Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kombinace drůbežího masa se sušenou šunkou a ovčím sýrem je dokonalá

aktualizováno 
Připravte k obědu jednoduchou a rychlou roládu z vykostěné perličky nebo rovnou z kuřete podle starého toskánského receptu. "Kuře pro větší rodinu, perlička pro malou," radí italský šéfkuchař Emanuel Ridi. Je tedy jasné, že perličku nemusíte shánět za každou cenu. Stačí kuře, šunka, sýr a bylinky.

Tradiční toskánský recept Ridiho naučil jeho kamarád, majitel malebného zámečku Ama, hoteliér, restauratér a kuchař v jedné osobě. 

Všechny použité ingredience by u nás měly být dostupné, horší to může být se sušenými květy divokého fenyklu. Ale kdo opravdu chce, ten si je sežene.

Perlička (či kuře...) di Ama krok za krokem

Potřebovat budete vykostěnou perličku, sušenou šunku (ideálně pancetta nebo prosciutto), ovčí sýr pecorino, kousek pórku, sklenku mléka, čerstvý rozmarýn, čerstvou šalvěj, sušené květy divokého fenyklu, panenský olivový olej, mořskou sůl a černý pepř.

Perličku vykostěte a maso si rozložte jako plát.
Z obou stran maso osolte a opepřete.
Do masa vetřete posekané snítky čerstvých bylinek a sušený fenyklový květ.

Vykostěný plát masa z perličky osolte a opepřete z obou stran, pak ho ještě potřete nasekanými bylinkami a sušeným fenyklem.

Pak na maso rozložte jeden vedle druhého plátky sušené šunky.
Maso zabalte do ruličky, roládu přitom pevně stahujte, aby se nerozpadala.
Zatočenou roládu obvažte provázkem, aby pěkně držela pohromadě.

Na rozložené maso poskládejte jeden vedle druhého plátky sušené šunky, plát i se šunkou pevně zarolujte a omotejte provázkem.

Provázek zajistěte uzlíkem.
Roládu ještě pokapejte olivovým olejem a je připravená k pečení.
Roládu pečte ve vyhřáté troubě při 190 stupních C zhruba 35 minut, záleží na...

Připravenou roládu pokapte olivovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C po dobu zhruba 35 minut (musíte si hlídat, případně roládu zhruba po 20 minutách otočit, viz video).

Přidejte zhruba deci mléka.
nechte lehce zredukovat a přidejte strouhaný ovčí sýr.
Sýr by se měl jen rozpustit, posléze omáčku hned stáhněte z ohně.

Na olivovém oleji si mezitím na omáčku osmahněte trošku nasekaného pórku, zalijte ho zhruba decilitrem mléka a ochuťte solí, pepřem a sušeným fenyklem. Omáčku nechte jen mírně zredukovat a nechte v ní rozpustit nastrouhaný ovčí sýr. Nehledejte v tom vědu. "V podstatě jen rozpustíte sýr s mlékem," říká Manu.

Zhruba po dvaceti minutách perličku v troubě otočte.
Roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, je pečená zhruba za 35...
Perlička di Amo, tedy roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, po...

Roládu si pohlídejte, aby se upekla pěkně dozlatova, po vytažení z trouby ji rozkrojte a pokrájejte na plátky.

Perlička di Amo, tedy roláda z vykostěné perličky, plněná sušenou šunkou, s...
Podle chuti porci opepřete čerstvě mletým pepřem.

Podávejte s připravenou omáčkou tak, že plátky rolády usadíte "do připravené postýlky" ze sýrové omáčky. Stačí jí nalít doprostřed čistého talíře jednu dvě naběračky. Podle chuti maso na talíři ještě opepřete čerstvě mletým pepřem.

Tento a další recepty podle nefalšovaných Italů se můžete naučit v úterý večer na televizi Prima Family, při sledování pátého dílu Itala na cestách.

Autor:




Nejčtenější

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Přestěhovali jste se?
Přestěhovali jste se?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.