Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Česko jako popelnice Evropy? Už se dost změnilo, tvrdí kuchař Roman Vaněk

aktualizováno 
Jeho pořady Peklo na talíři a Jídlo s.r.o. měly na internetu obří sledovanost. Založil Pražský kulinářský institut, vydal několik kuchařek. Díky tomu všemu je Roman Vaněk považován za jednoho z popularizátorů gastronomie. Jak se podle něj v posledních letech změnila v obchodech kvalita výrobků, kterým říkal šmakulády?

Roman Vaněk je známým popularizátorem gastronomie. | foto: Petr TopičiDNES.cz

Stále platí váš výrok, že je Česká republika odpadkovým košem Evropy?
Od doby, co jsem tuhle větu pronesl, uplynulo nějakých pět let a za tu dobu se toho strašně moc změnilo. Samozřejmě se takové ty největší šunty vyrábějí, dovážejí a prodávají dál, ale to se jen tak nezmění, dokud po nich bude poptávka, budou tady pořád. Dnes je ale daleko větší nabídka, co se týče těch lepších, nebo chcete-li farmářských a českých výrobků.

Týdeník TÉMA

Vychází v pátek

Týdeník TÉMA

Proč Romana Vaňka rozčilují zprávy o napíchnutých citronech? A jak je to se závislostí na cukru a soli? Více se dočtete v pátečním vydání týdeníku Téma.

Můžeme se tedy spolehnout na to, že jsou české výrobky kvalitnější než ty z Polska, které vesměs vnímáme jako synonymum odpadu?
Takhle se to zase říct nedá, protože i v Polsku existuje celá řada fantastických výrobků. K nám se ale nevozí. Proč by se to taky dělalo, tyhle potraviny stojí peníze a po těch u nás poptávka není. Je ale pravda, že Poláci umějí všechny ty šmakulády (na pohled chutné jídlo, uvařené ale z často podřadných či náhražkových surovin, pozn. red.) vyrobit ještě líp a laciněji než my.

A můžeme českým výrobkům věřit?
V drtivé většině ano. Minimálně můžeme věřit alespoň tomu, co je napsáno na etiketách.

Může za vysokou poptávku po nekvalitních potravinách pouze jejich nízká cena?
Ano, existuje mnoho studií o tom, co lidé chtějí nakoupit před tím, než vejdou do supermarketu, a s čím pak skutečně vycházejí ven. Když jdou tam, chtějí nakupovat farmářské a bio věci, ven jdou ale s tím, co chce supermarket prodat, tedy s tím, co bylo ve slevě.

Lze nakoupit kvalitní potraviny i levně?
Jak které. Některé samozřejmě levně koupit nejde. Pokud chce člověk kvalitu, musí za ni zaplatit, ale můžete nakoupit takzvané prvopotraviny a z nich si spoustu věcí vyrobit, jenže to bolí.

Používáte někdy vývary v kostce?
Občas ano, proč ne? Předpřipravený věci vám mají pomoct šetřit čas. A zase, jsou dobré a špatné, drahé a levné. Samozřejmě by bylo nádherné, kdybychom všichni jedli bio, ale proboha živého, to bychom museli vydělávat čtvrt milionu měsíčně, protože by ty potraviny taky stály prachy! Za kvalitu peníze dát musíte. Protože to zvíře žije jiným způsobem, musíte ho déle krmit, musíte se o něj víc starat, dát mu větší prostor na běhání a to všechno stojí prachy. Ano, pochutnáte si, ale musíte za to zaplatit.

Autor:




Nejčtenější

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.