Jak vypadá
Tato houba má velký klobouk, dorůstá od deseti do dvaceti centimetrů. Na pohled si všimnete, že je silný a masitý s krémově bílou pokožkou. Někdy mívá nažloutlé skvrny. Dotekem pak zjistíte, že klobouk je tvrdý a na povrchu plstnatý až pýřitý. Mladá plodnice je klasicky vyklenutá, postupně se od středu propadá níž a níž. Nakonec získá klobouk tvar trychtýře.
Díky tomu vyniknou lupeny ryzce. Husté, ale časem řídnoucí přirůstají ke třeni a větví se. Mají stejnou barvu jako klobouk, postupně nabírají okrový odstín. Pokud lupeny nebo dužninu třeně naříznete, začne z nich vytékat bílé mléko.
Třeň ve tvaru válce se někdy směrem k zemi zužuje. Jeho dužnina má podobné vlastnosti jako klobouk - bílý, plstnatý a stejně pevný. Pokud třeň stlačíte, začne jeho povrch měnit barvu na rezavou.
Kde a kdy roste
Ryzec plstnatý roste hojně od léta do podzimu. Vyhovují mu listnaté lesy, především okolí dubů a buků. Ne tak často se objeví i mezi jehličnatými stromy.
Jeho chuť je hořká až palčivá, proto se tento ryzec nekonzumuje.