Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Legendární břevnovský řezník Kšána končí. Jde do předčasného důchodu

  13:40aktualizováno  13:40
Nejoblíbenější řezník František Kšána starší už nemá sílu pokračovat v tempu, jaké si nastavil od počátku svého podnikání v oboru. „Jenom v tomto obchodě jsem byl 21 let, cítím se utahaný,“ řekl.

Řezník František Kšána starší. | foto: idnes videoiDNES.cz

Kšánův obchod byl stabilním bodem pro všechny, kdo chtěli koupit kvalitní maso a chodili k němu nejen místní obyvatelé, ale lidé z celé Prahy. Jeho obchod byl raritní tím, že se tam nejen prodávalo, ale hlavně radilo. Každému zájemci poradil, jaké maso je pro který účel nejvhodnější a byl tak prototypem „starého řezníka“, který nenechal nikoho odejít s nepořízenou. Legendární byly i steaky, které na zakázku dokázal naložit na gril a ve vakuu nechal odležet.

Fotogalerie

„Je v tom hlavně zdraví moje i blízkých. A když vidíte, jak v okolí onemocní lidé, uvědomíte si, že práce není všechno. Hodně lidí kroutilo nad tím hlavou, že končím. Ale zkuste tak dlouho dělat 16–18 hodin a spát tři hodiny, tak ať si to zkusí,“ argumentuje.

Tomu odpovídají i reakce na facebookové stránce řeznictví, kde se objevuje hodně lítostivých reakcí. „Teď máme zavřeno, ale o řeznictví by lidé neměli přijít. Jsme v jednání s několika zájemci, například řezník Křeček, pak je tu nějaký pan Makara a ten, kdo nakonec přijde, měl by navázat se současnými zaměstnanci,“ popisuje nejbližší plány.

Určitě to nebude jeho syn František. Ten je sice také řezník, ale ten má svůj vlastní podnik Naše Maso, které patří do konceptu Ambiente a soustřeďuje se na výběrový a několikanásobně dražší sortiment než řeznictví jeho otce.

Podívejte se na archivní video, které popisuje, jak hodnotil František Kšána balíčkované maso.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.