Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jde to i bez elektřiny. Jen je třeba vědět, kterou pilku kdy použít

aktualizováno 
Staří truhláři se obešli bez elektrických pil a jaké krásné věci dokázali vyrobit. My na to jdeme naopak: často si kupujeme přístroje, které použijeme jednou za pětiletku a výrobek kvůli nezkušenosti zkazíme tak jako tak.

Plát pily rámovky nakloníte a klidně můžete prkno řezat po délce. | foto: Marek Burza

Elektrický pomocník je výborná věc, ale vyplatí se jen tomu, kdo jo opravdu často používá. Pak šetří čas a námahu. Levněji si můžeme pořídit sadu ručního nářadí, které v konečném důsledku poslouží stejně.

Fotogalerie

„Ideální je ovšem vědět, která pila na co slouží. To už víme ze zkušeností našich předků truhlářů, takže nemusíme nic světoborného vymýšlet. Nástroje, které se za staletí vyvinuly, jsou naprosto funkční a svým způsobem dokonalé,“ říká Radek Andrlík, šéf odborného výcviku ze Střední odborné školy stavební a zahradnické v Praze na Jarově.

Vybral proto ze svého arzenálu ty pily, které by se podle jeho názoru měl každý kutil naučit používat. Možná přitom zjistí, že používat klasické nářadí není zase tak složité, a poněkud změní názor na to, že to bez elektrického nářadí dnes nejde.

Rámová pila

Je to pila, která slouží k dlouhým podélným řezům. Její výhoda spočívá v tom, že pilový pás lze natočit, takže můžete pohodlně vyrobit dlouhé řezy. Pilové pláty bývají z nekalené oceli, takže je lze snadno pilníkem znovu nabrousit. Na rozdíl od jiných pil mívají větší zub, takže jde řezání víc od ruky. V podstatě slouží tam, kde byste mohli použít okružní elektrickou pilu.

Ocaska

Pila ocaska patří mezi nejběžnější a nejčastěji používané nástroje vhodné na podélné řezání. Na rozdíl od rámovky mívají ocasky kalený zub. Ten sice více vydrží, ale nebrousí se. Takže po ztupení ji musíte celou vyhodit.

Čepovka

Tato krátká pilka slouží pro výrobu konstrukčních spojů, rohového spojení, ozubů mezi dvěma kousky materiálu, například u rámů oken, židlí. Mívá jemnější zub, aby bylo spojení přesné. „Déle to trvá, ale je to čistější,“ popisuje Andrlík.

Pily ocaska a děrovka. S děrovkou uděláte rádiusy.

Pily ocaska a děrovka. S děrovkou uděláte rádiusy.

Pily čepovka a zářezka. Čepovka má zpevněný hřbet, protože její plát je hodně tenký, aby byl čep co nejpřesnější.

Pily čepovka a zářezka. Čepovka má zpevněný hřbet, protože její plát je hodně tenký, aby byl čep co nejpřesnější.

Děrovka

Je v to v podstatě velmi úzká čepovka, zužuje se do špičky. Lze ji použít všude, kde byste použili elektrickou přímočarou pilu. Takže vyvrtáte otvor, vložíte do něj špičku pily a řežete. Díky tomu, že je plátek pily velmi úzký, můžete s ním řezat i do oblouku.

Zářezka

Pilka s jemnějšími zuby se využívá na zaříznutí konců hranolků nebo lišt. Má jemnější zuby, takže je řez čistější a nehrozí tolik, že by se při dořezávání kus dřeva odštípl.

Dýhořezka

Je oblá a z toho vychází i styl práce s ní. Jako by se s ní klouzavým pohybem napůl krájelo. Pilka má dvojí zuby. Na podélné řezání se používají ty skloněné. Když potřebuje jít napříč přes léta, použijete polovinu s kolmými zuby. Je to vymyšleno tak, aby truhlář, když pracuje s dýhou, nemusel neustále měnit pilky.

Pily svlakovky a uprostřed pila dýhořezka

Pily svlakovky a uprostřed pila dýhořezka

Pila svlakovka

Svlak je řemeslné spojení dřeva, kdy se například deska stolu napříč zpevní spojením typu pero-drážka ve tvaru rybiny. Svlak se vyrábí zhruba do jedné třetiny tloušťky materiálu, aby se zachovala pevnost desky. Dnes už se svlaky vyrábějí častěji strojově pomocí frézy, ale udělat jej ručně patří ke cti každého pořádného truhláře.

Dnes se to také ještě učí, ale není to těžištěm výuky. „To víte, že to nejde hned, děti na tom stráví hodně času. Napřed si musí připravit protikus, jeho profil se obkreslí na desku a svlakovkou se pomalu a trpělivě vyrobí drážka. Pak se hoblíkem, kterému se říká kocour, svlak vyčistí. A tak dlouho se pomalu ubírá, až se materiály spojí,“ popisuje postup učitel.

Autor:




Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.