Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Koupíte kilo zmrazených rybích filetů, ale až 200 Kč zaplatíte za vodu

  11:51aktualizováno  11:51
Některé zmrazené rybí filety a filé na tuzemském trhu obsahují i méně než 50 procent rybího masa. Výrobci do nich záměrně přidávají vodu a nikdo to nehlídá. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za kilogram masa až o 200 korun víc.

Kousek mraženého rybího masa přijde podle analýz spotřebitele pěkně draho. | foto: Profimedia.cz

Analýzy, které na popud řady nespokojených spotřebitelů provedl časopis dTest na 22 namátkou koupených výrobcích, přinesly šokující výsledky. Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa zaplatí spotřebitel za přidanou vodu od 82 do 208 Kč. Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase totiž obsahují i méně než 50 procent rybího masa, zbytek je záměrně přidaná pitná voda.

"Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek," uvedla k tomu Ida Rozová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu. Analýzy přitom byly zaměřené nejen na podíl glazury na povrchu filetů a filé, ale i na vodu přidanou přímo do rybího masa, protože mnozí zpracovatelé ryby zamražují dvakrát, používají technologii double frozen.

Ryby zmrazí hned po výlovu na moři, poté je na pevnině rozmrazí a zpracují. Při uvedené technologii dochází ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin a tím ke snížení hmotnosti masa. Před opětovným zmrazením proto zpracovatel rybí maso naloží do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného. "Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí," vysvětlila Rozová.

4 výrobky, se kterými koupíte nejdražší mraženou vodu

"Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa je jednoznačným přeborníkem značka Frionor, konkrétně filety z tresky pestré (s uvedenou minimální trvanlivostí do konce 05/2014); u tohoto výrobku cena přidané vody vychází na 208 Kč. Následuje výrobek značky Equus, rybí filety z tresky (s uvedenou minimální trvanlivostí do 26/02/14) se 148 Kč za přidanou vodu a dva výrobky firmy Nowaco: glazované filety z pangase (minimální trvanlivost 04.10.2013) 143 Kč a Nowaco, filé z pangase (minimální trvanlivost 01-10-2013) 137 Kč," uvádí dTest.

Voda v mase přináší zisky, dozorové orgány ji nekontrolují

Je evidentní, že voda záměrně přidaná do hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků přináší velké zisky na úkor spotřebitelů. Dodavatelé a distributoři se ale podle závěrů dTestu nemusí ničeho obávat, neboť dozorové orgány jsou ve své kontrolní činnosti vázány Metodickým pokynem stanovujícím jednotný postup pro kontrolu označování hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků, který vydala Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství.

Od srpna 2009 mohou kontrolovat pouze hmotnost glazury, nikoliv hmotnost vody záměrně přidané a zadržené přímo v rybím mase. "Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům," uvádí Rozová, že vyhlídky na změnu v tomto směru spotřebitel v podstatě nemá.

Autor:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.