Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreichovo znechucení Sametovou v centru Prahy přebilo i Brno

„Je to taková smutná zkušenost. Protože pořád existuje strašná spousta hospod, kde lidi pracují v nevyhovujících podmínkách, pod blbejma šéfama, za málo peněz. Mám chuť vzít toho majitele obuškem tak, že by měl pocit, že je o 25 let mladší,“ je z poměrů v restauraci Sametová na Národní v Praze znechucen Zdeněk Pohlreich.

Snaha vytěžit zisk ze zájmu turistů o rok 1989 - jako jediný koncept restaurace na jedné z hlavních pražských tříd - vyznívá čtvrtstoletí po revoluci naprosto tristně a zoufale. Nemálo na tom, že hosté sedí v podchodu, kam příslušníci Veřejné bezpečnosti natlačili studentský průvod, a mezi nimi doslova trčí Václav Havel vyřezaný ze dřeva. O „historické výzdobě“ vnitřních prostor restaurace nemluvě. Absolutní nezájem o hosty je cítit i ze strany velice rozpačité obsluhy, která ani nenabídne pití.

Největší tragédií je ovšem kuchyň, která by měla být tepajícím srdcem restaurace, na pražské Národní je nicméně tím posledním, co by majitel řešil. Kuchař nemá pořádně z čeho vařit, protože není na suroviny, přitom neměl od svého nástupu za šest týdnů den volna a ještě neviděl výplatu. Asi si to nechce přiznat, ale pomalu mu začíná být jasné, proč kuchyni Sametové opustili ti před ním.

„Tenhle díl si budu pamatovat jako málokterý,“ říká k tomu znechuceně Zdeněk Pohlreich. „Myslel jsem si původně, že se to může stát jenom v Brně, ale Praha tomu nasadila korunu,“ říká v narážce na brněnskou Bohému, kde odmítl natáčet právě pro šílené podmínky, v jakých tam pracoval personál (více čtěte zde).

„Kšeftování s historickou událostí známou jako sametová revoluce se vůbec nevyplatilo. Zbyla po tom jen kocovina. Ostatně jako mnohým z nás, kteří si uvědomili, že zlodějna a chamtivost nakonec skoro vždycky zvítězí nad pravdou a láskou,“ vzpomíná Zdeněk Pohlreich s nechutí na natáčení dalšího dílu premiérové podzimní řady Ano, šéfe!, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer.

Co nemá poctivý základ, to nemůže pracovat. Ani vydělávat

Nelze nepřiznat, že tento díl zřejmě neznechutí jen šéfa, podobně na tom jistě bude i spousta diváků. Nahlédnutí pod pokličku takového podniku člověku znovu a znovu připomene, že stojí za to vybírat si pečlivě, kde se najím.

Že je sice fajn experimentovat a zkoušet, ale s obezřetností. Že když lidé pracují pod tlakem, dělají chyby, které mohou být pro hosty i restauraci fatální. Jen tak je možné, aby kuchař - kterého ani Pohlreich vůbec nepovažuje za špatného a diví se, co vůbec v takovém podniku dělá - připravil jídlo ze zapáchajícího masa.

Z několika mála surovin - na víc nebylo - připravil Zdeněk Pohlreich menu, jaké...
Z několika mála surovin Zdeněk Pohlreich připravil pár jídel a dává ochutnat...
Majitel si pochutnává na kvalitních těstovinách, které náklady na jednu porci...
Majitele restaurace Sametová by Zdeněk Pohlreich nejraději vzal obuškem za...

Zdeněk Pohlreich sice v Sametové připravil pár jídel, která zvládne uvařit každý. Nejraději by ale majitele - a možná i provozního - vzal obuškem.

Přitom má tato hospoda dokonce dva provozní, což šéf považuje za rozmařilost, takový frmol v ní zase není. Natož aby na to podnik měl finančně, když jsou rádi, aby měli každé ráno na nákup surovin, a odcházející kuchaři i servírka se marně dožadují výplaty i týdny a měsíce po svém odchodu. A majitel se pořád jen trapně vymlouvá a evidentně vůbec nic nepochopil.

Kdo není vyloženě masochista, ten si návštěvu téhle restaurace asi odpustí. Ale jako drsná sociologická sonda tohle pražské Ano, šéfe! za zhlédnutí stojí.

Gastronomický zážitek

Pochutnejte si na kvalitním jídle z ověřených restaurací a potěšte svůj žaludek. Vybírejte na Raketa.cz a zajděte na křupavou pizzu, čerstvou rybu nebo kilové koleno.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025