť ho přece stejně bude tepelně upravovat.

Nad kulturou prodeje se zjevně nepozastavila. Překvapivé je, že se podobné případy ještě stále mohou stávat.

Vyjádření Státní veterinární správy

Manipulace s potravinou musí být taková, aby byla dodržena zdravotní nezávadnost potraviny. Postup, který popisujete, znamená, že potravina již nebyla zdravotně nezávadná.

Pokud upadne maso na zem (a je jedno, jestli před zákazníkem nebo v zázemí prodejny), musí být provedena hygienická opatření. 

Pokud je to veliký kus masa (např. celá kýta, půlka apod.), musí být veškerá plocha, která přišla do styku s podlahou, oříznuta a zlikvidována jako nepoživatelné maso. Pokud upadne malý kousek masa, musí se jako nepoživatelný vyřadit celý.

MVDr. Tamara Latini

Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy

Oddělení bezpečnosti potravin, odbor veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví

Oslovení řezníci a kuchaři nevěřili, že je to příběh starý jeden týden.

„To, že maso spadne, se může stát každému. Ale normální by bylo vzít ten kousek, umýt ho pod tekoucí vodou a zeptat se zákazníka, zda si ten plátek vezme, anebo bude chtít nový,“ říká František Kšána starší, majitel věhlasného řeznictví na pražském Břevnově.

„Co etika homo sapiens sapiens 21. století, co hygiena?“ kroutí hlavou Roman Vaněk z Pražského kulinárního institutu a jen těžce hledá příměr, kterým by mohl takové selhání prodavače charakterizovat. „To je jako tržiště někde v Asii. Jenže když nejsou svědci, tak se může člověk dodatečně vztekat jak chce a vždycky to bude tvrzení proti tvrzení. Já bych to vyřešil prostě tak, že by tento krám u mne skončil. Protože když je bude člověk pomlouvat, možná by se od nich nakonec mohl dočkat žaloby za pomluvu. Nechal bych si v tu chvíli zavolat majitele obchodu, aby viděl, jak se k zákazníkům chovají jeho zaměstnanci,“ radí.

„Já bych asi řekl paní prodavačce, že si ze mě dělá srandu,“ směje se šéfkuchař z restaurace Podolka Tomáš Vobořil. Myslí si, že tomu masu skutečně nic není a po umytí se může třeba semlít. „Ale chybí mi tu vztah obchodníka ke klientovi v krámě. Pár slov jako omlouvám se, ukrojím jiný kousek,“ popisuje.

Je to možná i obrázek toho, jaký je vztah ve firmě k potravině. Pokud se takto zachází s masem před zákazníkem, lehce vás napadne, co se s ním asi děje v prostorách, kam zákazník nevidí. Není to ostatně dávno, co inspekce odhalila katastrofální nepořádek a špínu ve vyhlášené Paukertově lahůdkářské provozovně. Taky se navenek tvářila, že chlebíčky jako od Paukerta jinde neseženete.

Úklid ve vyhlášeném lahůdkářství Paukert po zásahu hygieniků:

A co vy? Jak byste se zachovali být v kůži čtenářky?

Jak byste se zachovali v podobné situaci?

celkem hlasů: 5594

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 14. dubna 2015. Anketa je uzavřena.

Jsem v klidu, ale všem na potkání povím, jak to tam chodí a do toho obchodu už nejdu 3717
Spustil bych takový křik, že by to slyšeli až venku na ulici 1090
Takové věci neřeším, doma si to omyju 787
Autor:




Nejčtenější

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.