Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rybí tuberkulóza se lehce může přenést na člověka. Případů přibývá

aktualizováno 
Akvaristé, kterým se nehojí odřeniny či jiné drobné ranky, by měli zpozornět. Existuje onemocnění, jimž se mohou nakazit od akvarijních ryb či mlžů. Takzvaná rybí tuberkulóza je vzácná nemoc, poslední dobou se však objevuje častěji a lékaři ji právě kvůli řídkému výskytu ne vždy dokážou rychle identifikovat.

Akvarijní rybičky mohou chytit rybí tuberkulózu i z krmení. | foto: Profimedia.cz

To je i případ jednoho z chovatelů z Prahy. Když se mu ani po měsíci nezahojilo odřené koleno a rána stále mokvala, vypravil se k lékaři. Zjišťování příčiny nakonec trvalo tři čtvrtě roku. Až lékaři z kliniky tuberkulózy pražské Všeobecné fakultní nemocnice ji dokázali najít.

Chovatel se při čištění akvária od ryb nakazil laicky řečeno rybí tuberkulózou. Neboli infekcí odborně zvanou mykobakterióza. Toho, že by s rybami nebylo něco v pořádku, si přitom nevšiml. Až poté, co mu lékaři zakázali s akváriem manipulovat, si všiml, že těla rybek pokryly boule a svěsily se jim ocasní ploutve.

"Mykobakterióza u akvarijních rybek může způsobovat kožní léze. A při manipulaci s rybkami, většinou při čistění akvária, se mohou akvaristé poranit a vznikne špatně se hojící ranka, popřípadě vřídek," uvedl mluvčí veterinární správy Josef Duben s tím, že infekci přenáší osazenstvo akvária, tedy ryby, ale třeba i plži.

Podle lékaře Juraje Šimoviče z 1. kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí VFN a 1. LF UK patří mykobakterióza mezi onemocnění s méně častým výskytem. "V letech 2000–2009 bylo v Praze hlášeno 106 onemocnění mykobakteriózou, to je v průměru jeden případ na 100 000 obyvatel ročně a výskyt měl mírně stoupající tendenci," upozornil Šimovič. Vzrůstající počet případů si lékaři vysvětlují tím, že přibývá lidí, kteří berou léky na potlačení vlastní imunity.

Mykobakteriózu způsobuje čtrnáct druhů bakterií. V případě infekce od ryb či plžů jde konkrétně o Mycobacterium marinum.

"Mykobakterie jsou všudypřítomné a jejich rezervoárem jsou především vodní zdroje, vodovodní rozvody, půda, prach, ptáci, drůbež," uvedl Šimovič. Podle něj jsou klinické projevy obdobné jako při tuberkulóze a bez druhové identifikace původu nelze tuberkulózu od mykobakteriózy běžně odlišit.

"Diagnóza mykobakteriózy není těžká, pokud se na toto onemocnění myslí. Opírá se o komplexní zhodnocení symptomů, rentgenový nález, izolaci a druhovou identifikaci mykobakterií, případně v kombinaci s histologickým nálezem zánětu," popisuje lékař.

Zásadním rozdílem je ovšem to, že na rozdíl od tuberkulózy není mykobakterióza přenosná z člověka na člověka. Léčba proto nemusí probíhat v izolaci. Lékaři nemoc léčí takzvanými antituberkulotiky, která někdy doplňují také antibiotiky.

Podle Šimoviče mohou chovatelé nemoci předcházet kvalitní filtrací v akváriích. "Spolehlivým preventivním opatřením je bakteriální filtrace v přívodním potrubí a kontrolování výtokových částí bez nánosů a usazenin. Ty jsou právě místem množení mykobakterií," uvedl Šimovič.

Chovateli nakonec akvárium likvidovali přímo pracovníci veterinární správy.

Roman Slaboch z webového magazínu Akvarium.cz nemá pro chovatele příliš dobré zprávy. "Jsou dva druhy rybí tuberkulózy, infekční a neinfekční. Problém je v tom, že jeden druh od druhého prakticky nepoznáte. Ale infekční bývá invazivní, takže se příznaky objeví u všech rybiček najednou, u neinfekční někdy jen u jedné. Ale nemusí to být pravidlem," upozorňuje.

Neinfekční tuberkulózu je někdy možné vyléčit úzkostlivou hygienou akvária, u infekční pomůže jenom likvidace celého chovu. "Musíte začít od začátku. Vydenzifikovat akvárium savem a začít od nuly. Ale hlavně nešetřete na kvalitě filtrace. Infekci totiž ryby chytnou hned. Může být ve vzduchu, vodě, ale klidně i v krmení," upozorňuje.

Trochu jinak je tomu u akvárií s mořskou vodou. "Teoreticky mohou mořské ryby onemocnit také, ale v jejich případě se nemoc projeví jinak. Protože jsou velmi citlivé, hynou na nějakou sekundární infekci. Ale přiznám se, že osobně jsem se s tím v praxi nesetkal. To je ale možná dáno tím, že mořských akvaristů je u nás minimum," říká Josef Vala z prodejny pro mořské akvaristy Aquavala.

Autoři: ,




Nejčtenější

Nejroztomilejší jsou podle redakce Playtvak.cz štěňata argentinské dogy. A...
Sedm nejroztomilejších štěňat, od bígla přes bernardýna po retrívry

Přestože je už z fyziognomie štěňat zřejmé, zda z nich vyrostou drobci, nebo obři, dokážou současně klamat tělem. Jen tak může někomu připadat nejroztomilejší...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.