Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V hrůzném řeznictví visí tlačenky z plyšáků a na hácích Teletubbies

aktualizováno 
Hamburský fotograf Miroslav Menschenkind se rozhodl ukázat, co se děje v řeznictví. Pohled na vykuchané plyšáky totiž podle něj mnoho lidí šokuje víc než zabitá zvířata, která hodláme sníst.

Menschenkind se rozhodl upozornit na realitu masného průmyslu jinak než výstavou fotografií se spoustou krve z porážek jatečních zvířat. Místo vepřového se rozhodl na řeznických hácích ukázat zbytky plyšáků, tedy hraček, ke kterým prý míváme vřelejší vztah než k tvorům, jejichž osudem je skončit na talíři.

Fotogalerie

Miroslav Menschenkind výstavu v galerii Xpon nazval Mensch & Kind. Cuddly Toy-Butchery since 1886 (tedy něco jako Člověk a dítě. Řeznictví plyšáků od r. 1886).

"Můj dědeček byl mistr řezník, takže vím, jak se to řemeslo provozuje a umím zacházet s řeznickým nářadím. Nejdřív jsem medvědům uřízl hlavy a pak jsem je pověsil na háky. Z výplní hlav jsem do střívek plnil uzenářské výrobky," popisoval.

Menschenkind neuznává zabíjení zvířat kvůli jídlu, je vegetarián. Galerii Xpon si vybral proto, že podle historických pramenů tu skutečně kdysi stálo řeznictví. A galerii přestavěl tak, aby to skutečně vypadalo jako v reálném obchodě. Včetně na hácích zavěšených Teletubbies s vydloubnutýma očima.

Nejvíc oceňuje reakcí dětí. "Medvídci bez hlavy nejsou zřejmě v jejich ložnicích výjimkou a ve své zvídavosti jsou ochotni akceptovat i mlýnek na maso s chlupáčem. A jsou ochotni přemýšlet, co se to děje s živými zvířaty. Že vlastně skončí v mlýnku na maso úplně stejně," chválí reakce veřejnosti na svou provokaci.

"Chtěl bych, aby si lidi, kteří si koupí maso v balíčku v supermarketu, udělali rovnítko mezi masem a živým tvorem. Aby v tom balíčku neviděli jen jídlo, ale taky krávu na poli," shrnuje Meschenkind.

Autor:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.