Šafrán setý - Patří mezi velmi vzácný a cenný druh. | foto: Profimedia.cz

Šafrán setý (Crocus sativus L.)

  • 0
Nazývána také jako krokus. Nalézá využití především v orientální, španělské a francouzské kuchyni. Především se hodí do rýžových pokrmů, k rybě či drůbežímu masu.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Pozor

Je často zaměnitelný s hojně rostoucím ocúnem jesenním (Colchicium autumnale L.), který je silně jedovatý.

Popis: Patří mezi vytrvalé rostliny z čeledi kosatcovité. Je převážně pěstován pro výrazný květ s bliznou , ze které lze získat cenné koření. Obsahuje éterické oleje a žluté barvivo. Dorůstá až 30 centimetrů do výšky. Původem pochází z Malé Asie. Pod zemí se nachází cibulová hlíza, která je na povrchu celá pokrytá šupinami. Listy rýhované, úzké jako listy trávy. Květ je tmavě fialové barvy s výraznou oranžovo-červenou bliznou, která se může trhat jedině ručně a právě proto je šafrán tak ceněný.
Stanoviště: Roste na slunných a teplých stanovištích s dostatkem živné půdy.
Výskyt: Je pěstován ve Španělsku, Francii, severní Africe a Latinské Americe.
Léčivé účinky: Nálev ze šafránu je účinný na snížení horečky, při poruchách trávení, křečích, psychickém vypětí a také působí močopudně. Ve větším množství je jedovatý a dochází k bolestem hlavy.
Období květu: Kvete od března do června.
Ohrožení: Patří mezi vzácný druh.