Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Český akvarista vyhrál evropské mistrovství v aquascapingu

  12:57aktualizováno  12:57
Roman Holba se umístil na první příčce evropského šampionátu v aquascapingu v kategorii Nano, což je mistrovství v pěstování a aranžování vodních akvarijních rostlin. Je jakousi vyšší třídou pro vlastníky akvária, kterým nestačí už jen vlastnit několik rybek a pár rostlinek v písku.

Umělé akvarijní horstvo poskytuje rybičkám hodně přirozených úkrytů. | foto: Roman Holba

„Já jsem poslal svá akvária do všech kategorií, ale nakonec jsem se umístil jen v kategorii Nano, což jsou malá akvária do 40 litrů,“ popisuje čerstvý vítěz, který se teprve před pár hodinami dozvěděl, že vyhrál.

Fotogalerie

Roman Holba se nezabývá stavbou akvárií profesionálně, povoláním je grafik. „Mě k tomu přivedl otec, jako většinu dětí, takže doma máme akvárium, co pamatuju. A teď se věnuji speciálně aquascapingu, což je tvorba rostlinného přírodního akvária,“ popisuje, cože to vlastně dělá. V podstatně jde o to, aby akvarista vytvořil podvodní scenérii, kde převažují rostliny. „Ty rybičky jsou tam už vlastně jenom jako doplněk,“ upřesňuje.

Soutěž v aquascapingu probíhá tak, že se do soutěže pošle fotografie podle požadovaných parametrů a k tomu technický popis. Odborná komise potom hodnotí anonymně a ke každé fotografii přidělí odpovídající počet bodů.

Umístění Romana Holby není náhodné. V akvaristické komunitě se pohybuje od dětství a v poslední době, kdy se vrhl do této specializace, začíná získávat úspěchy i na domácí scéně, jak dokázal například nedávno v Brně. Po úspěchu v Německu na evropském šampionátu určitě jeho akvaristická prestiž zase vzroste.

Roman Holba nebyl jediný krajan, kterému se v soutěži dařilo. V první dvacítce kategorie Nano se umístili celkem tři, v kategorii Standard dva. Kompletní výsledkovou listinu najdete na stránkách závodu zde.

Autor:




Nejčtenější

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.