Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V hrůzném řeznictví visí tlačenky z plyšáků a na hácích Teletubbies

aktualizováno 
Hamburský fotograf Miroslav Menschenkind se rozhodl ukázat, co se děje v řeznictví. Pohled na vykuchané plyšáky totiž podle něj mnoho lidí šokuje víc než zabitá zvířata, která hodláme sníst.

Menschenkind se rozhodl upozornit na realitu masného průmyslu jinak než výstavou fotografií se spoustou krve z porážek jatečních zvířat. Místo vepřového se rozhodl na řeznických hácích ukázat zbytky plyšáků, tedy hraček, ke kterým prý míváme vřelejší vztah než k tvorům, jejichž osudem je skončit na talíři.

Fotogalerie

Miroslav Menschenkind výstavu v galerii Xpon nazval Mensch & Kind. Cuddly Toy-Butchery since 1886 (tedy něco jako Člověk a dítě. Řeznictví plyšáků od r. 1886).

"Můj dědeček byl mistr řezník, takže vím, jak se to řemeslo provozuje a umím zacházet s řeznickým nářadím. Nejdřív jsem medvědům uřízl hlavy a pak jsem je pověsil na háky. Z výplní hlav jsem do střívek plnil uzenářské výrobky," popisoval.

Menschenkind neuznává zabíjení zvířat kvůli jídlu, je vegetarián. Galerii Xpon si vybral proto, že podle historických pramenů tu skutečně kdysi stálo řeznictví. A galerii přestavěl tak, aby to skutečně vypadalo jako v reálném obchodě. Včetně na hácích zavěšených Teletubbies s vydloubnutýma očima.

Nejvíc oceňuje reakcí dětí. "Medvídci bez hlavy nejsou zřejmě v jejich ložnicích výjimkou a ve své zvídavosti jsou ochotni akceptovat i mlýnek na maso s chlupáčem. A jsou ochotni přemýšlet, co se to děje s živými zvířaty. Že vlastně skončí v mlýnku na maso úplně stejně," chválí reakce veřejnosti na svou provokaci.

"Chtěl bych, aby si lidi, kteří si koupí maso v balíčku v supermarketu, udělali rovnítko mezi masem a živým tvorem. Aby v tom balíčku neviděli jen jídlo, ale taky krávu na poli," shrnuje Meschenkind.

Autor:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.