Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ryzec peprný (Lactarius piperatus)

  12:11aktualizováno  12:11

Ryzec peprný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewJe pravda, že se houbaři nedokáží leckdy shodnout na tom, která houba je jedlá a která nikoliv. Ryzec peprný je toho typickým příkladem. Zatímco naši houbaři jeho palčivou chutí pohrdají a některé houbařské knihy uvádějí, že je ryzec peprný jedlý pouze na slanině a cibuli se solí a pepřem, naši sousedi na východní straně (čím východněji, tím raději) tuto houbu vyhledávají a s chutí. Inu – jak se lidově říká – proti vkusu žádný dišputát. A na druhou stranu – zkusit se má přeci (skoro) všechno… 

Klobouky jsou 8 - 18 cm široké, v mládí nízce sklenuté, pak talířovitě rozložené, vhloubené až nálevkovité, masité, lysé, suché, bílé, naspodu s bělavými, hustými, úzkými, sbíhavými lupeny a bílým, krátkým, tuhým, 4 - 10 cm dlouhým a 1,5 - 3 cm širokým třeněm; mléko bílé, chuť palčivě peprná. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Ryzec peprný roste místy dosti hojně od července do listopadu v listnatých a smíšených lesích, zejména pod duby, buky, habry a podobně.

Je nejedlý – dá se jíst jen po zvláštní úpravě!

Autoři:


Témata: Lupenaté, Nejedlé


Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.