Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Naučte se roubovat ovocné stromy: do rozštěpu, kopulací i za kůru

  0:03aktualizováno  16:16
Máte-li zahradu s ovocnými stromy, můžete si díky roubování rozmnožit nebo posílit konkrétní odrůdu ovoce bez toho, aniž byste museli sázet nový strom. Problém není ani naroubování více odrůd na jeden strom. Navíc zažijete výjimečný pocit stvořitele.

Zkušený zahradník a sadař František Polesný trpělivě učí autorku Denisu Bartošovou postupy roubování v praxi. | foto: Robert Tichý pro Krásný venkov

Zkuste si roubování na jaře klidně i na jedné jediné větvičce. Pokud se podaří, je velmi pravděpodobně, že vás to nakopne ke smělejším plánům.

Co se technik roubování týká, představujeme vám pěkně návodně krok za krokem tři možnosti od zkušeného mistra zahradníka Františka Polesného. Ten říká, že by si měl roubování zkusit každý, kdo má zahradu.

Roubování krok za krokem

Pro začátečníky je nejlepší tvárná jabloň, rouby by měly být silné asi jako tužka, hladké a rovné. Nemá jít o takzvané „vlky“, ale mladé dřevo plné síly, dlouhé asi 30 centimetrů.

A klidně si můžete zkusit naroubovat i dva druhy jablek na jeden strom. Pokud se vám hned první pokus vydaří, na úrodu se můžete těšit už třetí rok, protože vzrostlý strom už má kořenový systém dávno vytvořený.

Pokud si namlsáni úspěchem naplánujete velké roubování, chce to počítat s tím už na podzim a po opadu listí seříznout všechny větve stromům, které budete chtít další jaro naroubovat.

Jak roubovat, když je podnož stejně silná jako roub?

Pokud je podnož - tedy větvička, na kterou chcete vybranou odrůdu jabloně, hrušně, třešně apod. naroubovat - stejně silná jako vlastní roub, jde o techniku družení neboli kopulace.

Začnete tím, že konec roubu seříznete naplocho. Větvičku, na kterou chcete roub nasadit, také plošně seřízněte. Oba řezy veďte proti pupenu, tam má totiž strom nejvíc zásobních látek a roub se tu nejsnadněji přichytí.

Pak sdružené řezy pevně přitiskněte k sobě, tím je spojíte, ovažte je roubovací páskou a okraje roubu z obou stran pečlivě zatřete štěpařským voskem, aby do rány nemohla zatékat voda a roub měl šanci se ujmout.

Když je podnož silnější než roub, roubujte do rozštěpu

Větvičku připravenou k roubování zakraťte příčným řezem a větvičku, která poslouží jako podnož, prořízněte do hloubky asi 3 cm. Roub seříznutý po bocích šikmo do klínu pak do podnože zasuňte.

5/ ZAKRÁCENÍ Větvičku připravenou k roubování zakraťte příčným řezem.
7/ ROUB Roub seříznutý po bocích šikmo do klínu zasuňte do podnože.
8/ UPEVNĚNÍ Zasunutý roub pevně přitiskněte a omotejte roubovací páskou.
10/ ZATŘENÍ Řeznou ránu zatřete štěpařským voskem. František říká, že by si měl roubování zkusit každý, kdo má zahradu. Pro začátečníky je nejlepší tvárná jabloň. Zkuste naroubovat i dva druhy jablek na jeden strom.

Zasunutý roub pevně přitiskněte, omotejte roubovací páskou a zastřihněte nad pupenem, aby nepotřeboval tolik síly k uchycení. Řeznou ránu pak zatřete štěpařským voskem.

U starého stromu roubujte za kůru, a až když je hodně mízy

Poslední způsob využijte při roubování starého stromu. Chce to ale počkat na období, kdy už je strom plný mízy.

Větev pak opět seřízněte ostrým nožem nebo pilkou a podle délky roubu vyměřte délku budoucího řezu na kůře. Podle toho ostrým nožem kůru rozřízněte a obě strany kůry mírně odchlípněte. Chcete-li být šetrnější, odchlípněte jen jednu polovinu a roub zasuňte řezem do neodchlípnuté části.

1/ SEŘÍZNUTÍ Větev seřízněte ostrým nožem nebo pilkou.
4/ ROZEVŘENÍ Obě strany kůry mírně odchlípněte. Chcete-li být šetrnější, odchlípněte jen jednu polovinu a roub zasuňte řezem do neodchlípnuté části.
6/ ZPEVNĚNÍ Roubovací páskou omotejte větvičku s roubem.
8/ ZATŘENÍ Štěpařským voskem zatřete všechna místa, jimiž by se k roubu mohla dostat voda.

Plošně seříznutý roub vložte do zářezu pokud možno po celé délce řezné plochy, roubovací páskou pak větvičku s roubem po celé délce řezné rány pevně omotejte.

Nakonec štěpařským voskem zatřete všechna místa, jimiž by se k roubu mohla dostat voda, a ostrými zahradnickými nůžkami roub zakraťte, aby se zbytečně nevysiloval. A těšte se, jestli se uchytí a přinese za pár let úrodu.

Roubování se věnuje březnové číslo časopisu Krásný Venkov, další zahradní témata najdete v aktuálním dubnovém čísle.

Autoři:




Nejčtenější

Francouzské tousty voní skořicí a jablky a dát si je můžete jako dezert či...
Tousty s jablky a se skořicí, francouzská sladká snídaně podle Pohlreicha

Dezert, který může fungovat docela dobře i jako snídaně, to je podle Pohlreicha francouzský toust, kombinující chuť jablek, medu a skořice. Jak říká známý...  celý článek

Fenka mopse Peppa se zhruba před měsícem ujala tří opuštěných koťat nalezených...
VIDEO: Fenka mopse se dojemně stará o tři opuštěná koťata z ulice

Když tři opuštěná slepá koťata nalezená na ulici v Londýně přivezli na začátku listopadu do útulku Battersea Dogs and Cats, byla to pro fenku mopse jménem...  celý článek

Digitální termostatická hlavice od výrobce Elektrobock
Šest zásad rozumného vytápění, aby vás účet za sezonu nepřekvapil

Na velké investice na změny systému vytápění už není čas, nová okna už teď v mrazu asi kupovat nebudete a zateplovat fasádu také ne. Přesto lze při dodržení...  celý článek

Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.