Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na jaře kapři potřebují sladké příchutě, nemají rádi velká boilies

aktualizováno 
Kapr je v českých vodách nejběžnější ryba. Ale na jaře jsou přece jen opatrnější. Jakub Vágner s přáteli poradí, jak mít co nejlepší úlovky i v situaci, kdy je voda ještě studená.

„Není ani tak důležité vlastní vybavení, ale pořádně si prohlédnout vodu. Jaká kde je aktivita, zda je voda teplá, nebo studená. A podle toho volím taktiku lovu,“ říká rybář Daniel Dušek z Anaconda Teamu v nové sérii pořadu S Jakubem na rybách.

Fotogalerie

Tvrdí, že zjara se nevyplatí masivně krmit, spíše dává přednost lokálnímu krmení a zároveň krmení, které je pro kapra co nejatraktivnější. Během jarního období se mu nejvíce osvědčují sladké příchutě, jako jsou tutti frutti, jahoda, med, brusinka nebo banán.

Podstatné podle něj je, aby se chutě do vody dobře uvolňovaly. „Na jaře používám menší průměr boilies, maximálně 16milimetrové. Kapr k nim má větší důvěru než k velkým čtyřiadvacítkám,“ radí rybář. Proto je dobré volit boilies, která mají hodně otevřenou strukturu – nejsou příliš napevno slisována.

Boilies doplňuje drobnými peletami, které jsou třeba jen ze slisovaného obilí. Jde o to, aby se na místě lovu něco dělo a vytvořil se krmný mrak. „Ale není to třeba přehánět, na jedno zakrmení použiju tak půl kila krmení, takže to ani není nijak finančně náročné,“ popisuje.

Když si drobné pelety připravíte doma, tak před krmením je můžete trochu pokapat dipem a promíchat, aby se všechny vůně do pelet dobře natáhly. Hlavně je podle něj potřeba dodržovat prastaré zásady: u vody dodržovat klid a ticho. „I když se během lovu vypravíte na hladinu loďkou, abyste přikrmili, pohybujte se hodně opatrně,“ doporučuje.

Další detaily k jarnímu lovu kaprů můžete sledovat na videu na youtubovém profilu rybáře Jakuba Vágnera.

Autor:


Témata: Jakub Vágner


Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Další z rubriky

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

V pověstných za pět minut dvanáct lovcům konečně zabrala ryba.
VIDEO: Jakub Vágner na přívlač dostal krásného okouna

Jakub Vágner s kamarádem Antonínem Beckem lovili na přívlač. K tomu, aby si zmapovali pískovnu Ostrá, si vzali jeden z posledních hitů pro moderní rybáře,...  celý článek

Až loďka dopluje do určeného místa vyklopí svůj náklad krmení a uvolní montáž.
Zakrmovací loď dokáže na řece pomoci k vysněnému úlovku

O tom, že i na menších řekách najdete krásné kapry přes deset kilo, není pochyb. Není ovšem obvyklé, že by se je na Berounce nebo třeba na Sázavě dařilo ulovit...  celý článek




Brit Premium Adult L 15 kgBrit Premium Adult L 15 kg

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.