Jak na „rusáky“. Konec léta a podzim je pro lov nejlepší období - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak na „rusáky“. Konec léta a podzim je pro lov nejlepší období

Řekneme si, jak lovit rybu, která k nám byla před lety dovezena z bývalého SSSR, a přezdívá se jí proto někdy "rusák". Je to amur bílý.
Amur se stal populární rybou lovenou sportovními rybáři.

Amur se stal populární rybou lovenou sportovními rybáři. | foto: Archiv časopisu Kajman

Amur byl dovezen v roce 1961 z povodí stejnojmenné řeky, rozprostírajícího se mezi Ruskem a Čínou, aby doplnil obsádku kaprových rybníků o býložravý druh živící se hrubší vegetací. O několik let později se začal amur vysazovat do volných vod po celém Česku a Slovensku.

Začalo se mu dařit zejména v teplejších oblastech (jižní Morava, Polabí). Nejvíce mu vyhovují zarostlé vody. Amur se u nás sice přirozeně nerozmnožuje, ale dorůstá zajímavých velikostí (přes 120 cm a 20 kg) a na prutu je velmi bojovný. Stal se tak populární rybou lovenou sportovními rybáři.

Loví se hlavně ze dna

Přestože je amur na některých vodách hojnou rybou, jeho úlovky jsou většinou náhodné. Nemusí tomu tak ale být vždy. Na jeho lov se totiž můžete specializovat. Amur je v porovnání s našimi původními druhy ryb teplomilný (teplotní optimum vody je pro něj okolo 25 °C). Ideální k jeho cílenému lovu tak je období, kdy je voda nejteplejší, tedy v průběhu léta a na začátku podzimu.

V zásadě je lovíme ze dna (na položenou, feeder či plavanou), nebo "na mlaskačku" z hladiny. Lov ze dna je univerzálnější a loví se tak větší jedinci. Dobrým tipem je místo dlouhodoběji masivně vnadit (amur je vyhlášený svojí žravostí) a v průběhu lovu nástrahu trochu přizvednout o pár centimetrů nad krmení.

K přizvednutí se používá korek, pěna, polystyrén či například speciální plovoucí nástrahy. Lov z hladiny je velmi akční, ale jsme při něm víc závislí na rozmarech počasí (nejefektivnější je obvykle za teplých dnů). Dobrými hladinovými nástrahami jsou pečivo nebo části rostlin.

Na nástrahy živočišného původu moc nezabírá

Pro lov těchto ryb je velmi důležitá nástraha. Při nástrahách živočišného původu je naše naděje na ulovení amura malá.

Vzpomínám si sice, že nám na jednom italském kanále nejlépe fungovaly masové příchutě boilies. To byla však spíše výjimka než pravidlo. "Zmutovaní" amuři si tam z nějakého důvodu velmi oblíbili škeble, kterých tu bylo mimořádné množství.

U nás doma uděláte mnohem víc slávy s ovocem (mirabelky, třešně), kukuřicí nebo tygřím ořechem. Nevýhodou partiklových nástrah je malá selektivita.

Někteří rybáři proto přísahají na účinnost speciálních boilies sestavených pro lov amurů, jiní je považují spíše za další z nástrah na rybářské peněženky a ne na amury. V těchto kuličkách jsou výrazně zastoupeny rostlinné složky a vyrábí je různé firmy včetně českých výrobců. Nastražujeme je na vlasový přívěs pod menší háček.

Pomůže okamžitý zásek

Záběr amura bývá opatrný. Často se projeví jenom chvěním špičky feederu nebo "padákem" a následným poskakováním swingeru. Na to musíme reagovat okamžitým zásekem. Amur se pak mnohdy nechá snadno přitáhnout ke břehu. Je však pověstný tím, že jakmile "ucítí" břeh, vydá se do energického výpadu. Pokud na to nejsme připraveni, ryba dokáže v ten moment souboj ukončit.

Tyto výpady se mohou několikrát opakovat. Amur je totiž jednou z ryb, která do souboje dává úplně všechno. To pro něj může být velmi nebezpečné zejména v málo okysličené teplé vodě. V takových podmínkách musíte amura při pouštění rychle vrátit zpět do vody.

Tam ho držet hřbetem nahoru a trpělivě čekat dokud se sám nedokáže zanořit do hloubky a neodplave. Někdy to trvá třeba čtvrt hodiny. Pokud nemáte na navijáku dostatečně silný vlasec, abyste souboj s amurem zbytečně neprotahovali, raději si na jejich lov nechte zajít chuť. Ohrožovali byste je tím na životě a ti největší amuři by s vámi stejně udělali krátký proces.

Víc zajímavostí o rybaření najdete v aktuálním vydání rybářského časopisu Kajman.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025