Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rostlina je cítící bytost, zjistili vědci. Dokáže se bránit snědení

aktualizováno 
Rostliny „slyší“, když je někdo jí, a reagují defenzivně. Lidé, kteří se uchylují k vegetariánství jen kvůli ochraně zvířat, by měli vědět, že rostliny zase tak až neživé a necitlivé nejsou. Rozhodně vlastnímu snědení se v přírodě brání.

Rostliny cítí, že jsou žrány a jejich metabolismus vyloučí látky nepříjemné pro útočníka. | foto: Profimedia.cz

Vědci z University of Missouri zjistili, že rostliny nejsou netečné „věci“ odsouzené ke snědení. Naopak, dokážou identifikovat zvuky, vydávají cizí zvíře (například housenka) při chroupání jejich druhu. To v nich vyvolává obranné reakce.

„Předchozí práce zkoumaly, jak rostliny reagují na akustické podněty, nyní se podařilo prokázat, že se rostliny mohou i samy bránit,“ popisovala vedoucí pracovnice Heidi Appelová z oddělení rostlinných věd Vysoké školy zemědělské, potravinových a přírodních zdrojů a Bond Life Sciences Center při University of Missouri.

Zjistili, že když rostlina slyší, že se do ní pustily například housenky, může její metabolismus vytvořit defenzivní chemikálie, které útok housenek zaženou (více ke studii na stránkách univerzity).

Jaké mohou být důvody k vegetariánství?

celkem hlasů: 920

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 24. července 2014. Anketa je uzavřena.

Nechuť zabíjet zvířata 652
Tělu to prospívá více než konzumace masa 141
Vypěstovat rostliny je daleko ekonomičtější než chov domácích zvířat ke konzumaci 127

Appelová se spojila s kolegou z univerzity, profesorem biologických věd Rexem Rocroftem. V laboratoři sledovali housenky na huseníčku rolním a měřili vibrace listu v závislosti na tom, jak se housenky krmily. Pak tyto pohyby přenášeli na jeden vzorek rostlin, který už měl s „prací“ housenek zkušenost a na druhý bez této zkušenosti.

Vše o zahradě a pěstování

Rostliny možná slyší, ale jak je pěstovat, to vám neporadí. Zeptejte se raději ostatních pěstitelů a zahradníků a podělte se i o své zkušenosti na diskuzním fóru Konev.cz.

První vzorek vylučoval mnohem více hořčičného oleje, což je mnoha živočichům nepříjemné. Zajímavé je to, že rostliny reagovaly jen na vibrace pocházející z předchozí neblahé zkušeností s housenkami. Vibrace vzniklé například větrem jim nevadily.

„Rostliny mají zřejmě mnoho dalších způsobů, jak se ubránit sežrání, ale tento bude možná ten nejsnazší a nejvíce viditelný,“ uvažují vědci. Na housenky by to podle nich mohlo platit, prostě si nechají zajít chuť a najdou si jídlo, které jim bude chutnat více.

„Tento výzkum otevírá cestu k tomu, jak pochopit chování rostlin. Dokážou se ubránit stejně dobře jako živočichové, i když jejich vnější projevy vypadají tak odlišně,“ doufají.

Tato práce byla částečně financována organizací podporující vědu National Science Foundation a byla publikována v časopise Oecologia.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Jak si snížit IQ tričkem
Jak si snížit IQ tričkem

Primitivní vtip, trapná anglická hesla, stereotyp a zoufalstvím vyždímaně designové dílny. Aneb pekelnosti českých e-shopů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.