Richard si narozeninový hlavolam užil, i když byl zpočátku nedůvěřivý - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Richard si narozeninový hlavolam užil, i když byl zpočátku nedůvěřivý

  19:10
V Zoo Praha připravili chovatelé v rámci oslavy 22. narozenin gorilího samce Richarda pro gorilí skupinu nový enrichment, což je jakýsi způsob obohacení života zvířat v zoo. Aby se gorily zabavily, ztížili jim chovatelé přístup k oblíbeným pamlskům: dolovaly je z desky s našroubovanými PET lahvemi, naplněnými přesnídávkou, vločkami a burisony.
Gorilí samec Richard slavil v zoo 22. narozeniny | (1:34) | video: iDNES.cz

Gorily si tedy musely lámat hlavu s tím, jak se k pochoutkám dostat. Když byly dopoledne vypuštěny z ložnic do expozice, už je čekaly rozhozené olistěné větve, kousky kořenové zeleniny či burisony ve štěpce. V neděli jim chovatelé po pavilonu navíc poschovávali navrtaná dřevěná polínka s ukrytými rozinkami. I na ty musí gorily použít nástroj, aby se k oblíbené pochoutce dostaly.

Nedělní gorilí hodování

Po více než hodině bylo jasné, že se nový typ enrichmentu osvědčil, protože se gorily stále ještě snažily dostat jak na přesnídávku, kterou požitkářsky olizovaly z klacíčků, tak na vločky či burisony. A bylo vidět, že sehnat si klacík a podle potřeby ho zkrátit nebo si najít silnější či tenčí je pro ně otázkou okamžiku. Jakmile mají možnost opatřit si nějaký pamlsek, jsou velmi akční. K radosti chovatelů jim nakonec snažení o vydolování kompletního obsahu pet lahví vydrželo přes dvě hodiny.  

Proč se enrichment zvířatům připravuje

A o to jde u enrichmentu především, proto ho gorilám dopřávají prakticky denně. Jeho účelem je zabavit zvířata na co nejdelší dobu tak, aby měla co dělat a rozbil se jim denní stereotyp. "V podstatě nejúčinnější enrichment, který nám doteď vychází, je poschovávat jim různě krmení, třeba rozsypat burisony nebo vločky do štěpky u výloh v expozici. To gorilám zabere opravdu hodně času, protože z ní vybírají zrnko po zrnku," vysvětluje Vít Lukáš, kurátor pražských primátů.

Podobně se gorily chovají ve svém přirozeném prostředí. "V přírodě také chodí z místa na místo, posunou se o metr, o dva, hledají a sbírají kořínky, listy, takže tady je to v podstatě podobné. Vyšťourávat burisony nebo vločky z jemně nadrcené kůry, to je opravdu zabaví na dlouhou dobu. Což jim je vlastní, protože podobně se k potravě dostávají i ve volné přírodě," popisuje Lukáš.

Pro zajímavost se můžete podívat, jak si stříbrohřbetý samec v biosférické rezervaci Dja v Kamerunu připravil a užívá termití hody (více v článku zde):

30. listopadu 2012

Hostina v pralese. Gorila si pochutnává na termitech | (1:50) | video: Ian Redmond

Jinak musí chovatelé při vymýšlení jakéhokoliv nového enrichmentu samozřejmě dodržovat přísné zásady: například nesmí obsahovat žádný toxický materiál. "V případě PET lahví se žádného problému nebojíme, protože je maximálně rozkousnou nebo roztrhnou, aby se dostaly k obsahu a mohly ho sníst. Dřevěná deska na mříži musí být přidělaná natolik bezpečně, abychom měli jistotu, že se neuvolní, aby třeba nespadla a neublížila jim. Také si musíme být jisti, že si nikde nemohou přiskřípnout prsty a podobně. Musí tam prostě být absolutní fyzická bezpečnost," vysvětluje Vít Lukáš, kurátor pražských primátů.

I náplň PET lahví samozřejmě musí být pro zvířata nejen lákavá, ale i přínosná. "Obsah pro ně musí být hlavně zdravý, proto jim tam nedáváme žádné extra sladké věci, spíše dietní, jak jsou burisony, ovesné vločky nebo i tu přesnídávku," řekl kurátor.   

Pro Richarda jsou nejpodstatnější dobroty, narozeniny neřeší

Richard se ze začátku ostýchal a desku s voňavými otvory jen očichal a šel po pavilonu sbírat a okusovat olistěné větve. Nakonec se však u mříže s deskou ukrývající pamlsky pohodlně usadil, trpělivě vyšťourával ovocnou přesnídávku a labužnicky ji z klacíku olizoval. Jen občas hodil po návštěvnících svůj hluboký pohled. Pak se přesunul k druhé mříži, kde zase dlouhé minuty vydržel dolovat z hrdla PET lahve rýžové burisony. 

Gorily se snažily klacíky v přesnídávce co nejvíce namočit, aby měly co olizovat.

Kiburi se všemožně snažil dostat k obsahu PET lahví, jednu se mu nakonec podařilo vytrhnout.

I samice si přišly na své, u mříží s deskami hodovaly hlavně Shinda a Kijivu. Zručně si podávaly a lámaly klacíky, aby se dostaly k voňavému cennému obsahu v "petkách". Obě mláďata, tříletého Kiburiho i téměř ročního Nurua, deska s vábně vonícími otvory také zaujala. Kiburi se snažil něco vyšťourat alespoň prstem, případně půllitrovou PET lahev přes mříže alespoň ukroutit nebo utrhnout.  Hledal prostě jednodušší cestu, jak se k dobrotám dostat, protože práci s klacíkem teprve musí od starších odkoukat. Nuru zatím podobné snahy jen pozorně sleduje svýma velkýma očima. 

Co je enrichment?

Chovatelská praxe, spočívající v obohacování života zvířat uměle vytvářenými podněty, kdy se chovatelé snaží simulovat podmínky či situace z přirozeného prostředí daného druhu. Tyto podněty částečně změní jejich životní prostor tak, aby je stimuloval k chování podobnému chování zdravého zvířete žijícího ve volné přírodě. Přírodní objekty, nebo objekty vytvořené speciálně za tímto účelem (například různé hlavolamy, často konstruované tak, aby zvíře motivovaly k řešení nových situaci, kdy je zvířeti odměnou například pracně získaný pamlsek), mají za úkol zvířatům zpestřit denní režim, zabavit je a rozbít každodenní stereotyp.

"Enrichment se zaměřuje na podporu vhodného chování druhu a splnění fyzických a psychických potřeb zvířete. Dalším účelem enrichmentu je poskytovat zvířatům nové podněty, které jim mohou pomoci udržet jejich schopnost přizpůsobit se stresu a změnám životního prostředí," upřesnil zoolog Vít Lukáš.

Autor:

Podpořte gorily

Přispějte na ochranu ohrožených druhů živočichů v jejich domovině. Zoo Praha vyhlásilo novou sbírku. Své příspěvky posílejte na bankovní účet číslo:

43–680 466 0247 / 0100

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025