Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Roste zájem o ručně vyráběné vánoční ozdoby, kupují se na internetu

  11:00
Ručně vyráběné vánoční ozdoby prožívají comeback. Přestože jsou dražší než sériově vyráběné, mnoho lidí jim dává přednost kvůli originalitě provedení.

Háčkované ozdoby

V posledních pár letech roste zájem o tradiční vánoční ozdoby z korálků, drátků nebo háčkované dekorace. Tradiční ozdoby ale v Česku vyrábějí hlavně malí domácí výrobci, dekorace jsou proto k mání zejména na internetu či na vánočních trzích. Přestože jsou ručně dělané ozdoby mnohem dražší než vánoční zboží ze supermarketů, lidé si podle průzkumu, který provedla ČTK, rádi připlatí za originalitu.

Ozdoby z korálkůAndělíčci

"O ručně dělané vánoční ozdoby je velký zájem," potvrdil majitel internetového obchodu Fler Jiří Kubeš. Na jeho "virtuálním tržišti" nabízejí své výrobky tisíce tvůrců z celé republiky i ze Slovenska. Podle něj souvisí zvýšený zájem o toto zboží s tím, že lidé nemají čas doma ozdoby vyrábět, ale přitom se chtějí obklopit něčím ručně vyrobeným, originálním.

"Myslím, že pomalu přichází doba návratu k tradici a ruční práci, a tudíž že zájem o tyto výrobky bude stoupat," souhlasí prodejce Petr Skála, který nabízí háčkované dekorace na stromeček. Oblíbené jsou zejména věci z přírodních materiálů jako lýko, sláma, ale třeba i látkové.

"Samozřejmě cena za ručně vyrobenou vánoční hvězdu je trojnásobně vyšší než za plastovou," uvedla Michaela Kršková, která z korálků vyrábí celé vánoční soupravy. Podle jejích zkušeností si ale lidé rádi připlatí za originální výzdobu nebo si takových ozdob koupí aspoň pár a doplní je levnějšími.

Srdce z textilu

U věcí vyráběných starými technikami vedou i tradiční barvy a tvary. Kromě obvyklé červené, zlaté a fialové jsou prý letos velmi žádané i bílé ozdoby, prý proto, že se hezky vyjímají na zelených girlandách nebo stromcích. Z tvarů vedou zvonečky, andílci, hvězdy nebo sněhové vločky.

Na rozdíl od malých výrobců se však továrny na výrobu ozdob potýkají s menším počtem zákazníků. Hodnota produkce vánočních výrobků byla v Česku loni o 60 procent nižší než v roce 2000, kdy se od roku 1989 dostala na vrchol. Loni tuzemské firmy vyrobily potřeby pro Vánoce a další slavnostní příležitosti v hodnotě 210 milionů korun. V roce 2000 činila hodnota výroby více než půl miliardy korun.

"Pokles je nejenom výsledkem cenově agresivní čínské konkurence, ale i obecně nižšího zájmu o skleněné ozdoby, které jsou čím dál tím více nahrazovány výrobky z jiných materiálů - umělé pryskyřice, dřeva, papíru slámy a tak dále, ať už jsou čínské nebo ne," řekl jednatel společnosti Ornex z Jablonce nad Nisou Zdeněk Thorovský.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025