Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hřiby rostou jako o život téměř po celém Česku. A mělo by to vydržet

aktualizováno 
Houbařská sezona se letos konečně rozjela a je momentálně na svém vrcholu. A díky počasí tato pro houbaře příznivá situace zřejmě ještě nějaký čas potrvá, protože houby momentálně rostou v hojném množství téměř po celém Česku.

Hřiby stále rostou, což houbaře těší. Na snímku hřib smrkový | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy lze navíc nalézt prakticky všechny druhy typické pro toto období. 

Hub je podle něj méně jen v lokalitě na severovýchod od Prahy. "Není to příliš obvyklé, je to spíš zvláštnost. Asi to souvisí se suchem na přelomu července a srpna. Nicméně i v těchto místech se situace lepší a houby začínají růst i tam." 

Fotogalerie

Jinak ale lesy po celém území houbaře těší už nyní (recepty na zpracování svého úlovku v kuchyni najdete například zde).

Ve velkém rostou hřibovité houby, hojné jsou holubinky a objevují se už i podzimní druhy, například čirůvky nebo pavučince. Právě pavučince by ale lidé raději sbírat neměli (otrava může být fatální a může se projevit i za několik týdnů, více zde).

"Zaznamenali jsme i výskyt takzvaných terestrických hub, které rostou jak v lesích, tak na trávnících. Jde například o bedly, pýchavky nebo pečárky," uvedl Landa. A výhled je podle něj dobrý i na další týdny. Houbám svědčí to, že se dny zkracují a slunce tolik nevysouší půdu, jejich růst podpoří i mírné ochlazení. Meteorologové také předpovídají deštivé počasí, které nedovolí přeschnutí hub.

Autor:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.
Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte...  celý článek

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.