Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko jako popelnice Evropy? Už se dost změnilo, tvrdí kuchař Roman Vaněk

Jeho pořady Peklo na talíři a Jídlo s.r.o. měly na internetu obří sledovanost. Založil Pražský kulinářský institut, vydal několik kuchařek. Díky tomu všemu je Roman Vaněk považován za jednoho z popularizátorů gastronomie. Jak se podle něj v posledních letech změnila v obchodech kvalita výrobků, kterým říkal šmakulády?

Roman Vaněk je známým popularizátorem gastronomie. | foto: Petr TopičiDNES.cz

Stále platí váš výrok, že je Česká republika odpadkovým košem Evropy?
Od doby, co jsem tuhle větu pronesl, uplynulo nějakých pět let a za tu dobu se toho strašně moc změnilo. Samozřejmě se takové ty největší šunty vyrábějí, dovážejí a prodávají dál, ale to se jen tak nezmění, dokud po nich bude poptávka, budou tady pořád. Dnes je ale daleko větší nabídka, co se týče těch lepších, nebo chcete-li farmářských a českých výrobků.

Týdeník TÉMA

Vychází v pátek

Týdeník TÉMA

Proč Romana Vaňka rozčilují zprávy o napíchnutých citronech? A jak je to se závislostí na cukru a soli? Více se dočtete v pátečním vydání týdeníku Téma.

Můžeme se tedy spolehnout na to, že jsou české výrobky kvalitnější než ty z Polska, které vesměs vnímáme jako synonymum odpadu?
Takhle se to zase říct nedá, protože i v Polsku existuje celá řada fantastických výrobků. K nám se ale nevozí. Proč by se to taky dělalo, tyhle potraviny stojí peníze a po těch u nás poptávka není. Je ale pravda, že Poláci umějí všechny ty šmakulády (na pohled chutné jídlo, uvařené ale z často podřadných či náhražkových surovin, pozn. red.) vyrobit ještě líp a laciněji než my.

A můžeme českým výrobkům věřit?
V drtivé většině ano. Minimálně můžeme věřit alespoň tomu, co je napsáno na etiketách.

Může za vysokou poptávku po nekvalitních potravinách pouze jejich nízká cena?
Ano, existuje mnoho studií o tom, co lidé chtějí nakoupit před tím, než vejdou do supermarketu, a s čím pak skutečně vycházejí ven. Když jdou tam, chtějí nakupovat farmářské a bio věci, ven jdou ale s tím, co chce supermarket prodat, tedy s tím, co bylo ve slevě.

Lze nakoupit kvalitní potraviny i levně?
Jak které. Některé samozřejmě levně koupit nejde. Pokud chce člověk kvalitu, musí za ni zaplatit, ale můžete nakoupit takzvané prvopotraviny a z nich si spoustu věcí vyrobit, jenže to bolí.

Používáte někdy vývary v kostce?
Občas ano, proč ne? Předpřipravený věci vám mají pomoct šetřit čas. A zase, jsou dobré a špatné, drahé a levné. Samozřejmě by bylo nádherné, kdybychom všichni jedli bio, ale proboha živého, to bychom museli vydělávat čtvrt milionu měsíčně, protože by ty potraviny taky stály prachy! Za kvalitu peníze dát musíte. Protože to zvíře žije jiným způsobem, musíte ho déle krmit, musíte se o něj víc starat, dát mu větší prostor na běhání a to všechno stojí prachy. Ano, pochutnáte si, ale musíte za to zaplatit.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025