Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního Čecha ve vesmíru i pád železné opony. Redakce 5plus2 se zajela podívat, jak se vyrábí.

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury. | foto: Regionalnipotravina.cz

Přesně před padesáti lety začala v závodě Hodice nedaleko Jihlavy výroba salámu Vysočina. Patří k nejoblíbenějším pochoutkám. V Česku snad není člověka, který by ji jako školák neměl na výletě v batůžku ke svačině.

Vysočina se rodila dva roky

V 60. letech padlo rozhodnutí nahradit dovážený maďarský uherák českým výrobkem. Jenže legislativa 60. let nedovolovala uzeninu vyrábět ze syrového masa pouze fermentací za přístupu studeného vzduchu, tedy bez uzení teplým kouřem.

Výrobní ředitel závodu Hodice Augustin Tetour

„Parta technologů dělala dva roky pokusy, než získala dobrý salám, jehož výroba začala v březnu 1967,“ říká ředitel závodu Tetour.

Výroba Vysočiny složitá není. Základní suroviny jsou kvalitní vepřové a hovězí maso a vepřové sádlo. „Na začátku obří rotující nože maso rozemelou v přístroji zvaném kutr. Přitom se do něj přidá koření – zejména pepř a sůl,“ vysvětluje výrobní ředitel závodu Hodice Augustin Tetour.

Už v jedenácti letech se chodil do fabriky dívat „pod ruce“ svému otci, který zde salámy vyráběl již před 2. světovou válkou. Rozemletá hotová směs zvaná „dílo“ se ve vedlejší místnosti plní do střev a vznikne dobře známá šiška salámu. Následuje sušení a zrání, úpravy, které má každá výrobna jiné a v nichž se také skrývá know-how celého podniku.

„Tisíce štanglí salámu zavěsíme ke stropu do unikátních sušáren ze 30. let minulého století. Budova má několik pater a jinde v Česku takovou nenajdete. Do sušáren stoupá šachtami kouř z bukového dřeva,“ vypráví ředitel v místnosti plné zavěšené uzeniny.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Stojíme na dřevěné podlaze, která je za 90 let provozu kouřem zcela provoněna. Ve sklepě sušárny je malé „peklo“, právě tady se v železných nádobách pálí dřevo a kouř se valí do horních pater. Po desetiletích provozu jsou zdi sklepa úplně černé.

„Salámy v kouři zrají až dva týdny, přírodně se tu zauzují a suší, pak mohou jít do prodeje,“ popisuje Tetour. „Když jsem začal chodit kolem roku 1967 do továrny za tátou, tak rodící se legenda Vysočina měla tehdy téměř stejnou chuť jako dnes. Pro původní Vysočinu, která se dnes prodává jako Vysočina 1967, se receptura nezměnila. Tento salám má svoji specifickou barvu, protože do něj nedáváme barviva,“ uzavírá ředitel.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...