Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Robot s rukama podle šéfkuchařů umí sto jídel. Jen suroviny si nepřipraví

aktualizováno 
Robotické ruce se chovají na kuchyňské lince jako opravdový kuchař. V databázi mají dosud 100 jídel okopírovaných podle postupů skutečných kuchařů. A když uvaří, pak po sobě linku taky uklidí.

Podle výrobce Moley Robotics by tento robot mohl být úplně posledním kusem vybavení kuchyně, které v životě budete potřebovat. V tabletu nebo mobilním telefonu máte uložená jednotlivá jídla, stisknete Start a robotické ruce rozehrají koncert jako živý šéfkuchař.

Fotogalerie

„Systém obsahuje kompletní sadu spotřebičů, skříněk, bezpečnostní prvky, prvky výpočetní techniky a robotiky,“ popsal Mark Oleynik, zakladatel společnosti. Podle něj se zatím bez zásahu člověk v kuchyni neobejde. Strávník musí suroviny nakoupit, očistit a připravit robotovi k ruce. Ale pak už jen stačí vybrat recept a začít.

Pohon robotických rukou je ukryt v prostoru horních skříněk, když nevaří, celý prostor linky se uzavře skleněnou zástěnou. Ale když pracuje, ruce přesně kopírují pohyby zkušených kuchařů. Právě podle nich byl naprogramován.

Mezi nabízenými pokrmy jsou i jídla, která i zkušeným kuchařům dají zabrat. Ale podle Oleynika je robot lepší kuchař, protože se v jeho tvorbě mohou sečíst zkušenosti z mnoha receptur od slavných kuchařů. A není problém časem doprogramovat další pochoutky.

Robotické ruce by měl Moley Robotics začít vyrábět ve verzi pro domácnost někdy během roku 2018, cenu zatím raději nezveřejnil.

Autor:


Témata: nápady, Robot, Vaření


Nejčtenější

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek




KitchenAid 5KSM150KitchenAid 5KSM150

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.