Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ryzec kravský (Lactarius torminosus)

aktualizováno 
Roní bílé mléko, ale po mléce ani po mase nechutná.

Ryzec kravský | foto: profimedia.cz

Jak vypadá

Klobouk bývá 4 - 10 cm široký, masově červené barvy. Okraj klobouku je chlupatý podobně jako u některých pavučinců. Lupeny jsou zpočátku bílé, přirostlé, husté a u třeně větvené. Pozvolna dostávají bledě masově načervenalý odstín. Třeň je 4 – 8 cm dlouhý. Je válcovitý a směrem dolů se slabě ztlušťuje. Dužina je v klobouku bělavá s lehkým růžovým odstínem. Výtrusový prach je světle nažloutlý.

Kde a kdy roste

Je společníkem břízy a v Evropě je obecně rozšířený. Hojnost výskytu kolísá. Najdete jej od (července) září do října na suchých až mírně vlhkých, většinou kyselých písčitých a jílovitých půdách.

Je nejedlý. Roní bílé mléko, ale po mléce ani po mase nechutná. Chuť má velmi palčivou a je tedy nepoživatelný. Obsahuje pryskyřičnaté hořké látky. Chcete-li jej mermomocí pozřít, musíte jej několikanásobně povařit a vodu slít.

Autor:


Témata: Nejedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Včelka si čistí tykadla.
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.