Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Roste zájem o ručně vyráběné vánoční ozdoby, kupují se na internetu

  11:00aktualizováno  11:00
Ručně vyráběné vánoční ozdoby prožívají comeback. Přestože jsou dražší než sériově vyráběné, mnoho lidí jim dává přednost kvůli originalitě provedení.

Háčkované ozdoby

V posledních pár letech roste zájem o tradiční vánoční ozdoby z korálků, drátků nebo háčkované dekorace. Tradiční ozdoby ale v Česku vyrábějí hlavně malí domácí výrobci, dekorace jsou proto k mání zejména na internetu či na vánočních trzích. Přestože jsou ručně dělané ozdoby mnohem dražší než vánoční zboží ze supermarketů, lidé si podle průzkumu, který provedla ČTK, rádi připlatí za originalitu.

Ozdoby z korálkůAndělíčci

"O ručně dělané vánoční ozdoby je velký zájem," potvrdil majitel internetového obchodu Fler Jiří Kubeš. Na jeho "virtuálním tržišti" nabízejí své výrobky tisíce tvůrců z celé republiky i ze Slovenska. Podle něj souvisí zvýšený zájem o toto zboží s tím, že lidé nemají čas doma ozdoby vyrábět, ale přitom se chtějí obklopit něčím ručně vyrobeným, originálním.

"Myslím, že pomalu přichází doba návratu k tradici a ruční práci, a tudíž že zájem o tyto výrobky bude stoupat," souhlasí prodejce Petr Skála, který nabízí háčkované dekorace na stromeček. Oblíbené jsou zejména věci z přírodních materiálů jako lýko, sláma, ale třeba i látkové.

"Samozřejmě cena za ručně vyrobenou vánoční hvězdu je trojnásobně vyšší než za plastovou," uvedla Michaela Kršková, která z korálků vyrábí celé vánoční soupravy. Podle jejích zkušeností si ale lidé rádi připlatí za originální výzdobu nebo si takových ozdob koupí aspoň pár a doplní je levnějšími.

Srdce z textilu

U věcí vyráběných starými technikami vedou i tradiční barvy a tvary. Kromě obvyklé červené, zlaté a fialové jsou prý letos velmi žádané i bílé ozdoby, prý proto, že se hezky vyjímají na zelených girlandách nebo stromcích. Z tvarů vedou zvonečky, andílci, hvězdy nebo sněhové vločky.

Na rozdíl od malých výrobců se však továrny na výrobu ozdob potýkají s menším počtem zákazníků. Hodnota produkce vánočních výrobků byla v Česku loni o 60 procent nižší než v roce 2000, kdy se od roku 1989 dostala na vrchol. Loni tuzemské firmy vyrobily potřeby pro Vánoce a další slavnostní příležitosti v hodnotě 210 milionů korun. V roce 2000 činila hodnota výroby více než půl miliardy korun.

"Pokles je nejenom výsledkem cenově agresivní čínské konkurence, ale i obecně nižšího zájmu o skleněné ozdoby, které jsou čím dál tím více nahrazovány výrobky z jiných materiálů - umělé pryskyřice, dřeva, papíru slámy a tak dále, ať už jsou čínské nebo ne," řekl jednatel společnosti Ornex z Jablonce nad Nisou Zdeněk Thorovský.

Autor:




Nejčtenější

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Další z rubriky

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.