Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


S ovocem pro uskladnění zacházejte jako v bavlnce, jinak nevydrží

  0:10aktualizováno  0:10
Jablka a hrušky pro uskladnění trhejte i se stopkou, prodloužíte tak jejich trvanlivost. A skladujte jen takové množství ovoce a zeleniny, které stihnete zkonzumovat.

Kombinace některých druhů zeleniny a ovoce urychluje zrání | foto: Profimedia.cz

Vše začíná sklizní. Neházejte natrhaná jablka z výšky do beden, ale opatrně je pokládejte do měkkého. K tomu vám ideálně poslouží například košík vystlaný pytlem. Jen zdravé, nepoškozené kusy vydrží přes zimu čerstvé. Proto ovoce, které není zcela v pořádku, raději vůbec neskladujte a zpracujte ho rovnou do závinu nebo kompotu. Hnijící přezrálé ovoce urychluje hnilobu i u ostatních kusů.

Sklep nebo tmavé vzdušné bedýnky

Sklizeň nechte oschnout mimo dosah slunce a v chladnějším prostředí, pak ji uskladněte ve sklepě. K zachování čerstvé zeleniny a šťavnatého ovoce se hodí nejlépe. Nabízí ideální podmínky, především tmu a teplotu 7-8 stupňů Celsia. "V dobrém sklepě vydrží jablka nebo brambory přes celou zimu, důležitá je stálá teplota. Když je úroda přes den ve dvaceti stupních a v noci v pěti, pak jde trvanlivost rychle dolů," tvrdí Miloslav Šťastný z velkoobchodu ovoce a zeleniny Basko banány.

Nic nenahradí sklep při skladování zeleniny

Pokud nemáte k dispozici sklep, můžete k uskladnění využít například balkon nebo zimní zahradu. Bedny vyložte měkkým materiálem propouštějícím vzduch (například pytlem nebo kousky polystyrenu) a skladujte v nich ovoce a zeleninu zabalené v novinovém papíře. I při skladování ve sklepě dbejte na vzdušnost. Ovoce přechovávejte v přepravkách maximálně ve dvou až třech vrstvách. Svou roli hraje i správná vlhkost. Například cibuloviny ale naopak potřebují sucho, ve vlhkém sklepě brzy ztratí svou chuť.

Někteří zahrádkáři balí ovoce a zeleninu do papíru i při uskladnění ve sklepě, jiní skladují jablka stopkou dolů a hrušky směrem nahoru. To ale nemá žádný efekt, důležitá je vlastní trvanlivost ovoce a zeleniny. Jablka a brambory by měly vydržet přes celou zimu, stejně tak kořenová zelenina uložená v písku. "Zato rajčata a papriky vydrží uskladněné asi týden, rychle se kazí. Ještě horší je to u peckovin," míní Šťastný. Proto je raději zkonzumujte a zpracujte co nejdřív. Například zavařené, usušené nebo zmražené švestky vám zachutnají i příští jaro.

Špatné ukladnění způsobí naklíčení brambor

Zboží ve velkoskladech se rychle mění, takže ovoce a zelenina na sebe nestačí působit. U jednotlivých zahrádkářů ale hraje roli, co s čím uskladní, protože svou sklizeň nikam nepřemísťují. Jablka uvolňují látku zvanou ethylen, který urychluje zrání i svého okolí. Proto neskladujte jablka blízko brambor, jinak rychle naklíčí. Bramborám také vyhovuje teplota 2 až 4 stupně Celsia a ve vyšší teplotě klíčí. Dále nekonzumujte nazelenalé brambory, obsahují jedovatý alkaloid.

Kontrolujte sklep i lednici

V zimě nezapomeňte kontrolovat uskladněnou úrodu alespoň jednou týdně. Rychle tak zamezíte šíření případné nákazy. Při každé kontrole nahnilé plody okamžitě odstraňte.

Skladování vlastní úrody má význam, nikoliv ale uskladnění velkého množství kupovaného ovoce. "Všechno se dováží, proto nedoporučujeme skladovat větší množství ovoce a zeleniny," varuje Hana Batličková z velkoobchodu Batlička v Turnově. Ve skladech se sice sklizeň dlouho neohřeje, ale často se tu neoddělují porušené plody a najdete vedle sebe jablka s bramborami. Proto nepodléhejte velkým slevám v obchodech a nenakupujte zásobu ovoce a zeleniny na celou zimu.

Veškeré potraviny se mají skladovat v uzavřených nádobách, jinak odpařováním zvyšují vlhkost v prostoru chladničky a tvoří se nežádoucí námraza.

Tip pro vaši chladničku

V lednici můžete zkombinovat zralé a nezralé plody ve svůj prospěch. Pokud jste si koupili nedozrálé banány, využijte ethylen uvolňující se ze zrajících jablek a smíchejte tyto dva druhy ovoce. Banány brzy zežloutnou. Jestliže už jsou ale zralé, dejte je od jablek pryč, jinak rychle zhnědnou.





Nejčtenější

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.