VIDEO: Naučte se salát ze starého pečiva, může se vám to hodit - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Naučte se salát ze starého pečiva, může se vám to hodit

  1:13
V kuchyni se dá zužitkovat všechno, to platí i v Itálii. Když připravil Emanuele Ridi poprvé svým českým přátelům salát ze starého pečiva se zeleninou, mysleli si, že je to fór. Po ochutnání však museli uznat, že je to lahůdka. Zvláště chleba, který nasákne olivovým olejem a šťávou z rajčat a okurek.
S Italem v kuchyni - Základ salátu ze starého pečiva | (0:58) | video: Prima TV

Podobně reagoval i bývalý fotbalista a manažer Jiří Müller, když nejprve přihlížel přípravě chodu ze starého chleba namočeného ve vodě, ale nakonec si výsledek nemohl vynachválit.

Mistrovství světa ve fotbale emotivně prožívají všichni Italové, šéfkuchaře Emanuela Ridiho nevyjímaje. Mistrovství světa ve fotbale emotivně prožívají všichni Italové, šéfkuchaře Emanuela Ridiho nevyjímaje. Na snímku s bývalým fotbalovým hráčem, nyní agentem, Jiřím Müllerem.

Jak uvidíte v podvečer na Primě v kuchařské show S Italem v kuchyni, Italové momentálně žijí fotbalovým mistrovstvím světa. Dokonce i pastu připravují v barvách italské trikolory. Manu vás ale kromě toho naučí i jednoduchý, ale vynikající masový špíz a sladký moučník do mrazáku.

Panzanella, letní salát s chlebem

Osvěžující letní jídlo, které zasytí a do něhož navíc zužitkujete zbytky ztvrdlého chleba, pochází z Toskánska, ale oblíbené je i v Umbrii, Marche a v Laziu. K přípravě starého receptu je samozřejmě ideální italský chléb ze speciální pece, dobrého výsledku ale dosáhnete také s klasickou českou šumavou nebo dalamánkem.

Krajíce chleba či kousky jiného pečiva nejprve zapečte v troubě, nalámejte a pak v míse namočte ve vodě. Tu z nich po chvilince vymačkejte, aby pečivo ještě částečně zůstalo křupavé. Stojí za to podívat se na naše úvodní video, jak staré pečivo připravuje Manu.

Pak do misky s pečivem přidejte oloupanou salátovou okurkou, nakrájenou na kolečka, tak to dělávala i Manova maminka, přestože to v Itálii není nejpoužívanější zelenina. Oloupanou červenou cibuli, která je sladší, rovněž nakrájejte na kolečka. Z větších masitých rajčat částečně vyřízněte "bubáka" a pokrájejte je na měsíčky, přidat můžete i pokrájený řapíkatý celer a na kousky natrhané lístky čerstvé bazalky a vše promíchejte.

S Italem v kuchyni - Dochucení salátu ze starého pečiva | (2:20) | video: Prima TV

Zbývá už jen salát dochutit tím nejlepším olivovým olejem, viz druhé video. Opravdu s ním nešetřete, naše tělo je prý jako motor, který potřebuje promazávat. A ten kvalitní maže dokonale a s organismem dělá divy, hlásá i fotbalový trenér Straka. Zeleninu a pečivo s olejem promíchejte, hlavně by jím mělo nasáknout pečivo, které pak získá plnou chuť. Pak salát osolte a hned servírované porce dochuťte vinným octem. Část bez octa můžete do druhého dne skladovat v ledničce. Podle své chuti a možností můžete salát ještě obohatit olivami, tuňákem z plechovky a dalšími ingrediencemi. Ve finále ale stejně shledáte nejchutnější složkou této speciality zprvu podceňovaný chleba.

Těstoviny Viva Italia!

Na pastu v barvě trikolory potřebuje zelenou bazalku, červená cherry rajčátka a bílou mozarellu. K jejich přípravě Itala inspirovalo vítězství Itálie na minulém šampionátu ve fotbale, připomínat vám mohou pastu sorrentina, kam patří ještě olivy.

Obrázek není k dispozici

Základ na pánvi připravíte z plátků česneku orestovaného na panenském olivovém oleji, k němu přidejte rajčátka, klidně ve slupce. Když trošku změknou a jsou na povrchu lesklá, zalijte je troškou vývaru z těstovin, které si už vaříte vedle. Škrob z těstovin obsah na pánvi trošku zahustí, rajčata také osolte a opepřete.

Obsah pánve smíchejte s těstovinami, které musí být uvařené al dente, obsah pánve protřásejte a promíchávejte. Přidejte trošku bazalky a mozarellu nakrájenou na kostičky. Aby se lépe rozpustila, můžete přilít opět kapku vývaru. Když se bílý sýr začne táhnout a vytvářet jakési "fousy", máte hotovo. Na talíři ještě přilijte trošku panenského olivového oleje, dozdobte dalším lístkem bazalky a bílými kostičkami mozarelly.

Moučník z Piemonte s lískovými oříšky a čokoládou

Dezert vynikající pro mlsné hosty je nutné připravit předem. Recept pochází z kraje Piemonte, kde se prý rodí nejlepší lískové oříšky na světě a dokážou tu s nimi úplné cukrářské zázraky.

Dezert začněte obligátně šleháním tří žloutků v horké vodní lázni, současně si ve vodě rozpusťte cukr krystal. Ideální konzistence výsledného cukrového roztoku je, když se táhne na nit a zůstane bílý. Cukrový sirup přidáváme do žloutkové pěny stejně pomalu jako při šlehání sladké majonézy.

Obrázek není k dispozici

Do krému vmíchejte strouhanku z ořechů a lehce ušlehanou smetanu. Když všechny přísady dokonale spojíte, nalijte směs do vhodné formy a na dvě hodinky strčte do mrazáku. Poté moučník vyklopte na talíř a ozdobte čokoládovou polevou a kousky ořechů.

Tip na nelepivou strouhanku z ořechů

Ořechy jsou hodně tučné, proto se po nastrouhání či rozmixování k sobě jednotlivé kousky hodně lepí a špatně se s nimi pracuje. Aby se vám strouhanka z ořechů nelepila, orestujte je nejprve nasucho na pánvi a strčte do mrazáku. Tento teplotní šok způsobí, že když je poté nastrouháte či rozmixujete, už se vám ořechová strouhanka nebo prášek lepit nebude.

Masový špíz à la Manu

Na správné chlapské grilování si připravte hromadu masa, kde by neměl chybět prorostlý hovězí pupek, telecí játra, jehněčí kýta a italské klobásky a slanina. Telecí játra Manu před napíchnutím na jehlu úhledně balí do kousků bránice, která vypadá jako obří, ale bílý a průsvitný kapustový list. Jde o starý toskánský zvyk, který vnitřnostem dodává ještě lepší chuť.

Obrázek není k dispozici

Klobásky a slaninku nakrájejte na plátky, jehněčí a hovězí maso na kostky, které pak postupně napichujte. Na jehly pak nasazujte od každého kousek. Tenhle italský šašlik už kromě oleje, soli a pepře dále nekořeňte, Manu tvrdí, že důležitější než koření je prý vyzrálost masa. Nepřidává ani žádnou zeleninu, k pečenému masu doporučuje čerstvý salát.

Autoři:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12