Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte rozebraný štrúdl. Oblíbený dezert trochu jinak

aktualizováno 
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace Avantgarde miluje sezonní potraviny. Proto tentokrát na Playtvak.cz ukázal, jak je možné upéct závin milovaný drtivou většinou lidí, ovšem trochu jinak – v rozebrané verzi.

Rozebraný štrúdl | foto: Playtvak.cz

Princip je podobný jako třeba u rozlítaných ptáčků, kde se použijí v podstatě stejné suroviny, ale na talíři jídlo vypadá jinak. U štrúdlu tato verze navíc dává kuchaři možnost kreativně se na talíři projevit a ze zdánlivě obyčejného jídla udělat událost.

Základem rozebraného závinu je karamel. Takže nejdříve kuchař v kastrůlku se silným dnem začne rozpouštět krystalový cukr. Pak si oloupe, na měsíčky nakrájí a odjádří jablka. „Nejraději používám odrůdu Granny Smith, protože jsou krásně pevná,“ vysvětluje Vlásek.

Fotogalerie

Jakmile je cukr rozpuštěný, zalije karamel bílým vínem nechá směs trochu odvařit, dokud se jednotlivé složky nespojí a nevytvoří kompaktní hmotu. Než tento proces proběhne, vyválí si listové těsto na tloušťku 2–3 milimetry, nakrájí ho na centimetrové proužky, které na pečicím papíře ještě potře rozmíchaným vejcem a dá na 180 °C zhruba na pět minut, dokud nezezlátnou.

Pak je čas vložit jablka do karamelu, obalte je karamelem, snižte teplotu a zhruba pět minut nechejte táhnout. Mezitím si připravte tvaroh, kuchař použije běžný plnotučný, ale pokud chcete něco extra, zkuste třeba krémový sýr Philadelphia, který se hodí také. Přidejte moučkový cukr, skořici a trochu smetany a rozmíchejte.

Pak slijte z jablek karamel a vytvořte z něj omáčku tak, že přidáte trochu smetany a nechejte zredukovat. A to je všechno.

Na talíř pomocí cukrářského sáčku nastříkejte „homoli“ tvarohu, kolem poklaďte jablka, ozdobte karamelovou omáčkou, upečené tyčinky z listového těsta obalené ve směsi moučkového a vanilkového cukru položte přes talíř s jablky. Nakonec „pocukrujte“ praženými vlašskými ořechy a ozdobte mátou.

Na celý díl se můžete podívat zde:

Autor:


Témata: Playtvak.cz, Vaření


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.