Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rostlina je cítící bytost, zjistili vědci. Dokáže se bránit snědení

aktualizováno 
Rostliny „slyší“, když je někdo jí, a reagují defenzivně. Lidé, kteří se uchylují k vegetariánství jen kvůli ochraně zvířat, by měli vědět, že rostliny zase tak až neživé a necitlivé nejsou. Rozhodně vlastnímu snědení se v přírodě brání.

Rostliny cítí, že jsou žrány a jejich metabolismus vyloučí látky nepříjemné pro útočníka. | foto: Profimedia.cz

Vědci z University of Missouri zjistili, že rostliny nejsou netečné „věci“ odsouzené ke snědení. Naopak, dokážou identifikovat zvuky, vydávají cizí zvíře (například housenka) při chroupání jejich druhu. To v nich vyvolává obranné reakce.

„Předchozí práce zkoumaly, jak rostliny reagují na akustické podněty, nyní se podařilo prokázat, že se rostliny mohou i samy bránit,“ popisovala vedoucí pracovnice Heidi Appelová z oddělení rostlinných věd Vysoké školy zemědělské, potravinových a přírodních zdrojů a Bond Life Sciences Center při University of Missouri.

Zjistili, že když rostlina slyší, že se do ní pustily například housenky, může její metabolismus vytvořit defenzivní chemikálie, které útok housenek zaženou (více ke studii na stránkách univerzity).

Jaké mohou být důvody k vegetariánství?

celkem hlasů: 920

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 24. července 2014. Anketa je uzavřena.

Nechuť zabíjet zvířata 652
Tělu to prospívá více než konzumace masa 141
Vypěstovat rostliny je daleko ekonomičtější než chov domácích zvířat ke konzumaci 127

Appelová se spojila s kolegou z univerzity, profesorem biologických věd Rexem Rocroftem. V laboratoři sledovali housenky na huseníčku rolním a měřili vibrace listu v závislosti na tom, jak se housenky krmily. Pak tyto pohyby přenášeli na jeden vzorek rostlin, který už měl s „prací“ housenek zkušenost a na druhý bez této zkušenosti.

Vše o zahradě a pěstování

Rostliny možná slyší, ale jak je pěstovat, to vám neporadí. Zeptejte se raději ostatních pěstitelů a zahradníků a podělte se i o své zkušenosti na diskuzním fóru Konev.cz.

První vzorek vylučoval mnohem více hořčičného oleje, což je mnoha živočichům nepříjemné. Zajímavé je to, že rostliny reagovaly jen na vibrace pocházející z předchozí neblahé zkušeností s housenkami. Vibrace vzniklé například větrem jim nevadily.

„Rostliny mají zřejmě mnoho dalších způsobů, jak se ubránit sežrání, ale tento bude možná ten nejsnazší a nejvíce viditelný,“ uvažují vědci. Na housenky by to podle nich mohlo platit, prostě si nechají zajít chuť a najdou si jídlo, které jim bude chutnat více.

„Tento výzkum otevírá cestu k tomu, jak pochopit chování rostlin. Dokážou se ubránit stejně dobře jako živočichové, i když jejich vnější projevy vypadají tak odlišně,“ doufají.

Tato práce byla částečně financována organizací podporující vědu National Science Foundation a byla publikována v časopise Oecologia.

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.