Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rybaření je styl života, který bych nevyměnila, říká kaprařka Šárka

aktualizováno 
Opravdu aktivních rybářek u nás není mnoho. Šárka Kaucká je jednou z nejuznávanějších rybářek na zdejší scéně a patří do rybářského týmu Mikbaits. Jaká strategie se jí při lovu vyplácí a čemu věří při lovu nejvíce?

Rybaření je styl života, který bych za nic nevyměnila, tvrdí rybářka. | foto: Casnaryby.cz

Šárko, stále častěji se na sociálních sítích objevují tvé fotky s moc pěknými úlovky kaprů. Kterých úlovků si vážíš nejvíce a proč?
Úlovky na sociálních sítích mám již delší dobu, spíš si jich jen nikdo nevšímal. Vážím si každé ryby, ať má jakoukoliv velikost, ale člověku v srdci samozřejmě zůstane jen pár ryb, které si pamatuje. Jednou z nich je labský mohykán, kterého se mi podařilo dostat na podložku letos v květnu. A důvod je jediný – Labe mi několik let nepřálo, a to ať už to bylo v kaprařině, vláčce nebo feedru. Takže tuto rybu beru jako dar od svatého Petra.

Fotogalerie

Takže se nevěnuješ pouze kaprařině, ale také dalším technikám?
Teď už pouze kaprařím. Dříve jsem hodně vláčela, ale moc se mi nedařilo a navíc mě bolely nohy. Kaprařina mi vyhovuje – vše si pěkně nachystat a čekat. I když kdo se mnou u vody byl, ví, že já pořád něco dělám. Nevydržím chvíli v klidu.

Jaká je tvá oblíbená kaprová montáž na stojatou vodu a například na Labe? Kterému prvku montáže věnuješ největší pozornost?
Největší pozornost věnuji výběru návazcové šňůrky a háčkům. Návazcový materiál vybírám podle podmínek vody. Na stojatou vodu používám kratší návazce - takzvaný D-ring a trochu si s nimi hraju. Ráda chytám na samotné pop up, takže tento typ návazce se k tomu sám nabízí. Na Labe je to klasika, žádné zkoušení. Ztužená šňůrka od Krystonu Quick Silver Gold a pořádný háček.

Na jaké formáty nástrah lovíš teď nejraději a které příchutě boilies se ti v letních měsících nejlépe osvědčily?
Nejraději mám samotné pop up žluté barvy, kde se mi jako příchuť osvědčil ananas, zrající banán a pampeliška. Co se týče samotného boilies, v letních měsících používám výhradně masové příchutě. Nejraději mám G2 v soli, kterou používám buď samotnou, nebo spolu s pop up. Opět záleží na místě, kde chytám.

PVA

Zkratka pro polyvinylalkohol – ve vodě rozpustný syntetický polymer. Zatímco v rybařině je známý jen několik málo desítek let, hojně a mnohem déle se využívá v textilním průmyslu, ale také v chemickém, stavebním (např. manipulace s organickými rozpouštědly), farmaceutickém průmyslu (např. potahování tablet) či v potravinářství (konzervace).

Dáváš přednost lovu čistě ze dna, nebo naopak raději zvedáš nástrahy plovoucími boilies, dumbles a podobně?
Je to opravdu podle toho, kde chytám. Na stojaté vody nástrahu zvedám, na tekoucích vodách chytám jen ze dna.

Jsi příznivkyní výrazného dipování a boosterování, nebo raději lovíš na „suché“ koule?
Jsem rozhodně příznivkyní dipování a slimování, popřípadě obalování v pastách. Ale když si mám vybrat, kouli pořádně nadipuju a obalím ve fluo slimu. To samé dělám i s PVA, které používám při každém náhozu či závozu.

Jak dlouhé výpravy se ti letos daří realizovat? A na jaké typy revírů?
Na delší výpravy jezdím především v zimě nebo brzy zjara. V létě se moc často k vodě neutrhnu kvůli práci. Většinou to řeším jen rybařením přes noc a jedu zrovna tam, kam mám chuť. Na co se letos chystám ještě s jednou kolegyní rybářkou, je chytání na Vltavě na náplavce, ale času je opravdu málo, tak snad nám to vyjde...

Lovíš pouze na svazových vodách, nebo vyrážíš i na soukromé revíry? V jakém poměru a proč?
Lovím jak na svazovkách, tak na soukromých revírech. Na soukromou vodu jedu přibližně 2× za rok na víkend, takže svazovky jednoznačně převažují. Na soukromých vodách máte klid a chytáte nonstop. Teď jsem se například vrátila ze soukromé vody v Hostimi. Kouzelná příroda pět let nedotčená, všude skály a spadané stromy do vody. A důvod? Byla jsem pozvána jedním z majitelů, se kterým jsme přáteli. A nebyla to špatná volba. Krásně jsem si zachytala, zažila spoustu legrace, poznala nové tváře a velmi ráda se tam vrátím.

Jak tě ovlivňují nové trendy a technologie při lovu kaprů? Používáš echolot nebo třeba dálkově ovládaný zakrmovací člun?
Nové trendy samozřejmě sleduji a těším se vždy, když vyjdou na trh. Ale že bych musela mít každou novinku, to asi ne. Echolot používám, pokud jedu na novou neznámou vodu. Zakrmovací člun nepoužívám. Razím teorii K vodě co nejméně věcí.

Máš nějakou oblíbenou strategii co se vnadění týče?
Vnadění přizpůsobuji délce vycházky k vodě. Pokud jedu na chvíli, používám jen PVA a boilies, které do vody vpravím pomocí kobry. Na delší vycházky vnadím partiklem nebo naboostrovaným boilies peletami. Asi jedinou opravdovou strategii, kterou mám, je používání PVA – buď pásky, nebo punčošky, a to nejen z důvodu vnadění. PVA vnímám především jako ochranu montáže před zamotáním.

Kaprařek, respektive aktivních rybářek obecně je stále pomálu. Máš nějaké vysvětlení, proč tomu tak je? A doporučila bys ženám tento koníček?
Spousta žen, když se řekne slovo ryby, si vybaví rybí sliz, komáry a všelijakou havěť. Když jsem v dámské společnosti řekla, že jedu na ryby, padla jako první otázka A kde se myješ? A kde spíš? Pak jsou samozřejmě ženy, kterým se v přírodě líbí a i u vody si můžete udělat pohodlí. Rybařina jako koníček donedávna patřila jen mužům a je těžké se prosazovat v kolektivu plného mužů. A proto to spousta žen raději vzdá dopředu. Jen se zapomíná, že nechytáme proto, abychom byli lepší než ten či onen, ale proto, že nás to baví a že je to náš styl života. Styl, který bych již nevyměnila. Doporučila bych jim vyzkoušet to a jak se říká: Ochutnáš a již není cesty zpět.

Původní článek byl převzat z rybářského serveru Čas na ryby a byl redakčně upraven.

Autor:




Nejčtenější

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Další z rubriky

Němci měli z úlovku 16,80kg kapra velikou radost.
Junioři v akci. Češi skončili druzí na evropském šampionátu v kapraření

Kaprařský juniorský šampionát plynule navázal na předchozí dva ročníky závodu World Carp Classic Junior, které se také konaly na jezeře Katlov u Kutné Hory a...  celý článek

S Jakubem na rybách
Jakub Vágner s bratry Konopáskovými učili, jak si poradit s plavanou

Plavaná patří k nejrozšířenějším metodám lovu ryb na prut. Slavní rybáři a šampioni bratři Konopáskové představili Jakubu Vágnerovi tuto rybolovnou techniku v...  celý článek

Toto boilie ve vodě vypadá jako chomáč patentek  a červů.
Na velké kapry si pořiďte ostrá boilies, to milují nejvíce, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách si Jakub Vágner „posvítil“ na fenomén dnešního rybaření a hlavně kapraření - na boilies. Chutí, velikostí i strukturou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.