Do krmítka na feeder zkuste připravit směs z toustového chleba - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do krmítka na feeder zkuste připravit směs z toustového chleba

Dříve se chytalo na strouhanku, dnes rybář Milan Tychler, specialista na rybolovnou techniku feeder, ukáže, jak si pomoci obyčejným bílým toustovým chlebem. O tajích této disciplíny se více dozvíte v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách.
Jakub Vágner radí: Jak připravit krmení na feeder | (1:39) | video: Jakub Vágner

Milan Tychler je známý jako velký propagátor feederu, dokonce o této technice napsal knihu Feeder - Blesková akce. Rybář, který chytá ryby už přes 40 let, také vyhrál spoustu rybářských závodů a má i několik titulů - mistr republiky, mistr Moravy či vítěz GP Moravy v lovu ryb udicí.

S Jakubem Vágnerem se setkali u vody, aby si ukázali, jak proniknout do tajů feederu, jak připravit krmení, jaké nástrahy používat a jak se pracuje s ohebnou špičkou, která je při tomto lovu charakteristickou součástí vybavení.

Rybáři nejprve připraví krmení. Do kbelíku nasypou krmení na cejny. „Je to takové nasládlé, což mají cejni rádi. Je to lepší než rybina, která obsahuje hodně tuku,“ vysvětluje Vágnerovi.

Místo strouhanky pak přes síto rozdrolí namočený toustový chléb. „Když drobečky přidáme do krmení, tak budou držet ty naše rybičky pěkně na místě. Navíc se to krmení chlebem pěkně prokypří,“ vysvětluje. Krmení s chlebem se pak bude ve vodě krásně rozplavovat a na místě, kde se krmí, vznikne pro ryby atraktivní mléčný zákal.

Součástí přípravy je i schopnost odhadnout, jak silně stlačit krmnou směs do krmítka. „Když krmítko dopadne na dno, mělo by se snadno vysypat. Když bude jako beton, bude nám to k ničemu. A na druhou stranu když bude moc rozmočené, vysype se už na hladině a to také není dobré, takže přiměřeně,“ říká.

To je také důvod, proč se mají rybáři na co vymlouvat, že ryby neberou. „Moc fouká vítr, moc velké vedro, moc velká zima, špatný tlak, krmení je moc mokré nebo moc suché. Chytit rybu je vlastně zázrak,“ ironizuje Vágner tajemství rybařiny.

„Na rybařinu zatím neexistuje zaplať pánbůh kuchařka, protože kdyby tomu tak bylo, dneska už bychom neměli žádné ryby. Při chytání je ohromné množství proměnných a ti nejšikovnější, kteří to dokážou skloubit, mají úspěch,“ vysvětluje Milan Tychler.

Na celý záznam druhého dílu S Jakubem na rybách se můžete podívat na YouTube kanálu Jakuba Vágnera.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025