Rybář ulovil trofejního sumce, 77 kg těžká ryba skončí na grilu - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rybář ulovil trofejního sumce, 77 kg těžká ryba skončí na grilu

  13:58
Měřil 224 centimetrů, vážil úctyhodných 77 kilogramů a osudným se mu stala chuť na dvaceticentimetrového karase. Trofejního sumce se podařilo ulovit rybáři Jiřímu Konečnému v otrokovickém Štěrkovišti. Boj trval zhruba patnáct minut a na břeh ho rybář dostal speciálním a na míru vyrobeným hákem.

Jiří Konečný ulovil sumce s mírami 224 centimetrů a 77 kg v otrokovickém Štěrkovišti. Bojoval s ním zhruba 15 minut. | foto: Archiv Jiřího Konečného

Úlovek se rybáři podařil brzy ráno - konkrétně před pátou hodinou. "Je to můj třetí sumec a překonal jsem vlastní rekord," říká Konečný. Na sumce je specialista a letos měl štěstí hned v úvodu sezony, která začala 16. června.

"Letos jsem byl u vody tak šestkrát. Chytám hned u hospody," prozradil rybář, který zároveň provozuje restauraci. "Je přímo na břehu Štěrkoviště, takže když jdu do práce, jdu zároveň i na ryby," usmívá se.

Kde sumec skončí, je tak jasné. "Na talíři. Sníme ho se štamgastama. Nejchutnější je jen tak přírodní na grilu," těší se Konečný.

Devětačtyřicetiletý muž začal chodit na ryby už jako chlapec. "Od deseti jsem registrovaný rybář, ale už dřív jsme chodili s klukama jen tak na pytlačku," vzpomíná.

V otrokovickém rybářském svazu teď platí za dvojnásobného rekordmana. Předchozí trofejní sumec byl také ze Šterkoviště a měřil 197 centimetrů. Konečný ho ulovil v roce 1981. Na druhého si počkal 27 let, třetí přišel po dalších čtyřech letech.

A kam na ně chodí? Jsou prý všude, nejblíže na Štěrkovišti, v Moravě nebo v přehradě u Fryštáku. "Tentokrát jsem lovil na karase, ale sumec by vzal i kukuřici nebo žížalu. Je to hlavně o náhodě."

Podle odhadů mohlo být rybě zhruba 30 let a v Otrokovicích takových plave ještě několik. Vysadili je tam totiž v 60. letech a i přesto, že se na Štěrkovišti každoročně pořádají rybářské závody, ryby zůstávají vodě. Sumec se běžně dožívá až 50 let a dorůstá třímetrové délky.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX
Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX

Hledáme 30 testerek, které se svými dětmi vyzkouší inovativní zubní pastu Kinder KAREX. Tato moderní pasta neobsahuje fluorid, ale využívá sílu...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025