Kousek mraženého rybího masa přijde podle analýz spotřebitele pěkně draho.

Kousek mraženého rybího masa přijde podle analýz spotřebitele pěkně draho. | foto: Profimedia.cz

Koupíte kilo zmrazených rybích filetů, ale až 200 Kč zaplatíte za vodu

  • 29
Některé zmrazené rybí filety a filé na tuzemském trhu obsahují i méně než 50 procent rybího masa. Výrobci do nich záměrně přidávají vodu a nikdo to nehlídá. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za kilogram masa až o 200 korun víc.

Analýzy, které na popud řady nespokojených spotřebitelů provedl časopis dTest na 22 namátkou koupených výrobcích, přinesly šokující výsledky. Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa zaplatí spotřebitel za přidanou vodu od 82 do 208 Kč. Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase totiž obsahují i méně než 50 procent rybího masa, zbytek je záměrně přidaná pitná voda.

"Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek," uvedla k tomu Ida Rozová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu. Analýzy přitom byly zaměřené nejen na podíl glazury na povrchu filetů a filé, ale i na vodu přidanou přímo do rybího masa, protože mnozí zpracovatelé ryby zamražují dvakrát, používají technologii double frozen.

Ryby zmrazí hned po výlovu na moři, poté je na pevnině rozmrazí a zpracují. Při uvedené technologii dochází ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin a tím ke snížení hmotnosti masa. Před opětovným zmrazením proto zpracovatel rybí maso naloží do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného. "Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí," vysvětlila Rozová.

4 výrobky, se kterými koupíte nejdražší mraženou vodu

"Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa je jednoznačným přeborníkem značka Frionor, konkrétně filety z tresky pestré (s uvedenou minimální trvanlivostí do konce 05/2014); u tohoto výrobku cena přidané vody vychází na 208 Kč. Následuje výrobek značky Equus, rybí filety z tresky (s uvedenou minimální trvanlivostí do 26/02/14) se 148 Kč za přidanou vodu a dva výrobky firmy Nowaco: glazované filety z pangase (minimální trvanlivost 04.10.2013) 143 Kč a Nowaco, filé z pangase (minimální trvanlivost 01-10-2013) 137 Kč," uvádí dTest.

Voda v mase přináší zisky, dozorové orgány ji nekontrolují

Je evidentní, že voda záměrně přidaná do hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků přináší velké zisky na úkor spotřebitelů. Dodavatelé a distributoři se ale podle závěrů dTestu nemusí ničeho obávat, neboť dozorové orgány jsou ve své kontrolní činnosti vázány Metodickým pokynem stanovujícím jednotný postup pro kontrolu označování hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků, který vydala Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství.

Od srpna 2009 mohou kontrolovat pouze hmotnost glazury, nikoliv hmotnost vody záměrně přidané a zadržené přímo v rybím mase. "Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům," uvádí Rozová, že vyhlídky na změnu v tomto směru spotřebitel v podstatě nemá.