Rosolovec červený

Rosolovec červený | foto: Profimedia.cz

Rosolovec červený (Tremiscus helvelloides)

  • 1
Houba připomínající jazyk, která se dá jíst za syrova - to je rosolovec červený.
Rosolovec červený dělá čest svému jménu, jde o do červena zbarvenou houbu s typickou konzistencí.

Jak vypadá

Tato houba měří od pěti do deseti centimetrů do výšky, v průměru mívá maximálně sedm centimetrů. Rosolovec v mládí připomíná tvarem i povrchem jazyk - okraje houby se ohrnují a tvoří často laloky. Časem se ale střed rosolovce propadá dovnitř, a tak se tvarem změní v nálevku. Stářím se mění i barva a povrch. Z tmavě oranžové postupně tmavne až do červenohnědé, hladký klobouk vrásní. Povrch někdy pokrývá bělavá, chmýřitá vrstvička.

Klobouk přechází v krátký třeň, zbarvený do červena a u báze až do bělava. Při stisknutí houby ucítíte mezi prsty rosolovitou hmotou, při rozříznutí plodnice uvidíte o odstín světlejší dužninu.

Kde a kdy roste

Rosolovec červený nenajdete v nížinách, uvidíte ho ve vyšších nadmořských výškách. Vyhovuje mu vápenatá půda, objevíte ho například u lesních cest nebo u starého, ztrouchnivělého dřeva.

Vyznavači netradičních pokrmů si mohou rosolovce vychutnat za syrova, nejlépe v salátu.