Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Naučte se salát ze starého pečiva, může se vám to hodit

  1:13aktualizováno  1:13
V kuchyni se dá zužitkovat všechno, to platí i v Itálii. Když připravil Emanuele Ridi poprvé svým českým přátelům salát ze starého pečiva se zeleninou, mysleli si, že je to fór. Po ochutnání však museli uznat, že je to lahůdka. Zvláště chleba, který nasákne olivovým olejem a šťávou z rajčat a okurek.

Podobně reagoval i bývalý fotbalista a manažer Jiří Müller, když nejprve přihlížel přípravě chodu ze starého chleba namočeného ve vodě, ale nakonec si výsledek nemohl vynachválit.

Mistrovství světa ve fotbale emotivně prožívají všichni Italové, šéfkuchaře Emanuela Ridiho nevyjímaje. Mistrovství světa ve fotbale emotivně prožívají všichni Italové, šéfkuchaře Emanuela Ridiho nevyjímaje. Na snímku s bývalým fotbalovým hráčem, nyní agentem, Jiřím Müllerem.

Jak uvidíte v podvečer na Primě v kuchařské show S Italem v kuchyni, Italové momentálně žijí fotbalovým mistrovstvím světa. Dokonce i pastu připravují v barvách italské trikolory. Manu vás ale kromě toho naučí i jednoduchý, ale vynikající masový špíz a sladký moučník do mrazáku.

Panzanella, letní salát s chlebem

Osvěžující letní jídlo, které zasytí a do něhož navíc zužitkujete zbytky ztvrdlého chleba, pochází z Toskánska, ale oblíbené je i v Umbrii, Marche a v Laziu. K přípravě starého receptu je samozřejmě ideální italský chléb ze speciální pece, dobrého výsledku ale dosáhnete také s klasickou českou šumavou nebo dalamánkem.

Krajíce chleba či kousky jiného pečiva nejprve zapečte v troubě, nalámejte a pak v míse namočte ve vodě. Tu z nich po chvilince vymačkejte, aby pečivo ještě částečně zůstalo křupavé. Stojí za to podívat se na naše úvodní video, jak staré pečivo připravuje Manu.

Pak do misky s pečivem přidejte oloupanou salátovou okurkou, nakrájenou na kolečka, tak to dělávala i Manova maminka, přestože to v Itálii není nejpoužívanější zelenina. Oloupanou červenou cibuli, která je sladší, rovněž nakrájejte na kolečka. Z větších masitých rajčat částečně vyřízněte "bubáka" a pokrájejte je na měsíčky, přidat můžete i pokrájený řapíkatý celer a na kousky natrhané lístky čerstvé bazalky a vše promíchejte.

Zbývá už jen salát dochutit tím nejlepším olivovým olejem, viz druhé video. Opravdu s ním nešetřete, naše tělo je prý jako motor, který potřebuje promazávat. A ten kvalitní maže dokonale a s organismem dělá divy, hlásá i fotbalový trenér Straka. Zeleninu a pečivo s olejem promíchejte, hlavně by jím mělo nasáknout pečivo, které pak získá plnou chuť. Pak salát osolte a hned servírované porce dochuťte vinným octem. Část bez octa můžete do druhého dne skladovat v ledničce. Podle své chuti a možností můžete salát ještě obohatit olivami, tuňákem z plechovky a dalšími ingrediencemi. Ve finále ale stejně shledáte nejchutnější složkou této speciality zprvu podceňovaný chleba.

Těstoviny Viva Italia!

Na pastu v barvě trikolory potřebuje zelenou bazalku, červená cherry rajčátka a bílou mozarellu. K jejich přípravě Itala inspirovalo vítězství Itálie na minulém šampionátu ve fotbale, připomínat vám mohou pastu sorrentina, kam patří ještě olivy.

Základ na pánvi připravíte z plátků česneku orestovaného na panenském olivovém oleji, k němu přidejte rajčátka, klidně ve slupce. Když trošku změknou a jsou na povrchu lesklá, zalijte je troškou vývaru z těstovin, které si už vaříte vedle. Škrob z těstovin obsah na pánvi trošku zahustí, rajčata také osolte a opepřete.

Obsah pánve smíchejte s těstovinami, které musí být uvařené al dente, obsah pánve protřásejte a promíchávejte. Přidejte trošku bazalky a mozarellu nakrájenou na kostičky. Aby se lépe rozpustila, můžete přilít opět kapku vývaru. Když se bílý sýr začne táhnout a vytvářet jakési "fousy", máte hotovo. Na talíři ještě přilijte trošku panenského olivového oleje, dozdobte dalším lístkem bazalky a bílými kostičkami mozarelly.

Moučník z Piemonte s lískovými oříšky a čokoládou

Dezert vynikající pro mlsné hosty je nutné připravit předem. Recept pochází z kraje Piemonte, kde se prý rodí nejlepší lískové oříšky na světě a dokážou tu s nimi úplné cukrářské zázraky.

Dezert začněte obligátně šleháním tří žloutků v horké vodní lázni, současně si ve vodě rozpusťte cukr krystal. Ideální konzistence výsledného cukrového roztoku je, když se táhne na nit a zůstane bílý. Cukrový sirup přidáváme do žloutkové pěny stejně pomalu jako při šlehání sladké majonézy.

Do krému vmíchejte strouhanku z ořechů a lehce ušlehanou smetanu. Když všechny přísady dokonale spojíte, nalijte směs do vhodné formy a na dvě hodinky strčte do mrazáku. Poté moučník vyklopte na talíř a ozdobte čokoládovou polevou a kousky ořechů.

Tip na nelepivou strouhanku z ořechů

Ořechy jsou hodně tučné, proto se po nastrouhání či rozmixování k sobě jednotlivé kousky hodně lepí a špatně se s nimi pracuje. Aby se vám strouhanka z ořechů nelepila, orestujte je nejprve nasucho na pánvi a strčte do mrazáku. Tento teplotní šok způsobí, že když je poté nastrouháte či rozmixujete, už se vám ořechová strouhanka nebo prášek lepit nebude.

Masový špíz à la Manu

Na správné chlapské grilování si připravte hromadu masa, kde by neměl chybět prorostlý hovězí pupek, telecí játra, jehněčí kýta a italské klobásky a slanina. Telecí játra Manu před napíchnutím na jehlu úhledně balí do kousků bránice, která vypadá jako obří, ale bílý a průsvitný kapustový list. Jde o starý toskánský zvyk, který vnitřnostem dodává ještě lepší chuť.

Klobásky a slaninku nakrájejte na plátky, jehněčí a hovězí maso na kostky, které pak postupně napichujte. Na jehly pak nasazujte od každého kousek. Tenhle italský šašlik už kromě oleje, soli a pepře dále nekořeňte, Manu tvrdí, že důležitější než koření je prý vyzrálost masa. Nepřidává ani žádnou zeleninu, k pečenému masu doporučuje čerstvý salát.

Autoři:




Nejčtenější

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Další z rubriky

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Ing. Jaroslav Míček - Jaroslav Míček
Zahradničtí dělníci

Ing. Jaroslav Míček - Jaroslav Míček
Zlínský kraj
nabízený plat: 19 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.