Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Připravte si letní rizoto podle Kateřiny Cajthamlové. Rychlé a dietní

  7:40aktualizováno  7:40
Máte ideální příležitost, jak si vyzkoušet, co obnáší hlídat si jídelníček podle "doktorky Kateřiny". Základem letního lehkého rizota je samozřejmě rýže, a to šedesát gramů na každého strávníka. Dál recept stojí na šunce s vysokým obsahem masa, kousíčku másla, sýra a spoustě čerstvé zeleniny.

Papriku, okurku, česnek či cibuli vážit nemusíte, těch si dejte podle chuti, ale pokud jste diabetik, množství hrášku (i rýže) si skutečně pohlídejte. "Kvůli obsahu sacharidů, kterých je hlavně v rýži opravdu dost," upozorňuje Kateřina Cajthamlová. Čerstvý hrášek je samozřejmě lepší, lze ale použít i mražený.

Pro představu: hrášek obsahuje 13 g sacharidů na 100 gramů, rýže dokonce 80 g/100 g. To znamená, že jedna porce uvařená ze 60 g syrové rýže obsahuje sama o sobě 48 gramů sacharidů. Když si k tomu přidáte ještě 60 g hrášku (to je cca 8 g sacharidů), jste se svým rizotem k obědu na 56 gramech sacharidů.

Příprava krok za krokem

Pro čtyři aktivní lidi tedy budete potřebovat 240 g rýže, 400 g vysokomasé šunky vcelku, 200 g 30% eidamu, 200 g bylinkového tofu (snižuje množství živočišných bílkovin a tuku), kousek másla, 240 g zeleného hrášku, lahůdkovou cibuli, pokud možno český česnek, červenou papriku, případně další zeleninu.

Šunka by měla být vysokomasá, to znamená měla by obsahovat 95 % masa.

Šunka by měla být vysokomasá, tzn. měla by obsahovat 95 % masa.

Uvařte rýži, pokud jste sehnali jen mražený hrášek, nechte ho přejít varem. Ostatní ingredience pokrájejte na kostičky jako Kateřina Cajthamlová.  

A nastává vážení, alespoň pro ty, kteří si chtějí hlídat poměr bílkovin, sacharidů a tuků ve své stravě. Tedy množství bílkovin obsažených v mase a sýru, sacharidy v rýži a hrášku a tuk v mase, sýru a másle.

Cajthamlová
Cajthamlová vážení sýra

"Já si třeba mohu vzít kombinaci 30 gramů masa a 50 gramů sýra, protože to mám takhle ráda, a 50 gramů tofu," udává příklad množství na jednu ideální obědovou porci pro ženu v aktivním věku Kateřina Cajthamlová.

Potom rozehřejte na pánvi máslo, přihoďte pokrájenou šunku, lehce osmahněte a přidejte rýži, hrášek a další pokrájené ingredience. A máte hotovo. Dietní rizoto naservírujte na talíř těm, kdo si hlídají příjem sacharidů, bílkovin a tuků. Ti také mají tu výhodu, že jedí první.

Ostatním můžete do rizota přimíchat zbytek pokrájených ingrediencí, aniž byste museli hlídat, kolik váží. Ani nevadí, když přijdou ostatní strávníci ke stolu později. Letní rizoto je výborné i studené.

Autoři: ,




Nejčtenější

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.