Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Je čas zasadit česnek. První mrazíky jsou tu, půda má správnou teplotu

aktualizováno 
Česnek miluje zimu a když jeho výsadbu nenecháte na jaro, příští rok se dočkáte úrody dřív. Rozhodně jej nepěstujte na záhoně, kde jste měli letos například cibuli nebo pórek, protože jej napadají shodné nemoci.

Připravte si alespoň dvě pořádné palice česneku. | foto: Marek Burza

Podzimní česnek se sází těsně před tím, než přijdou mrazy, obecně by půda měla dosáhnout teploty pod 9 °C. Nízké teploty česnek chrání před fuzariovému vadnutí, což je houbové onemocnění, které dokáže zničit budoucí úrodu.

Česnek sázíme do hloubky od čtyř do osmi centimetrů. Čím větší chladno, tím stačí menší hloubka.

Česnek sázíme do hloubky od čtyř do osmi centimetrů. Čím větší chladno, tím stačí menší hloubka.

Aby se předešlo přenášení chorob a škůdců, doporučuje se na stejný záhon sázet vždy až po 4–5 letech. Ať budete sázet z kupované sadby nebo ze svojí, doporučuje se ji preventivně namořit proti háďátku a vlnovníkovi. I když mnozí prodejci tvrdí, že jejich sadba škůdci zamořená není.

Dlouhá léta se na moření používal přípravek Sulka, ten však na čas z trhu zmizel, proto ho se na moření česneku nahradil přípravek Síra SK 520. Sulku teď už opět můžete sehnat.

Paličák, anebo nepaličák

Česnek paličák je u nás nejoblíbenější, podle mnohých zdrojů je to tradice, kterou udržujeme jako jediní v Evropě. Nebývá tak intenzivní jako nepaličák, protože více „síly“ shromažďuje do květenství, což u nepaličáku neexistuje.

Tipy pro sázení od „guru“ českých pěstitelů česneku Jana Kozáka:

  • Nejlepší výnos je po ruční výsadbě, při níž stroužky sázíme kořenovou částí dolů. Leží-li stroužek na boku, sníží se výnos až o dvacet procent, při obrácené výsadbě, tedy kořeny nahoru, je výnos poloviční.
  • Sázet konzumní česnek je vždy riskantní. Jeho zdravotní stav nikdo nezaručuje. Může se stát, že takový česnek pak pozemek znehodnotí na několik sezon. Ten z Číny nenaroste vůbec, španělský při mírné zimě může dát uspokojivý výnos.

Na druhou stranu mívá větší a pravidelné stroužky, takže se s ním v kuchyni lépe pracuje. Prostě český paličák je klasika a jak jsme zvyklí s ním v kuchyni pracovat, dokážeme lépe odhadnout jeho intenzitu.

Paličáky tvoří na vrcholu kulovité květenství s květy a pacibulkami – palicí. Květenství se musí následně odstranit, protože snižuje výnos. Tvar stroužků paličáku jakoby směřují ke středu, u nepaličáku jsou spíše ve spirále okolo středu. Nepaličáky mají spolehlivější výnos a snadněji se adaptují na prostředí. Jejich skladovatelnost je obecně vyšší než u paličáků.

Jak hluboko a daleko

Vhodné rozestupy na sázení jsou podle odrůdy v rastru 5–12×20–40 cm do hloubky asi 6 cm. Půda se po výsadbě uválí nebo zavlaží. Pokud není půda předem kvalitně vyhnojena, hnojí se před výsadbou Cereritem.

Na jaro stačí přidat pouze dusík (například ledek vápenatý) nebo hnojivo na cibule a česnek s přídavkem minerálních látek pro zvýraznění silic (aroma, chuť).

Autor:




Nejčtenější

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.