Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Česko jako popelnice Evropy? Už se dost změnilo, tvrdí kuchař Roman Vaněk

aktualizováno 
Jeho pořady Peklo na talíři a Jídlo s.r.o. měly na internetu obří sledovanost. Založil Pražský kulinářský institut, vydal několik kuchařek. Díky tomu všemu je Roman Vaněk považován za jednoho z popularizátorů gastronomie. Jak se podle něj v posledních letech změnila v obchodech kvalita výrobků, kterým říkal šmakulády?

Roman Vaněk je známým popularizátorem gastronomie. | foto: Petr TopičiDNES.cz

Stále platí váš výrok, že je Česká republika odpadkovým košem Evropy?
Od doby, co jsem tuhle větu pronesl, uplynulo nějakých pět let a za tu dobu se toho strašně moc změnilo. Samozřejmě se takové ty největší šunty vyrábějí, dovážejí a prodávají dál, ale to se jen tak nezmění, dokud po nich bude poptávka, budou tady pořád. Dnes je ale daleko větší nabídka, co se týče těch lepších, nebo chcete-li farmářských a českých výrobků.

Týdeník TÉMA

Vychází v pátek

Týdeník TÉMA

Proč Romana Vaňka rozčilují zprávy o napíchnutých citronech? A jak je to se závislostí na cukru a soli? Více se dočtete v pátečním vydání týdeníku Téma.

Můžeme se tedy spolehnout na to, že jsou české výrobky kvalitnější než ty z Polska, které vesměs vnímáme jako synonymum odpadu?
Takhle se to zase říct nedá, protože i v Polsku existuje celá řada fantastických výrobků. K nám se ale nevozí. Proč by se to taky dělalo, tyhle potraviny stojí peníze a po těch u nás poptávka není. Je ale pravda, že Poláci umějí všechny ty šmakulády (na pohled chutné jídlo, uvařené ale z často podřadných či náhražkových surovin, pozn. red.) vyrobit ještě líp a laciněji než my.

A můžeme českým výrobkům věřit?
V drtivé většině ano. Minimálně můžeme věřit alespoň tomu, co je napsáno na etiketách.

Může za vysokou poptávku po nekvalitních potravinách pouze jejich nízká cena?
Ano, existuje mnoho studií o tom, co lidé chtějí nakoupit před tím, než vejdou do supermarketu, a s čím pak skutečně vycházejí ven. Když jdou tam, chtějí nakupovat farmářské a bio věci, ven jdou ale s tím, co chce supermarket prodat, tedy s tím, co bylo ve slevě.

Lze nakoupit kvalitní potraviny i levně?
Jak které. Některé samozřejmě levně koupit nejde. Pokud chce člověk kvalitu, musí za ni zaplatit, ale můžete nakoupit takzvané prvopotraviny a z nich si spoustu věcí vyrobit, jenže to bolí.

Používáte někdy vývary v kostce?
Občas ano, proč ne? Předpřipravený věci vám mají pomoct šetřit čas. A zase, jsou dobré a špatné, drahé a levné. Samozřejmě by bylo nádherné, kdybychom všichni jedli bio, ale proboha živého, to bychom museli vydělávat čtvrt milionu měsíčně, protože by ty potraviny taky stály prachy! Za kvalitu peníze dát musíte. Protože to zvíře žije jiným způsobem, musíte ho déle krmit, musíte se o něj víc starat, dát mu větší prostor na běhání a to všechno stojí prachy. Ano, pochutnáte si, ale musíte za to zaplatit.

Autor:




Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.