Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejstarší řeznictví v Čechách používá receptury z první republiky

aktualizováno 
Rod řezníků Matků sahá až do roku 1546. Zmínku o zápisu z tohoto roku objevil kronikář v Kostelci nad Labem v místní kronice. Členem cechu řezníků byl tehdy jistý Antonín Matek. A Antonín Matek tam vládne výrobě uzenin i nyní, o téměř pět set let později.

Pořádné maso

Vyberte si z velké nabídky slev na Raketa.cz a zajděte si na delikatesní tatarák nebo šťavnatý steak s bohatou oblohou.

Do výrobny uzenin u Matků jsme přijeli prvně někdy kolem druhé odpoledne a náramně jsme se divili, že tu není nic k vidění. "Ale to musíte, hošánkové, přijet po ránu, někteří chodí už na třetí ráno a ti poslední končí kolem jedné po obědě," vysvětluje životní realitu v gastronomickém provozu brýlatý muž v kloboučku, Antonín Matek. Pochvaluje si, že jeho parta je sehraná, ale životní zkušenosti ho naučily důvěřovat, ale stejně být svým lidem nenápadně pořád za zády v provozu.

Sám se rodinné tradice chytil pod vlivem svého prapradědy, který býval v širokém okolí vyhlášeným řezníkem – v době, kdy ještě řezníci mohli být váženými občany města. Odpovědnost za pokračování rodu "poňoukla" otce současného pokračovatele rodu, bohužel jen pod hlavičkou Jednoty.

Fotogalerie

Mladý Antonín po vzoru předků neutekl od oboru a vystudoval známou průmyslovku technologie zpracování masa v pražské Navrátilce. A po revoluci se vrátil krámek s řeznictvím do míst, kde se dnes nacházejí základy budov, v kterých prodával maso Antonín před pěti sty lety.

V zadním traktu skrytém před zraky zákazníků se nachází samotná výroba uzenin. Matek vlastní malá jatka, takže není závislý na cizích dodávkách, sami si nakupují dobytek z českých pastvin Polabské nížiny.

"Vyrábíme stovky druhů uzenin, u drtivé většiny jde o tradiční výrobky a u těch taky zachováváme i staré výrobní receptury, které máme ještě po prapradědečkovi. Ano, nemůžeme konkurovat cenově hypermarketům, protože nejsme ochotni uzeniny šidit," komentuje Antonín Matek.

Uvědomuje si, že jsou možné jen dvě cesty: buď být velkovýrobcem, který přijímá objednávky pro různé značky a na přání vyrábí podle cenových požadavků, anebo zůstat regionálním drobnějším výrobcem, který si hledá zákazníky, kteří jsou ochotni připlatit si za kvalitu. "Prodáváme v našich prodejnách, máme i vlastní pojízdné prodejny a dodáváme taky do krámů, které se soustřeďují na vyšší kvalitu jako třeba Náš grunt," vypočítává.

Ale kdybyste byli zákazník, chtěli pravidelně objednávat uzeniny podle vlastní receptury a Matkovi zbývala kapacita, taky vás nevyhodí. "Mrkneme na to, jestli po nás nechcete nějaký nesmysl, společně se podíváme na recepturu, jestli je to proveditelné a určitě se domluvíme," slibuje.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Další z rubriky

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.