Jak vypadá
. Zajímavosti a radyVelcí houbaři jsou Rusové, kterým zrychlují tep, podobně jako nám hřiby, jejich „gruzdi“ – palčivé ryzce. Tento výraz sdružuje několik druhů velkých ryzců s bílým štiplavým mlékem, mezi které patří i ryzec ďubkovaný. Tyto houby se konzumují nasolené nebo zkvašené. Historik Kotošikin udává postní jídelní lístek cara Alexeje Michajloviče takto: syrové a vařené zelí, solené a vařené ryzce (to jsou v Rusku ryzce s červeným mlékem) a gruzdi. Vidíte – i odporně palčivý ryzec ďubkovaný si našel na světě své místo. Češi prostě akorát nejsou zvyklí tyto houby sbírat, dlouhodobě louhovat ve vodě a nakládat do soli. |
Klobouky jsou 8 - 15 cm široké, v mládí nízce sklenuté, s okraji plstnatými, brzy rozložené a prohlou¬bené, slizké, naznačené kruhaté, slámově žlu¬té až zlatožluté, naspodu s hustými, žlutavými lupeny a krátkým, skvrnkatým („ďubkatým“), 3 - 8 cm dlouhým a 1,8 - 3 cm širokým třeněm; bílé mléko na vzduchu rychle žloutne, chuť palčivá. Výtrusy jsou bezbarvé.
Kde a kdy roste
Ryzec ďubkovaný roste spíše nehojně od července do října hlavně ve vyšších polohách na kyselých půdách, v jehličnatých a smíšených lesích, především ve smrčinách.
Je nejedlý.