Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Český akvarista vyhrál evropské mistrovství v aquascapingu

  12:57aktualizováno  12:57
Roman Holba se umístil na první příčce evropského šampionátu v aquascapingu v kategorii Nano, což je mistrovství v pěstování a aranžování vodních akvarijních rostlin. Je jakousi vyšší třídou pro vlastníky akvária, kterým nestačí už jen vlastnit několik rybek a pár rostlinek v písku.

Umělé akvarijní horstvo poskytuje rybičkám hodně přirozených úkrytů. | foto: Roman Holba

„Já jsem poslal svá akvária do všech kategorií, ale nakonec jsem se umístil jen v kategorii Nano, což jsou malá akvária do 40 litrů,“ popisuje čerstvý vítěz, který se teprve před pár hodinami dozvěděl, že vyhrál.

Fotogalerie

Roman Holba se nezabývá stavbou akvárií profesionálně, povoláním je grafik. „Mě k tomu přivedl otec, jako většinu dětí, takže doma máme akvárium, co pamatuju. A teď se věnuji speciálně aquascapingu, což je tvorba rostlinného přírodního akvária,“ popisuje, cože to vlastně dělá. V podstatně jde o to, aby akvarista vytvořil podvodní scenérii, kde převažují rostliny. „Ty rybičky jsou tam už vlastně jenom jako doplněk,“ upřesňuje.

Soutěž v aquascapingu probíhá tak, že se do soutěže pošle fotografie podle požadovaných parametrů a k tomu technický popis. Odborná komise potom hodnotí anonymně a ke každé fotografii přidělí odpovídající počet bodů.

Umístění Romana Holby není náhodné. V akvaristické komunitě se pohybuje od dětství a v poslední době, kdy se vrhl do této specializace, začíná získávat úspěchy i na domácí scéně, jak dokázal například nedávno v Brně. Po úspěchu v Německu na evropském šampionátu určitě jeho akvaristická prestiž zase vzroste.

Roman Holba nebyl jediný krajan, kterému se v soutěži dařilo. V první dvacítce kategorie Nano se umístili celkem tři, v kategorii Standard dva. Kompletní výsledkovou listinu najdete na stránkách závodu zde.

Autor:




Nejčtenější

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

V Zahradnictví Tmaň už několikátým rokem nabízejí před vánoci kupujícím možnost...
Odpovězte na otázku a vyhrajte jeden z deseti vánočních stromků

Pokud kupujete stromek dopředu, je důležité postarat se o něj tak, aby neopadal dříve, než ho vůbec začnete zdobit. A když správně odpovíte na otázku, můžete...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.