Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ryzec kravský (Lactarius torminosus)

aktualizováno 
Roní bílé mléko, ale po mléce ani po mase nechutná.

Ryzec kravský | foto: profimedia.cz

Jak vypadá

Klobouk bývá 4 - 10 cm široký, masově červené barvy. Okraj klobouku je chlupatý podobně jako u některých pavučinců. Lupeny jsou zpočátku bílé, přirostlé, husté a u třeně větvené. Pozvolna dostávají bledě masově načervenalý odstín. Třeň je 4 – 8 cm dlouhý. Je válcovitý a směrem dolů se slabě ztlušťuje. Dužina je v klobouku bělavá s lehkým růžovým odstínem. Výtrusový prach je světle nažloutlý.

Kde a kdy roste

Je společníkem břízy a v Evropě je obecně rozšířený. Hojnost výskytu kolísá. Najdete jej od (července) září do října na suchých až mírně vlhkých, většinou kyselých písčitých a jílovitých půdách.

Je nejedlý. Roní bílé mléko, ale po mléce ani po mase nechutná. Chuť má velmi palčivou a je tedy nepoživatelný. Obsahuje pryskyřičnaté hořké látky. Chcete-li jej mermomocí pozřít, musíte jej několikanásobně povařit a vodu slít.

Autor:


Témata: Nejedlé, Nelupenaté


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Hřib skvrnitý
Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Hřib moravský
Hřib moravský (Boletus moravicus)

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.