Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušejte rozebraný štrúdl. Oblíbený dezert trochu jinak

aktualizováno 
Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace Avantgarde miluje sezonní potraviny. Proto tentokrát na Playtvak.cz ukázal, jak je možné upéct závin milovaný drtivou většinou lidí, ovšem trochu jinak – v rozebrané verzi.

Rozebraný štrúdl | foto: Playtvak.cz

Princip je podobný jako třeba u rozlítaných ptáčků, kde se použijí v podstatě stejné suroviny, ale na talíři jídlo vypadá jinak. U štrúdlu tato verze navíc dává kuchaři možnost kreativně se na talíři projevit a ze zdánlivě obyčejného jídla udělat událost.

Základem rozebraného závinu je karamel. Takže nejdříve kuchař v kastrůlku se silným dnem začne rozpouštět krystalový cukr. Pak si oloupe, na měsíčky nakrájí a odjádří jablka. „Nejraději používám odrůdu Granny Smith, protože jsou krásně pevná,“ vysvětluje Vlásek.

Fotogalerie

Jakmile je cukr rozpuštěný, zalije karamel bílým vínem nechá směs trochu odvařit, dokud se jednotlivé složky nespojí a nevytvoří kompaktní hmotu. Než tento proces proběhne, vyválí si listové těsto na tloušťku 2–3 milimetry, nakrájí ho na centimetrové proužky, které na pečicím papíře ještě potře rozmíchaným vejcem a dá na 180 °C zhruba na pět minut, dokud nezezlátnou.

Pak je čas vložit jablka do karamelu, obalte je karamelem, snižte teplotu a zhruba pět minut nechejte táhnout. Mezitím si připravte tvaroh, kuchař použije běžný plnotučný, ale pokud chcete něco extra, zkuste třeba krémový sýr Philadelphia, který se hodí také. Přidejte moučkový cukr, skořici a trochu smetany a rozmíchejte.

Pak slijte z jablek karamel a vytvořte z něj omáčku tak, že přidáte trochu smetany a nechejte zredukovat. A to je všechno.

Na talíř pomocí cukrářského sáčku nastříkejte „homoli“ tvarohu, kolem poklaďte jablka, ozdobte karamelovou omáčkou, upečené tyčinky z listového těsta obalené ve směsi moučkového a vanilkového cukru položte přes talíř s jablky. Nakonec „pocukrujte“ praženými vlašskými ořechy a ozdobte mátou.

Na celý díl se můžete podívat zde:

Autor:




Nejčtenější

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Další z rubriky

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Šaty a sukně do 350,-
Šaty a sukně do 350,-

Udělejte si radost bez výčitek.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.