Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejstarší řeznictví v Čechách používá receptury z první republiky

aktualizováno 
Rod řezníků Matků sahá až do roku 1546. Zmínku o zápisu z tohoto roku objevil kronikář v Kostelci nad Labem v místní kronice. Členem cechu řezníků byl tehdy jistý Antonín Matek. A Antonín Matek tam vládne výrobě uzenin i nyní, o téměř pět set let později.

Pořádné maso

Vyberte si z velké nabídky slev na Raketa.cz a zajděte si na delikatesní tatarák nebo šťavnatý steak s bohatou oblohou.

Do výrobny uzenin u Matků jsme přijeli prvně někdy kolem druhé odpoledne a náramně jsme se divili, že tu není nic k vidění. "Ale to musíte, hošánkové, přijet po ránu, někteří chodí už na třetí ráno a ti poslední končí kolem jedné po obědě," vysvětluje životní realitu v gastronomickém provozu brýlatý muž v kloboučku, Antonín Matek. Pochvaluje si, že jeho parta je sehraná, ale životní zkušenosti ho naučily důvěřovat, ale stejně být svým lidem nenápadně pořád za zády v provozu.

Sám se rodinné tradice chytil pod vlivem svého prapradědy, který býval v širokém okolí vyhlášeným řezníkem – v době, kdy ještě řezníci mohli být váženými občany města. Odpovědnost za pokračování rodu "poňoukla" otce současného pokračovatele rodu, bohužel jen pod hlavičkou Jednoty.

Fotogalerie

Mladý Antonín po vzoru předků neutekl od oboru a vystudoval známou průmyslovku technologie zpracování masa v pražské Navrátilce. A po revoluci se vrátil krámek s řeznictvím do míst, kde se dnes nacházejí základy budov, v kterých prodával maso Antonín před pěti sty lety.

V zadním traktu skrytém před zraky zákazníků se nachází samotná výroba uzenin. Matek vlastní malá jatka, takže není závislý na cizích dodávkách, sami si nakupují dobytek z českých pastvin Polabské nížiny.

"Vyrábíme stovky druhů uzenin, u drtivé většiny jde o tradiční výrobky a u těch taky zachováváme i staré výrobní receptury, které máme ještě po prapradědečkovi. Ano, nemůžeme konkurovat cenově hypermarketům, protože nejsme ochotni uzeniny šidit," komentuje Antonín Matek.

Uvědomuje si, že jsou možné jen dvě cesty: buď být velkovýrobcem, který přijímá objednávky pro různé značky a na přání vyrábí podle cenových požadavků, anebo zůstat regionálním drobnějším výrobcem, který si hledá zákazníky, kteří jsou ochotni připlatit si za kvalitu. "Prodáváme v našich prodejnách, máme i vlastní pojízdné prodejny a dodáváme taky do krámů, které se soustřeďují na vyšší kvalitu jako třeba Náš grunt," vypočítává.

Ale kdybyste byli zákazník, chtěli pravidelně objednávat uzeniny podle vlastní receptury a Matkovi zbývala kapacita, taky vás nevyhodí. "Mrkneme na to, jestli po nás nechcete nějaký nesmysl, společně se podíváme na recepturu, jestli je to proveditelné a určitě se domluvíme," slibuje.

Autor:




Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.