Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Roman Paulus: Z michelinské hvězdy byl ředitel úplně paf

  18:36
Nejvíc byl z michelinské hvězdičky pro Alcron podle šéfkuchaře Romana Pauluse překvapený ředitel hotelu Michal Chour. "Vrátil se z týdenní dovolené a hned takový šrumec," komentoval šéfovo přerušení našeho rozhovoru. Ředitel se ještě v dovolenkových džínách hrnul k šéfkuchaři alespoň bleskově popřát.

Roman Paulus je kuchař, který málokdy dává najevo emoce. Většinou ho charakterizuje jen mírný úsměv. Odpovídá soustředěně, dává si pozor na slova, asi byste si ho jen těžko představili jako hlavního šoumena televizního vysílání.

Roman Paulus

  • 2008 – Hotel Radisson Blu Alcron, Praha
  • 2003–8 Hotel Hilton, Praha
  • 2002–3 Hotel Hilton Vienna Plaza, Vienna
  • 2001 Queen Elizabeth II – cesta kolem světa
  • 1999–2001 Hotel Savoy, London
  • 1993–98 Několik sezonních hotelů v Rakousku například Hotel Gasthof Post Lech, Hotel Schneider Almhof, See hotel Werzer Astoria Portschach
  • 1990–93 Hotel Scholss Durnstein Austria – učeň
  • 1989–90 Kuchařská škola "U Krbu Praha"

Přesto se o něm ví, že umí vařit, a zatraceně dobře. Místo mediální propagace ale sází na drobnou a nenápadnou práci. Nekope za sebe, ale za hotel Alcron se stoletou tradicí. Na provokativní otázku, zda mu teď, když je najednou slavný, přidají, obrací oči v sloup. Kvůli tomu přece nevaří.

Mluvit se s ním zrovna skoro nedá. Náš rozhovor ruší množství blahopřejných telefonátů, v odpovědích se množí výrazy jako děkuji, moc si toho vážím, jsem skoro dojatý.

Vypadáte, že vás to nebere, ale přece vás takové ocenění musí těšit?
Jsem udivený, jakou to vyvolalo reakci. Je to pro kuchaře něco jako Oscar ve filmu, prostě nejvyšší ocenění. Ale pak jsou ještě dvě nebo tři hvězdy, takže rezervy ještě máme. Ale Alcronu ta hvězdička bude slušet, zaslouží si ji podle mě za to, jak se snaží hostům vycházet vstříc.

Jaký je rozdíl mezi dobrou restaurací, která hvězdu dostane a tou, která ne?
Tak to byste komisařům museli vidět do hlavy. Ale nemůžete vařit s tímto cílem. Když se podaří udělat restauraci s konceptem, který funguje, je to prima. A když zachutná i komisaři, který doporučí ocenit ji, tak je to jen takový příjemný bonus. Každému kuchaři stejně nezbývá než makat každý den na tom, aby všechno fungovalo co nejlíp.

Hvězdu získává šéfkuchař, anebo restaurace jako celek?
Hvězda se získává za jídlo. Pak můžete mít v označení x vidliček, ty získává obsluha. Ale stejně můj podíl na tom ocenění je tak dvacet procent, zbytek je v podpoře celého týmu hotelu, ředitele i majitelů. Ti nám umožňují dostat se do světa a přinášet si další zkušenosti.

Ví se v zákulisí, že mají nějací komisaři přijet?
Denních hostů jsou kvanta, u nás navíc máme cizinců hodně. Kdybych měl každého podezřívat, že je nějaký komisař, tak se zblázním. A navíc pak můžete mít stres a budete dělat chyby. Takže nejlepší je podávat standardní profesionální výkon.

Máte jako šéfkuchař čas si ještě sám "zavařit", anebo jste spíš manažerem?
Zkoumám hlavně nové receptury, nové postupy. A taky stavím tým, jsem trenér. Není důležité, jak kuchyně vaří, když tam jsem, ale jak to běží, když mám třeba dovolenou. Podle mě je dobrý šéfkuchař tam, kde to jde jako na drátku, i když je hlavní šéf pryč. I já mám někdy dovolenou. Takže tým stavím nad osobu šéfkuchaře. To je devadesát procent úspěchu. Specialista na omáčky, kterého máme, ji asi uvaří líp než já. Ale když se mi jako trenérovi něco nelíbí, můžu mu poradit, co s problémem. Trenér fotbalového družstva by na hřišti asi nezářil, ale umí týmu poradit, jak na to.

Závidí si kuchaři navzájem podobná ocenění?
Tak to vůbec nevím. Kdyby to získal někdo jiný, tak mu možná zazávidím ve smyslu, že to lze získat a budu makat o to víc, abych se zlepšil. A kdo má problém, tak je to ten jeho, to nemá cenu komentovat.

Má pro kuchaře cenu spolupracovat s médii? Má to vliv na získání hvězdy?
Komisaři jsou cizinci, myslím, že o zdejších médiích asi nemají ani páru. Ale možná dostanou echo. Třeba o tom, že děláme kurzy pro amatérské kuchaře. A pak už si to sledují sami.

Co znamená ocenění do budoucna?
Já myslím, že musíme fungovat stejně jako dosud. Recept je, aby restaurace měla zdravý ekonomický základ, aby fungovala stabilita ve kvalitě jídla. Asi se dá čekat určitý nárůst návštěvnosti jako ve všech v minulosti oceněných restauracích. Ale my se nechystáme nijak expandovat, na to nemáme ani prostor, ale chceme držet kvalitu jako dosud a dokazovat, že jsme hvězdu nedostali náhodou..

Jaký je recept pro kuchaře, který by chtěl dosáhnout podobného ocenění jako vy?
Neexistuje univerzální recept. Můžete výborně vařit v hospůdce na růžku a budou za vámi chodit lidi z celého okolí. Ale kdo chce vařit ve špičkovém hotelu, měl by se vydat do světa. Ne že by se člověk u nás nenaučil vařit. Je spousta výborných restaurací. Ale ta zkušenost, kdy poznáte různé koncepty a přístupy k vaření stojí za to. Navíc se zdokonalíte v řečech, to je určitě k nezaplacení. A to všechno pak můžete přefiltrovat do vaření ve vlastní restauraci. Navíc, jet do světa a poznat něco nového je dobré pro každou profesi. Ale my kuchaři to máme o to jednodušší, že můžeme svoji profesi uplatnit všude na světě.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...