Popis rostliny: Původem z Evropy, severní Afriky a jihozápadní Asie. Tento rod zahrnuje až 1 000 původních druhů a přes 1 2000 zahradních odrůd. Až 3 metry vysoký keř s obloukovitě převislými větvemi, celý pokrytý zahnutými ostny. Listy jsou střídavé, vejčitého tvaru. Na okrajích pilovité. Známé jsou květy, skládající se z pěti korunních lístků; v barvě bílé nebo bledě růžové. Velmi brzy odkvétají. V období září/října zrají vejčité, červené šípky, které uvnitř obsahují mnoho hranatých nažek. Následně se suší při teplotě 60 až 80 stupňů. Z šípků získáváme mnoho vitaminů a jsou vhodné i pro přípravu čajů, marmelád, kompotů, sirupů, likérů či vín.
Stanoviště: Vyskytuje se ve světlých křovinách, na okrajích lesů, na mezích a výslunných stráních. Oceňuje dobře propustné, živné půdy a slunné nebo jen částečně zastíněné polohy. Důležité je chránit je před větrem.
Výskyt: Objevuje se po celé České republice, po celé Evropě až na severní část, v severozápadní Africe, Asii. Na území Malé Asie, Kavkazu, Iráku, Íránu a v Severní Americe.
Období květu: Kvete v červnu a v červenci. Na podzim uzrávají jasně červené šípky.
Léčivé účinky: Šípky obsahují velké množství vitaminu C, dokonce dvakrát více než citrusové plody. Avšak sušením se ho mnoho ztrácí. Nešetří ani obsahem vápníku, vitaminy B, E a K, fosforem a železem. Pravidelné užívání nálevu zvyšuje obranyschopnost organismu proti nachlazení a chřipce. Vhodný je i k léčbě úplavice, kašle, bolesti v krku, průduškových potíží, krvácení dásní, močového ústrojí, ledvin či průjmu.
Ohrožení: Není zvlášť ohrožena ani chráněna.
Šípkový čajPříprava: 30 minut 2,5 l vody Rozdrťte šípky ( pozor, aby nepřišly do styku s kovem, ten totiž ničí vitamin C) a namočte je na 24 hodin do vody. Postupně přiveďte k varu a zvolna 30 minut vařte. Šípky sceďte. Čaj můžete osladit medem a ihned pít nebo uložit do tmavé skleněné nádoby pro pozdější použití. |