Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Legendární břevnovský řezník Kšána končí. Jde do předčasného důchodu

  13:40aktualizováno  13:40
Nejoblíbenější řezník František Kšána starší už nemá sílu pokračovat v tempu, jaké si nastavil od počátku svého podnikání v oboru. „Jenom v tomto obchodě jsem byl 21 let, cítím se utahaný,“ řekl.

Řezník František Kšána starší. | foto: idnes videoiDNES.cz

Kšánův obchod byl stabilním bodem pro všechny, kdo chtěli koupit kvalitní maso a chodili k němu nejen místní obyvatelé, ale lidé z celé Prahy. Jeho obchod byl raritní tím, že se tam nejen prodávalo, ale hlavně radilo. Každému zájemci poradil, jaké maso je pro který účel nejvhodnější a byl tak prototypem „starého řezníka“, který nenechal nikoho odejít s nepořízenou. Legendární byly i steaky, které na zakázku dokázal naložit na gril a ve vakuu nechal odležet.

Fotogalerie

„Je v tom hlavně zdraví moje i blízkých. A když vidíte, jak v okolí onemocní lidé, uvědomíte si, že práce není všechno. Hodně lidí kroutilo nad tím hlavou, že končím. Ale zkuste tak dlouho dělat 16–18 hodin a spát tři hodiny, tak ať si to zkusí,“ argumentuje.

Tomu odpovídají i reakce na facebookové stránce řeznictví, kde se objevuje hodně lítostivých reakcí. „Teď máme zavřeno, ale o řeznictví by lidé neměli přijít. Jsme v jednání s několika zájemci, například řezník Křeček, pak je tu nějaký pan Makara a ten, kdo nakonec přijde, měl by navázat se současnými zaměstnanci,“ popisuje nejbližší plány.

Určitě to nebude jeho syn František. Ten je sice také řezník, ale ten má svůj vlastní podnik Naše Maso, které patří do konceptu Ambiente a soustřeďuje se na výběrový a několikanásobně dražší sortiment než řeznictví jeho otce.

Podívejte se na archivní video, které popisuje, jak hodnotil František Kšána balíčkované maso.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.