Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ryzec ďubkovaný (Lactarius scrobiculatus)

  12:09aktualizováno  12:09

Ryzec ďubkovaný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewVelcí houbaři jsou Rusové, kterým zrychlují tep, podobně jako nám hřiby, jejich „gruzdi“ – palčivé ryzce. Tento výraz sdružuje několik druhů velkých ryzců s bílým štiplavým mlékem, mezi které patří i ryzec ďubkovaný. Tyto houby se konzumují nasolené nebo zkvašené. Historik Kotošikin udává postní jídelní lístek cara Alexeje Michajloviče takto: syrové a vařené zelí, solené a vařené ryzce (to jsou v Rusku ryzce s červeným mlékem) a gruzdi. Vidíte – i odporně palčivý ryzec ďubkovaný si našel na světě své místo. Češi prostě akorát nejsou zvyklí tyto houby sbírat, dlouhodobě louhovat ve vodě a nakládat do soli.

Klobouky jsou 8 - 15 cm široké, v mládí nízce sklenuté, s okraji plstnatými, brzy rozložené a prohlou¬bené, slizké, naznačené kruhaté, slámově žlu¬té až zlatožluté, naspodu s hustými, žlutavými lupeny a krátkým, skvrnkatým („ďubkatým“), 3 - 8 cm dlouhým a 1,8 - 3 cm širokým třeněm; bílé mléko na vzduchu rychle žloutne, chuť palčivá. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Ryzec ďubkovaný roste spíše nehojně od července do října hlavně ve vyšších polohách na kyselých půdách, v jehličnatých a smíšených lesích, především ve smrčinách.

Je nejedlý.

Autoři:


Témata: Lupenaté, Nejedlé


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.