Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

  17:10aktualizováno  3. prosince 13:20
Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV Prima začali točit bez jakýchkoliv předchozích zkušeností před kamerou, navíc po desetiletém úspěšném působení Zdeňka Pohlreicha. To chce nejen velkou odvahu.

Stejně jako nemohl být Zdeněk Pohlreich v Ano, šéfe Gordonem Ramsaym v Pekelné kuchyni, tak si také duo Pagana v podání matky Jitky a syna Santa musí najít v pořadu Ano, šéfová! na TV Prima svoji vlastní cestu.

Santo Pagana v rozhovoru uznal, že Zdeněk Pohlreich před nimi udělal spoustu práce, díky které si ho oba s mámou nesmírně váží: „Nelze ho nahradit, nicméně vidím výzvu v tom, že díky němu máme naopak na co navazovat a na čem stavět.“

A přiznává, že od „velkého šéfa“ toužil po radách ohledně natáčení. „Potkali jsme se dvakrát, z toho jsem ho jednou sám obsluhoval. A co mi řekl? Ať si hlavně nic neberu osobně,“ doplnil s úsměvem. 

A věří, že on i jeho matka - která pracovala třicet let v rodinné restauraci v Německu - mají díky svým vlastním zkušenostem s podnikáním v gastronomii i dalším majitelům restaurací co přinést. Uznává, že sám není kuchař, posun v kvalitě služeb ovšem podle něj není jen o jídle, jehož úroveň se v posledních letech - i díky Zdeňku Pohlreichovi - přece jen posunula výš. 

„Znuděná obsluha je konec,“ navazuje na svého syna Jitka Pagana, která nabízí srovnání s praxí v Německu, kde si své hosty opravdu hýčkají a snaží se je hlavně nezklamat. Tedy i co se týká kvality používaných surovin, kde vidí zkušená majitelka italské restaurace v centru Prahy také velký potenciál pro změnu. Protože od kvality surovin se odvíjí kvalita výsledku. 

Otázky na duo Pagana jste mohli pokládat ZDE

A také od kvalitního personálu, což je jedna z největších bolestí současné doby. „Proto já si svůj personál hýčkám, chci si ho udržet. Dokonce máme v naší restauraci o víkendu zavřeno, aby moji kuchaři a obsluha mohli být se svými rodinami,“ konstatuje Jitka Pagana s tím, že si to sama přála, když s manželem běhali celý týden po place, místo aby trávili neděli se svými dětmi. 

Aktuálně provozuje restauraci v centru Prahy již dvanáct let a díky zpětné vazbě stálých zákazníků si je jistá, že svou práci dělá dobře. I proto si troufá tvrdit, že majitel dobré restaurace nemusí být sám kuchařem. 

Sama by dala ruku do ohně jak za sebe, tak za obě své děti, které v restauračním provozu doslova vyrostly. A Santo má dnes restauraci na Mělníku, dcera úspěšně provozuje vlastní podnik v Německu. Ovšem bez znalosti profese to nejde. „V Čechách si dnes otevírá restauraci kdekdo,“ konstatuje Santo. S tím souvisí i mnoho problémů, se kterými se setkávají při natáčení pořadu. 

Okamžik pravdy podle obou nastává, když do restaurace přijdou hosté a objednají si. Oni jsou ti, kdo to ve výsledku zaplatí, proto je potřeba dát jim to nejlepší. „Kdo platí, má právo,“ uzavírá Santo téma. 

A jaké jsou zkušenosti dua Pagana z natáčení?

Po odvysílaných prvních třech dílech diváci nástupcům Zdeňka Pohlreicha vyčítají především to, že sami nevaří a jejich rady pro záchranu restaurací jsou příliš obecné. V pondělí večer však Prima odvysílá díl natočený na Lipně, tam  konečně uvidí, jak umí i Santo vzít vaření do rukou, podívejte se na ukázku: 

Ani o konflikty s majiteli restaurace ovšem v tomto dílu nouze nebude. „Nakolik jsou nahrané?“ zajímá čtenáře iDNES.cz jako diváky pořadu. 

Jitka a Santo Pagana

Jitka Pagana je rodilá Češka. Tři desetiletí žila v Německu, kde nasbírala zkušenosti v podnikání v gastronomii. Do Prahy se vrátila před 12 lety a po celou dobu tu provozuje vlastní italskou rodinnou restauraci, jak prozradila v nedávném rozhovoru.

Santo se narodil a vyrůstal v Německu, jeho otec je původem ze Sicílie. Proto má jeho čeština přízvuk a je někdy neohrabaná, přestože s mámou mluví česky a v dětství jezdil do Česka na prázdniny k babičce. Dnes provozuje vlastní restauraci v Mělníku.

Santo

Vyvolávat umělé konflikty podle něj vůbec není potřeba. „Vy se s těmi lidmi přímo na place po čtyři dny sžíváte, poznáváte je osobně, vznikají tam vazby, často si potykáte. A vy jim pak do očí musíte říct, co dělají špatně a co by měli změnit. Je logické, že se začnou bránit, někdy kolem sebe i kopou. Je to přirozená lidská reakce. Ale bez toho nemají šanci něco změnit. Tedy pokud vůbec chtějí,“ konstatuje Santo s narážkou nejen na díl natáčený na Lipně.  

Oba v rozhovoru také otevřeně prozradili, jaký byl střet s realitou a personálem v restauračních zařízeních v různých koutech naší republiky a co považují za největší nešvary české gastronomie. A to nejen ze zkušeností při natáčení, ale když si sami někam zajdou jako hosté.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Hlavonožci jsou velmi inteligentní, mají výbornou paměť a učí se, říká zooložka

17. dubna 2024

Premium Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro...

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...