Ryzec peprný | foto: www.houbar.cz

Ryzec peprný (Lactarius piperatus)

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewJe pravda, že se houbaři nedokáží leckdy shodnout na tom, která houba je jedlá a která nikoliv. Ryzec peprný je toho typickým příkladem. Zatímco naši houbaři jeho palčivou chutí pohrdají a některé houbařské knihy uvádějí, že je ryzec peprný jedlý pouze na slanině a cibuli se solí a pepřem, naši sousedi na východní straně (čím východněji, tím raději) tuto houbu vyhledávají a s chutí. Inu – jak se lidově říká – proti vkusu žádný dišputát. A na druhou stranu – zkusit se má přeci (skoro) všechno… 

Klobouky jsou 8 - 18 cm široké, v mládí nízce sklenuté, pak talířovitě rozložené, vhloubené až nálevkovité, masité, lysé, suché, bílé, naspodu s bělavými, hustými, úzkými, sbíhavými lupeny a bílým, krátkým, tuhým, 4 - 10 cm dlouhým a 1,5 - 3 cm širokým třeněm; mléko bílé, chuť palčivě peprná. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Ryzec peprný roste místy dosti hojně od července do listopadu v listnatých a smíšených lesích, zejména pod duby, buky, habry a podobně.

Je nejedlý – dá se jíst jen po zvláštní úpravě!