Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Voňavé mýdlo si snadno vyrobíte doma, můžete to vyzkoušet i s dětmi

aktualizováno 
Výroba mýdla od základu není žádná legrace, protože se při ní používá louh, tedy hydroxid sodný. Pouštět by se do ní měli jen ti, kdo si uvědomují rizika s tím spojená. Nicméně voňavé bylinkové mýdlo - třeba citrusové, růžové či levandulové - vyrobíte i doma v kuchyni. Z mýdlové hmoty či běžného olivového mýdla.

Domácí mýdlo obohacené například bylinkami, semínky či sušenými kousky ovoce či ovoněné 100% přírodními esenciálními oleji si kdokoliv může snadno vyrobit z mýdlové hmoty nebo olivového či marseillského mýdla. | foto: Profimedia.cz

Domácí výrobu voňavého bylinkového mýdla si ideálně nejprve zkuste s mýdlovou hmotou, která může být obohacena například bambuckým máslem, kozím mlékem nebo i transparentní. Tuto hmotu stačí rozpustit, přidat do ní barvu, bylinky či aromatický olej pro vůni a nalít do formičky.

Použít ale lze i olivové či pravé marseillské mýdlo, které obsahuje 72 % rostlinných olejů a žádné syntetické přísady. Má-li v sobě vysoký podíl olivového oleje, bývá zelené s olejem kokosovým či krémové s palmovým.

Fotogalerie

Mýdlo jednoduše nastrouháte do vhodného kastrůlku, přidáte destilovanou vodu (350 ml destilované vody na 150 g mýdla) a zahříváte a mícháte, až se mýdlo rozpustí. Nesmí se ovšem vařit!

Pak do směsi přidáte vybrané sušené květy, případně výživná semínka vhodná současně i na peeling: lněná semínka nebo třeba ovesné či jiné obilné vločky.

Do zchladlé směsi pak přidejte pár kapek vybrané přírodní silice: oblíbené citrusy, levandule či vůni získanou z růžových lístků. Pak mýdlovou směs nalijte do formiček - mohou být silikonové, využít lze ale i jakékoliv vhodné plastové krabičky. Nechte ztuhnout, vyklopte, zabalte do voskovaného papíru a nechte zhruba měsíc odležet.

Výroba mýdla s hydroxidem už není pro každého

Tradiční výroba mýdla pracuje se zmíněným hydroxidem sodným, jehož rozpuštěním ve vodě se získá louh sodný, který po uzrání mýdla ze směsi vyprchá. Své recepty si každá mýdlárna střeží, nicméně manželé Šukalovi z Mýdlárny Š.Iva ze Slatiňan nám alespoň ukázali a nafotili postup, jak vyrábějí svůj kopřivový šampon ve formě mýdla.

Pozor! Hydroxid sodný je silně žíravá látka způsobující hluboké poleptání tkání, které se dlouho a obtížně hojí. Navíc se při rozpouštění hydroxidu sodného ve vodě uvolňuje velké množství tepla. Proto je při práci s roztoky všech hydroxidů nutné používat ochranné pomůcky: jak ochranný oděv, tak gumové rukavice a ochranné brýle nebo štít. Při zasažení pokožky nebo očí hydroxidem je nutné postižené místo několik minut omývat proudem studené vody a vyhledat lékařské ošetření.

„Podle stejného postupu si lze při použití takzvané metody za studena připravit jak šampon, tak i mýdlo,“ vysvětlují Iva s Romanem. Jediný rozdíl je v tom, že do šamponu se vybírají tuky a oleje, které v mýdle více pění a jsou vhodnější pro péči o vlasy. Složení si ale musí vychytat každý sám svoje.

Z ingrediencí jsou na výrobu mýdla (i šamponu) potřeba oleje, tuky, voda, hydroxid sodný a bylinky.

Z ingrediencí jsou obecně na výrobu mýdla i šamponu potřeba oleje, tuky, voda, hydroxid sodný a bylinky. Z tuků a olejů se do mýdel nejčastěji používají olivový, kokosový, palmový olej, avokádový, mandlový, meruňkový, rýžový, pšeničný, kmínový i slunečnicový.

Dřevěná či jiná vybraná forma se vyloží pečicím papírem, aby se mýdlo lépe vyklápělo. Silikonové formy to nepotřebují.

Vlastní postup krok za krokem

Podle vybraného receptu se nejprve do jedné nádobky odváží hydroxid sodný a do druhé, nejlépe nerezové, destilovaná voda. Hydroxid sodný, tedy NaOH, se pak za použití rukavic a ochranných brýlí pomalu vmíchává do vody. „Nikdy ne naopak, nikdy nelijeme vodu na hydroxid,“ zdůrazňuje Roman.

Hydroxid sodný, tedy NAOH, se za použití rukavic a ochranných brýlí pomalu vmíchává do vody, nikdy ne naopak.
Poté se směs míchá, dokud se všechen pevný hydroxid nerozpustí.
Odvážené tuky se nechají rozpustit na mírném ohni.
K rozpuštěným tukům se přidají i tekuté oleje.

Poté se směs míchá, dokud se všechen pevný hydroxid nerozpustí. „Při tomto procesu se roztok přirozenou reakcí zahřeje až na 90 °C, což je několik sekund až minut doprovázeno výpary, které je nebezpečné dýchat. Proto je lepší pracovat venku či pod odsáváním,“ vysvětlují výrobci mýdla. S tím, že pak se musí směs hlídat, dokud nezchladne na teplotu vhodnou pro další krok.

Mezitím se odváží tuky a oleje. Pevné tuky se nechají rozpustit na mírném ohni v hrnci, pak se přidají tekuté oleje. „Poměry olejů a tuků záleží na každém výrobci, jejich typu a na tom, jaké chcete vyrobit mýdlo. Když tvrdé, přidá se více tuhých tuků, když měkké, tak více tekutých olejů,“ popisuje Roman.

Směs se pak míchá do té doby, než zhoustne do požadované hustoty.
Jakmile louh a oleje vychladnou zhruba na stejnou teplotu, pomalu se vmíchá louh sodný do hrnce s oleji, nikdy ne naopak!
V této fázi lze do mýdla přidat přírodní prášková barviva či bylinky.
Pro vůni se přídávají 100% esenciální oleje.

A na řadě je smíchání vodní fáze, tedy tzv. louhu sodného, a olejů vychladlých na přibližně stejnou teplotu. Louh sodný se pomalu vmíchá do hrnce s oleji, nikdy ne naopak! „Za stálého míchání pak dochází ke zmýdelnění, oleje mění barvu a strukturu a směs začíná houstnout,“ popisují Iva s Romanem další fázi.

Nejen domácí kosmetika

Mýdlárna Š.iva patří mezi 110 hand made tvůrců (jejich přehled zde), kteří své výrobky nabídnou v Praze naživo během akce Fler Offline o víkendu 4. - 5. března 2017 v prostorné Hale C Balabenka. Za devět let existence českého on-line portálu s ručně vyrobenými výrobky to bude teprve podruhé, kdy budou moci návštěvníci akce nakupovat přímo od tvůrců naživo (pro představu viz foto z předchozí akce v článku zde).

Směs se pak míchá do té doby, než získá požadovanou hustotu. „Doporučuje se míchat do doby, kdy lze na hladině pozorovat stopu po vařečce. Prostě mícháte, dokud není směs kompaktní, připomínající puding,“ vysvětlují zkušení mýdlaři. Proces zmýdelnění přitom může trvat několik sekund až několik minut, záleží na konkrétní receptuře.

V této fázi se do husté směsi lze do mýdla přidat připravené bylinky, které mýdlo obohatí i šetrně obarví. A esenciální oleje pro vůni. Kdo chce mít mýdlo opravdu kvalitní, přidá 100% přírodní esenciální oleje.

Po důkladném promíchání je nyní mýdlo hotové a může se nalít do formy. Pak se forma přikryje, aby držela teplo. „Mýdlo přitom projde tzv. gelovou fází, kdy tvrdne. Ve formě se nechá 24 hodin i déle, dokud není dostatečně tvrdé na krájení,“ popisují postup majitelé mýdlárny.

Po důkladném promíchání je nyní mýdlo hotové a lze ho nalít do formy.
Ve formě se mýdlo nechá 24 hodin tuhnout.
Přibližně po 24 hodinách se mýdlo vyklopí a nakrájí.
Usušené mýdlo se ořízne, ozdobí a zabalí.

Po ztuhnutí, tedy přibližně po 24 hodinách, se mýdlo vyklopí a nakrájí, pak se nechá na dobře větraném místě zhruba měsíc sušit. „Mýdlo potřebuje zhruba tři až pět týdnů, dokud takzvaně zcela neuzraje a nezmění své vyšší pH na pH okolo 7 až 9. Za tu dobu hydroxid sodný beze zbytku zreaguje a z mýdla se zcela vytratí,“ vysvětlují Šukalovi.

Poté se usušené mýdlo ořízne, ozdobí, zabalí a lze ho používat na mytí. Kdo by chtěl v případě úspěšné tvorby zvolit jakoukoli formu prodeje vyrobeného mýdla, tomu Šukalovi radí nastudovat si předtím zákon o kosmetice platný v České republice a EU (najdete ho zde).

Autor:




Nejčtenější

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Další z rubriky

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek




Bayer Foresto obojek pro malé psy do 8kg 38cmBayer Foresto obojek pro malé psy do 8kg 38cm

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.