Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Česko jako popelnice Evropy? Už se dost změnilo, tvrdí kuchař Roman Vaněk

aktualizováno 
Jeho pořady Peklo na talíři a Jídlo s.r.o. měly na internetu obří sledovanost. Založil Pražský kulinářský institut, vydal několik kuchařek. Díky tomu všemu je Roman Vaněk považován za jednoho z popularizátorů gastronomie. Jak se podle něj v posledních letech změnila v obchodech kvalita výrobků, kterým říkal šmakulády?

Roman Vaněk je známým popularizátorem gastronomie. | foto: Petr TopičiDNES.cz

Stále platí váš výrok, že je Česká republika odpadkovým košem Evropy?
Od doby, co jsem tuhle větu pronesl, uplynulo nějakých pět let a za tu dobu se toho strašně moc změnilo. Samozřejmě se takové ty největší šunty vyrábějí, dovážejí a prodávají dál, ale to se jen tak nezmění, dokud po nich bude poptávka, budou tady pořád. Dnes je ale daleko větší nabídka, co se týče těch lepších, nebo chcete-li farmářských a českých výrobků.

Týdeník TÉMA

Vychází v pátek

Týdeník TÉMA

Proč Romana Vaňka rozčilují zprávy o napíchnutých citronech? A jak je to se závislostí na cukru a soli? Více se dočtete v pátečním vydání týdeníku Téma.

Můžeme se tedy spolehnout na to, že jsou české výrobky kvalitnější než ty z Polska, které vesměs vnímáme jako synonymum odpadu?
Takhle se to zase říct nedá, protože i v Polsku existuje celá řada fantastických výrobků. K nám se ale nevozí. Proč by se to taky dělalo, tyhle potraviny stojí peníze a po těch u nás poptávka není. Je ale pravda, že Poláci umějí všechny ty šmakulády (na pohled chutné jídlo, uvařené ale z často podřadných či náhražkových surovin, pozn. red.) vyrobit ještě líp a laciněji než my.

A můžeme českým výrobkům věřit?
V drtivé většině ano. Minimálně můžeme věřit alespoň tomu, co je napsáno na etiketách.

Může za vysokou poptávku po nekvalitních potravinách pouze jejich nízká cena?
Ano, existuje mnoho studií o tom, co lidé chtějí nakoupit před tím, než vejdou do supermarketu, a s čím pak skutečně vycházejí ven. Když jdou tam, chtějí nakupovat farmářské a bio věci, ven jdou ale s tím, co chce supermarket prodat, tedy s tím, co bylo ve slevě.

Lze nakoupit kvalitní potraviny i levně?
Jak které. Některé samozřejmě levně koupit nejde. Pokud chce člověk kvalitu, musí za ni zaplatit, ale můžete nakoupit takzvané prvopotraviny a z nich si spoustu věcí vyrobit, jenže to bolí.

Používáte někdy vývary v kostce?
Občas ano, proč ne? Předpřipravený věci vám mají pomoct šetřit čas. A zase, jsou dobré a špatné, drahé a levné. Samozřejmě by bylo nádherné, kdybychom všichni jedli bio, ale proboha živého, to bychom museli vydělávat čtvrt milionu měsíčně, protože by ty potraviny taky stály prachy! Za kvalitu peníze dát musíte. Protože to zvíře žije jiným způsobem, musíte ho déle krmit, musíte se o něj víc starat, dát mu větší prostor na běhání a to všechno stojí prachy. Ano, pochutnáte si, ale musíte za to zaplatit.

Autor:




Nejčtenější

Max už ve vodě zkušeně řádí. Kdy jindy má možnost vylézt své mámě Janitě na...
VIDEO: Jak se v zoo koupou slůňata. Z bazénu rovnou do písku

Ať je teplo nebo zima, sloni v pražské zoo dostávají každé ráno sprchu tlakovou vodou. A k tomu ještě mají na pořádnou koupel bazén s poměrně teplou vodou, kde...  celý článek

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Pohlreich versus fritovací hrnce kempu v Pasohlávkách
Bizarní hospoda v moravském kempu, kde si dáte i opečené kousky chleba

Osazenstvo hospody U Tlusťocha v kempu v moravských Pasohlávkách šéfa absolutně odzbrojí. Jak jídelníčkem na hranici hazardu s lidským zdravím, tak...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat...  celý článek

Do kukaně se vkládá falešné vejce ze sádry nebo porcelánu - pokladek. Slepice...
Sedm rad malochovatelům slepic, jak se vyhnout nákaze ptačí chřipkou

Přes víkend musel být uzavřen další malochov drůbeže, tentokrát na Přerovsku, kde uhynulo 35 slepic a další vykazovaly příznaky typické pro ptačí chřipku. Jak...  celý článek

ARMEX ENERGY, a.s.
Konzultant v energetice (Vysoké Mýto, Rychnov, Kutná Hora, Jičín

ARMEX ENERGY, a.s.
Středočeský kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj
nabízený plat: 17 000 - 30 000 Kč




Černý Matěj: 111 míst v Praze, které musíte vidět KnihaČerný Matěj: 111 míst v Praze, které musíte vidět Kniha

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.