Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rubikova kostka slaví 40 let, prodalo se jí 350 milionů kusů

aktualizováno 
Když maďarský vynálezce Erno Rubik před 40 lety představoval svou hračku, netušil, jaké šílenství vyvolá. A dnes přiznává, že následující léta strávil se svojí kostkou a považuje ji za nejstaršího ze svých potomků.

"Je to tak, že když máte rodinu, musíte se smířit i s tím, jací všichni jsou, jaké mají přednosti i nedostatky. Já jsem také bojoval s tím, abych své dítě vylepšoval a odstraňoval jeho nedostatky," řekl agentuře Reuters devětašedesátiletý Rubik.

Fotogalerie

Výstavu k výročí Rubikovy kostky uspořádalo vědecké centrum v New Jersey, v Jersey City. Ukáže skromné začátky od dřevěných prototypů pospojovaných gumičkami až po zřejmě nejdražší model vyrobený z 18karátového zlata osázený 160 drahokamy v celkové hodnotě přes 2,5 milionu dolarů (asi 50 milionu korun).

Tvůrci výstavu nazvali Za Rubikovou kostkou. "To není jen o inženýrství, ale i o průniku do umění," vysvětluje ředitel vědeckého centra Paul Hoffman.

Zároveň připomíná, jak tento fenomén poznamenala železná opona. Vždyť kostka vznikla už v roce 1974 a dlouhá léta se směla prodávat jen v zemích ovládaných Sovětským svazem.

Výstava se otevře 26. dubna a bude trvat sedm měsíců. Poté se počítá s tím, že se promění na putovní a bude cestovat sedm let po světě.

Složili jste někdy Rubikovu kostku?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 8. května 2014. Anketa je uzavřena.

Měl jsem ji a povedlo se mi to 495
Nikdy se mi to nepodařilo rozluštit 273
Autor:




Nejčtenější

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

Candáta s palačinkou ozdobte orestovaným kadeřávkem, koprem a výhonky a...
Vychutnejte si candáta s kapustou. K němu přidejte čabajkovou omáčku

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde přesvědčí i ty nezatvrzelejší odpírače kapusty, že může jít o výbornou pochoutku. Na Playtvak.cz připraví candáta...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.